SPORT

Zabava: Koliko se poznajemo mi i Englezi? Previše!? Što veže Osijek, Engleze i Hrvate?

Zabavimo se činjenicama, u ovo nervozno jutro, a koje nisu nužno raniji rezultati iz prijašnjih susreta Hrvatske i Engleske ...

  Objavljeno 11.07.2018
  Alan Srčnik

  Pitanje! Koliko se poznamo? Mi i Englezi? I previše da bi za potrebe ovog teksta uopće raspravljali o kvaliteti jedne i druge momčadi, snazi i slabostima.

  Mi smo jaki kao bik. Oni kao lav …

  Zabavimo se činjenicama, u ovo nervozno jutro, a koje nisu nužno raniji rezultati iz prijašnjih susreta Hrvatske i Engleske.

  A i pogledajte koliko su neke sitnice povezane …

  TRIVIA

  01. Izbornik najjače selekcije Engleske Gareth Southgate bio je izbornikom i U-21 vrste, a koja je igrala s Hrvatskom i slavila u dva navrata. Bila je to ’15. godina.

  02. Southgate  je bio suigrač, a poslije i trener australskom reprezentativcu hrvatskih korijena Marku Viduki, u engleskom Middlesbroughu. Viduka je bio u Dinamu, igrao protiv Hrvatske na SP-u ’06. u Njemačkoj.

  03. Kada su skupa bili u Middlesbroughu trener im je bio Steve McLaren, ‘wally with the brolly’, kasniji izbornik A vrste Engleza, a koju smo ‘natukli’ na Wembleyu 2-3 i izbacili s EP-a.

  04. Pobijedio ga je Slaven Bilić, svojedobni igrač West Ham Uniteda, kasniji njihov vrlo uspješni menadžer.

  05. West Ham United je svojedobno, a kao 8. njihov trener u povijesti, prije nego su ih s drugim vlasnicima počeli mijenjati kao čarape, vodio Harry Redknapp, kasnije trener nekoliko naših igrača u Engleskoj. I trener koji je West Ham vodio protiv Osijeka u Kupu UEFA-e.

  06. Usput, Vaš autor je Redknappa zamolio, putem glasnogovornika West Hama, za press konferenciju uoči te utakmice, a na dan utakmice, što nije imalo nikakvog smisla, jer novine izlaze dan poslije. Kada se očekuje izvješće. Naravno da nitko od osječkih i hrvatskih novinara nije došao na tu ‘pressicu’. Ni ja. Samo Redknapp. Oprostite gospodine. Ne znam što mi bi. Evo, s 18 godina zakašnjena.

  07. U Engleskoj od naših igrača igrali su, što nam pada na pamet, bez osobite analize, Bilić, Štimac, Kranjčar, Bišćan, Modrić, Lovren …

  08. Kada je o Osijeku riječ, valja znati da su Ljubojević s 2 i Pranjić s 1 golom, ukupno 3-0 pobijedili s U-21 selekcijom Engleze na Upton parku, tadašnjem stadionu, opet spomenutog West Hama. Bila je ’03. godina.

  09. Uz Osijek i Engleze vezana je i anegdota sa Ćirom Blaževićem na recepciji Barbican hotela u Londonu, a kamo je došao kao gost Osijeka, pred utakmicu s West Hamom, vraćajući se iz Manchestera, gdje je Dinamo dan prije igrao protiv Uniteda (0-0). Ćiru tada nije čekala soba, jer je pokojni predsjednik NK Osijek Antun Novalić izmijenio raspored, a Ćiru nije mogao dobiti telefonom. Naš ‘trener svih trenera’ uprizorio se na recepciji, lupao nogom o pod i na hrvatskom urlao svojim poznatim ‘krešendom’ kako je on: “izbornik treće reprezentacije svijeta”. Nije pristajao na objašnjenja o rasporedu, već su mu pokojni Tomislav Židak i Toni Piršlin, udaljeni tada par stolova, našli apartman u Londonu.

  10. I za kraj, kada smo već odlutali dovoljno od današnje utakmice – Ivica Todorić je u Londonu! Za koga navija?

   

  VEZANE VIJESTI

  Ludo finale - prvi autogol, VAR, oluja nad Moskvom, šest pogodaka i pjesma hrvatskih navijača

  Vatreni lavljeg srca – do zadnjeg trenutka borili su se neumorno

  Bilo je to neobično finale u kojem je postignut prvi autogol u povijesti dosadašnjih finala, te prvi put u finalima Više…

  Ulica koja izlazi na Crveni trg zakrčena je hrvatskim navijačima koji su stigli na finale doslovno iz svih krajeva svijeta. Na trgu je i naša zastava dugačka 80 metara... Vatrene je u hotelu posjetila i naša predsjednica pruživši im riječi potpore.

  Cijeli svijet je spreman za Vatrene, Moskva posebno ”gori”!

  Najpoznatiji simbol ruske prijestolnice, ali i srce cijele Rusije, Moskva – Crveni trg preplavili su hrvatski navijači uoči finala svjetskog prvenstva Više…

  Modni brend Fendi uvodi kockice u novu kolekciju ?! Snoop Dogg ih već nosi ... U nedjelju ''francuska salata'', ali ne i manikura! Englezi ''otpali'' popraćeni mnoštvom smiješnih objava ...

  Društvene mreže zabavljaju nas dok čekamo finale

  Malo je reći da društvene mreže ”gore” od objava do raznoraznih šala, bilo na račun Engleske, Rusije ili pak Francuske. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ludo finale - prvi autogol, VAR, oluja nad Moskvom, šest pogodaka i pjesma hrvatskih navijača

  Vatreni lavljeg srca – do zadnjeg trenutka borili su se neumorno

  Ulica koja izlazi na Crveni trg zakrčena je hrvatskim navijačima koji su stigli na finale doslovno iz svih krajeva svijeta. Na trgu je i naša zastava dugačka 80 metara... Vatrene je u hotelu posjetila i naša predsjednica pruživši im riječi potpore.

  Cijeli svijet je spreman za Vatrene, Moskva posebno ”gori”!

  Nema ljepšeg osjećaja od onog kada ti se srce smije i osjetiš da je to ona istinska sreća o kojoj se govori. Naši nogometaši doprijenili su da se odmaknemo od loših misli i barem na kratko uživamo i živimo za trenutke sreće, zajedništva i ljubavi!

  VATRENI omogućili: ROĐENDANSKA PROSLAVA UZ NAJVEĆI BROJ (NE)POZVANIH GOSTIJU