POLITIKA

Za mlade u EU parlamentu naknada od 100 kn, za Vladu nova vozila u iznosu od 4,2 milijuna

„Jedini način da zadržimo mlade je da ih počnemo cijeniti i pošteno platimo!", izjavila je Sonja Čikotić

  Objavljeno 25.04.2019
  Tamara Lemajić

  Tijekom jučerašnjeg burnog aktualnog prijepodneva saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić premijeru je ukazala na natječaj koje je Ministarstvo vanjskih i europskih fondova raspisalo prije mjesec dana.

  U natječaju je navedeno da se traži 150 mladih osoba, visokostručnih kvalifikacija, znanja nekoliko stranih jezika, koji će šest mjeseci intenzivno raditi uz primjerenu naknadu od sto kuna za mjesečni pokaz kao časnici za vezu tijekom Hrvatskog predsjedavanja vijećem Europske unije. No istovremeno, Vlada je predvidjela 4,2 milijuna kuna za nova vozila, te pola milijarde kuna troškova za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije.

  „Ove brojke najbolje pokazuju koliko je Vladi Andreja Plenkovića važno zadiviti svoje prijatelje, činovnike iz Bruxellesa, a koliko im je važno zadržati mlade u Hrvatskoj provodeći ovakvu politiku. Savjet mladih oštro je osudio ovakav način natječaja i rekao da je jedini način da se mladi zadrže taj da ih počnete cijeniti. Mladi odlaze iz Hrvatske, odlaze iz domovine, jer ovdje kažu da im je najveći problem što predstavljaju jeftinu radnu snagu ili loše plaćenu radnu snagu što je Vlada ovim natječajem i pokazala. Ovo što radi premijer osobno i što radi ova Vlada zapravo je jedna praksa koja seli ljude iz njihove domovine. Odlaze nam i mladi, a i oni stariji tamo gdje će imati normalan život, odlaze tamo gdje će se cijeniti njihovo vrijeme, njihovo  rad i trud.“, istaknula je Sonja Čikotić.

  Tijekom svog izlaganja zastupnica Čikotić osvrnula se i na premijerovu izjavu vezanu za odijelo u kojem je on sam započeo raditi te ga je pritom podsjetila da je on pripadao Zlatnoj mladeži koju je odijelo čekalo gotovo, dok se s druge strane na navedeni natječaj ne mogu ni javiti svi mladi iz Hrvatske jer mnogi nemaju sredstava za doći do Zagreba. Istaknula je da ti isti mladi za šest mjeseci intenzivnog rada, trebaju imati najmanje pet-šest poslovnih odjevnih kombinacija jer se kreću u  diplomatskim krugovima i ne mogu doći u trapericama, no da je uz naknadu koja im se nudi to nemoguće.

  „Ovaj natječaj je samo prilika za vašu Zlatnu mladež, da si stavi još jednu crticu u životopis ne bi li kasnije bila lakše uhljebljena u Hrvatske i Europske institucije. Predložili ste i ukidanje od dva posto za Ugovore o djelu na proračun ministarstva znajući da te Ugovore neće dobiti mladi na vrhuncu svoje karijere već će ih dobiti odabrani. Vama Hrvatska u Europskoj uniji nije ništa drugo nego igralište za elitu“, za kraj je naglasila Čikotić.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  MOST-ova zastupnica odlučna u borbi za zemlju koja je toga vrijedna

  Sonja Čikotić: “Želim da Hrvatska konačno zauzme svoje mjesto punopravne članice – za stolom, a ne pored stola”

  U vrijeme kada se čini gotovo nemogućim stati na rep vladajućoj garnituri, kada se još uvijek u Lijepoj Našoj gleda Više…

  Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja 2019. godine

  Stjepan Ribić: Želim se zalagati za jaku Hrvatsku u jakoj Europi

  Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja 2019. godine. Europski izbori su izbori za članove Europskog parlamenta koje biraju Više…

  Izbori za Europski parlament održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. godine

  Čuraj: Često razmišljam kako nam treba još puno vremena i upornosti da Europska unija konačno ‘uđe u Hrvatsku‘

  Izbori za Europski parlament održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. godine. Birat će se članove Europskog parlamenta koje biraju Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Županijsko predsjedništvo SDP-a Osječko-baranjske županije održalo je jučer tematsku sjednicu u Đakovu

  SDP: Županijska vlast se već dvije godine bavi samo sobom, reorganizacijama upravnih odjela

  Ustavni stručnjak subotom uvijek 'oplete' po društvenim zbivanjima, a nedjeljom završi redovito kod nas na portalu :)

  Mato Palić ‘nedjeljom’ – ‘udario’ po HDZ-u

  Njegovi birači godinama misle da se on bori za njih i za njihova prava - veli Požega

  Željko Požega se pita: Pupovac sjedi u Vladi, a tvrdi kako Hrvatska postaje NDH !?!?!?