ŽIVOT

Za dvije i pol godine Osijek će dobiti najmodernije postrojenje za pročišćavanje voda u Hrvatskoj

Cijeli sustav pročišćavanja bit će smješten u Nemetinu, a osigurat će bitno smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva

Objavljeno 19.07.2021
Ivona Amidžić

Tvrtka Vodovod Osijek d.o.o. i zajednica ponuditelja koju predvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o. zaključili su prošli tjedan ugovor o nastavku i dovršetku radova na izgradnji Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Dio je to velikog projekta kolokvijalnog nazvanog „Projekt Osijek“ vrijednog gotovo 541 milijun kuna od čega su EU sredstava 73%, a ostalo financiraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode te Grad Osijek i Općina Čepin, čulo se tijekom uvodnog predstavljanja.

„Ovo je jedan od šest ugovora jednog od najvećih projekata na području Osijeka i okolice. Sama činjenica da je projekt vrijedan 228 milijuna kuna govori o značaju ove investicije. Cijeli sustav pročišćavanja bit će smješten u Nemetinu, radit će se dvije i pol godine, a osigurat će bitno smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva. Kad bude završen to će biti najveći i najsloženiji sustav za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj. To je još jedna potvrda da je Osijek zeleni grad te da zajedno s gradskim tvrtkama kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta u cilju zaštite prirode”, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Radić je, nakon zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji dosadašnjeg dijela ovog projekta, također podsjetio da je nedavno dograđen pogon za proizvodnju pitke vode sustavom dvostupanjske filtracije čime je trajno riješeno pitanje prisutnosti arsena u vodi za piće.

Izgradnja Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda je izuzetno zahtjevna investicija u građevinskom i tehnološkom smislu. Njegovom realizacijom izgradit će se čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 m2. U njemu će se pročišćavati otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde što će obuhvatiti 135 tisuća stanovnika.

Uz gradonačelnika Ivana Radića, potpisnike ugovora, predsjednika Uprave Vodovod Osijek d.o.o. Željka Mandića i direktora ING-GRADA Branislava Brizara, svečanosti su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i drugi sudionici projekta.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavijest iz vodovoda, u trajanju od 9 do 12 sati, doći će do obustave isporuke pitke vode

Obustava isporuke pitke vode

Zbog neizostavnih radova na rekonstrukciji cjevovoda pitke vode u Sljemenskoj ulici, dana 23.11.2023. (četvrtak),  u trajanju od 9 do 12 Više…

Gradski sportski savez osigurao je da biciklijada bude odrađena po pravilima, uz policijsku pratnju, tehničku pomoć i prvu pomoć. Planirani dolazak pred Azil je oko 11 sati, u koloni, gdje će vas dočekati 180 kerovaca željnih šetnji!

Bicikllijada – “Bajsom za azil”

Pozivamo sve naše sugrađane (a i one koji to nisu) da nam se pridruže na tradicionalnoj biciklijadi, koja se u Više…

"Po pitanju škola i vrtića, s obzirom da je kvaliteta zraka u ovom trenutku u Osijeku zadovoljavajuća, škola, odnosno nastava se odvija normalno kao i prethodnih dana.“

Gradonačelnik Radić: Nije zabilježeno odstupanje od redovnih vrijednosti kvalitete zraka i vode na području grada Osijeka

„Čim je došla dojava o požaru, iza ponoći i 40 minuta, Civilni stožer Grada Osijeka i Osječko baranjske županije, zajedno Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih