GOSPODARSTVO

Za razvoj OPG-ova odobreno 37 milijuna kuna

Potpisani ugovori s 334 poljoprivrednika

  Objavljeno 14.05.2019
  Tamara Lemajić

  Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je prošlog tjedna potpisivanju ugovora, koje je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić.

  Radi se o 334 poljoprivredna gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ Programa ruralnog razvoja RH.

  „Ovo je drugi krug potpisivanja ugovora iz ovog natječaja, a do danas ih je potpisano ukupno 643. To su mala gospodarstva koja će s ulaganjem od 15.000 eura postati snažnija, konkurentnija i perspektivnija da bi se u budućnosti mogla prijaviti na neku od financijski ozbiljnijih mjera. Više od 3.000 projekata malih poljoprivrednika koje ćemo financirati kroz treći natječaj, potvrda je da postoji volja, želja i predanost poljoprivredi kao zanimanju budućnosti. Uz dobro posložen sustav, administraciju koja sluša i prati potrebe proizvođača i stabilan zakonodavni okvir koji pruža sigurnost i vraća povjerenje, spremni smo za nove izazove i nova postignuća“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić.

  Svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura

  Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 37,1 milijun kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima.

  Naime, sredstva u okviru operacije 6.3.1. namijenjena su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti.

  Mali poljoprivrednici će tako financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

  Sredinom travnja već je potpisano 309 ugovora iz natječaja na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta.

  foto: Ministarstvo poljoprivrede

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Isto kao što  zemlju može preuzeti sin od oca, žena od supruga - objasnio je ministar kako je zemlja s Belja prešla na Belje plus

  Tolušić za OsijekNEWS.hr: Omogućili smo Zakonom da sve pravne osobe sa sljednicima mogu preuzeti zemlju

  Proteklog je vikenda održan još jedan Farm Show koji je privukao veliki broj posjetitelja koji su imali prilike uživati u Više…

  Ove godine certifikat je dobilo 76 OPG-ova

  Svečana dodjela certifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“ za 2019. godinu

  Jučer se na Gornjogradskoj tržnici na prostoru Eko trga održala svečana dodjela certifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“ za 2019. godinu. Već Više…

  Na događanju će biti predstavljene nove tehnologije poput bespilotnih letjelica i navigacije

  Dan precizne poljoprivrede

  Dan precizne poljoprivrede, 2019. održava se 24. travnja 2019. godine (srijeda) na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS), Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – posao.hr-a

  Neuspjeh nije najstrašnija stvar na svijetu. Najstrašnije je ne pokušati!

  Proizvodnja povrća u Hrvatskoj pada, količina uvoza raste

  HGK: Tradicionalno povrće za zimnicu sve se manje proizvodi u Hrvatskoj