POLITIKA

Za Nacionalniportal.hr piše prof.dr.sc. Željko Požega: JOŠ JEDAN HRVATSKI IZUM – 104.000 UČENIKA MANJE, ŠKOLA ISTI BROJ, A UČITELJA SVE VIŠE!

Dakle, naša zemlja je 2006. godine imala 577.613 učenika u svim osnovnim i srednjim školama, a 2018. godine ima 473.183 učenika u svim školama na području RH - piše Požega

  Objavljeno 24.08.2018
  Alan Srčnik

  Za Nacionalniportal.hr piše prof.dr.sc. Željko Požega, osječki ekonomski stručnjak s Ekonomskog fakulteta u Osijeku: JOŠ JEDAN HRVATSKI IZUM – 104.000 UČENIKA MANJE, ŠKOLA ISTI BROJ, A UČITELJA SVE VIŠE!

  Dobri roditelji brinu o svojoj djeci, promatraju ih, uče, usmjeravaju, osiguravaju im uvjete za razvoj i napredovanje. Ako primjete bilo kakav problem reagiraju i rješavaju taj problem, po potrebi traže pomoć, vode dijete kod liječnika itd.

  Kao što dobri roditelji brinu o svome djetetu, tako bi i država trebala brinuti o svojem narodu, preciznije o svim svojim državljanima, pratiti što se događa, koji su trendovi, koji su problemi, stvarati zakonske i druge okvire da se problemi što brže i efikasnije riješe. Dakako, država nije živo biće, ali preko ljudi koji su izabrani od naroda trebala bi brinuti o problemima tog istog naroda.

  Je li naša država nama majka ili maćeha, možemo vidjeti na primjeru broja djece koja se upisuju u naše škole. Naravno, možemo i na brojnim drugim primjerima poput INA-e, poljoprivrede, turizma, poreznog sustava, državnih firmi i privatizacije, izbornog sustava itd., ali zadržimo se zasad na demografiji kao na najvažnijem problemu neke države, u ovom slučaju naše zemlje.

  Dakle, naša zemlja je 2006. godine imala 577 613 učenika u svim osnovnim i srednjim školama, a 2018. godine ima 473 183 učenika u svim školama na području RH.

  Znači, broj djece u 12 godina smanjio se za 104 430 učenika! 104 tisuće djece!

  Sve škole imaju zakonsku obavezu svake godine dostavljati točne podatke i broj upisane djece, prema tome, podaci su potpuno točni, nema mogućnosti pogreške! Osnovna škola je obavezna i tu ne postoji prostor da se neko dijete nije htjelo upisati.

  Kada su u pitanju srednje škole, koje još uvijek nisu obavezne u RH, također možemo konstatirati da nije povećan broj djece koja ne žele u srednju školu budući da je prisutan svjetski trend da se djeca sve više školuju i idu masovno na fakultete, nego da djece jednostavno nema!

  E sad, ne mislim ja da su hrvatske Vlade krive što djece nema, nego postavljam slijedeća pitanja brinu li o nama naše Vlade pažnjom dobre majke ili ih uopće nije briga:

  • jesu li sadašnja Vlada (i prošle dvije Vlade) uopće upoznate sa ovim alarmantnim podacima (jer nisam nikada vidio da se o njima javno razgovara)?
  • jesu li, sukladno velikom padu broja učenika svake godine, drastično i smanjivane kvote za upis studenata budućih profesora kako bi se u budućnosti spriječio višak radne snage, nezaposlenost tih profesora i njihovo iseljavanje?
  • jesu li iz godine u godinu u većem broju zatvarane manje škole u ruralnim mjestima kako bi se smanjili troškovi budući da učenika nema?
  • zadnje i najvažnije pitanje: koje su konkretne demografske mjere donesene kako bi se zaustavio takav drastičan pad broja djece iz godine u godinu?

  Odgovore, naravno, znate. Reakcije nema 12 godina…O tome se čak ni ne govori…Čemu onda uopće služi država ako ne brine o svome narodu i njegovoj budućnosti?

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Anušić je sportski tip, trči polumaratone, u formi je. Požega je, osim što je profesor na Ekonomskom fakultetu, i nogometni trener ...

  Anušić i Požega gledaju film navijačke skupine Kohorta

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, stižu sutra na proslavu 30. rođendana osječke Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Mato Palić rijetko progovara na društvenim mrežama, ali kada to čini, ljutito ukazuje na socijalne i političke devijacije ...

  Ustavni stručnjak Palić ljutit na praznu sabornicu

  Vlaho Orepić je simpatizerima iznio viziju daljnjeg političkog djelovanja, ali i saslušao njihova mišljenja...

  Simpatizeri na druženju s Vlahom Orepićem: ‘Vjerujemo novoj politici koja tvrdi: Može se!’

  Građanska inicijativa "Narod odlučuje" zatražila je u četvrtak u Osijeku da se njezinim promatračima omogući da budu nazočni na prebrojavanju prikupljenih potpisa ... - piše Nacionalni portal

  Inicijativa “Narod odlučuje” – iz Osijeka od predsjednice traži potporu