ŽIVOT

Zabilježena rekordna proizvodnja el. energije iz obnovljivih izvora energije u zemlji

Na to je utjecala i vremenska situacija u Hrvatskoj koja je donijela neke ekstremne situacije, kako u meteorološkom tako i elektroenergetskom pogledu...

  Objavljeno 09.12.2020
  Ivona Amidžić

  Hrvatska je u nedjelju zabilježila rekordnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije – ukupna je proizvodnja iz tih izvora bila oko 48 gigavatsati (GWh), pri čemu je maksimalna satna proizvodnja iz svih OIE bila više od 2100 megavatsati na sat, objavio je HOPS.

  Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u priopćenju ističe kako je na to utjecala i vremenska situacija u Hrvatskoj, koja je donijela neke ekstremne situacije kako u meteorološkom (kiša i jugo) tako i elektroenergetskom pogledu.

  “Sve to je pogodovalo obaranju dnevnog, odnosno satnog rekorda u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije elektroenergetskog sustava Hrvatske”, navode iz HOPS-a.

  Po preliminarnim podacima koje iznose, u nedjelju, 6. prosinca 2020., hrvatske hidroelektrane su proizvele ukupno više od 30 GWh, pri čemu je proizvodnja dosezala i gotovo 1400 megavatsati na sat (MWh/h).

  Proizvodnja u novim obnovljivim izvorima energije iznosila je čak 843 MWh/h, pri čemu iz HOPS-a izdvajaju vjetroelektrane, koje su, uz trenutnih oko 800 megavata (MW) instaliranih kapaciteta, postigle maksimalnu satnu proizvodnju od oko 717 MWh/h, dok je trenutna proizvodnja dosegla i 731 MW.

  “Ukupno je tako proizvodnja u tradicionalnim i novim obnovljivim izvorima energije bila oko 48 GWh, što je više nego što je bila potrošnja hrvatskog elektroenergetskog sustava (EES) u nedjelju (oko 47 GWh) te je pri tom maksimalna satna proizvodnja iz svih OIE bila više od 2100 MWh/h”, ističu iz HOPS-a.

  No, naglašavaju i kako su te rekordne proizvodnje u nedjelju, kada je potrošnja uobičajeno najmanja (dnevni maksimum oko 2250 MWh/h), na ozbiljnju kušnju stavile i hrvatsku prijenosnu mrežu koja je trebala osigurati prihvat tolikih količina proizvodnje, odnosno izvoz viška u susjedne države.

  “U kategoriju rekorda spada i to da je hrvatski EES, koji je pretežno uvozni te pokriva 20-40 posto godišnje potrošnje uvozom električne energije, kroz nedjelju izvozio i preko 1100 MWh/h”, navode iz HOPS-a.

  Poteškoće su, dodaju, zadavali kvarovi u prijenosnoj mreži uzrokovani orkanskim jugom, a na čijem se otklanjanju još uvijek radi.

  Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava ističu i kako se pogonska situacija u nedjelju “može promatrati i kao ozbiljan test uživo za neke ekstremne situacije koje se promatraju za potrebe razvoja prijenosne mreže”.

  “Takve situacije su rijetke, ali HOPS na njih mora imati spreman odgovor. Potreban odgovor na to pitanje je utoliko potrebniji u kontekstu visokih iznosa zahtjeva za priključenje novih OIE na dalmatinskom području gdje se sve češće nameće pitanje koje su granice novih priključenja na mrežu koje hrvatski EES može podnijeti bez značajnog ojačavanja prijenosnih puteva vrlo visokog napona. Odgovor je složen i zahtjeva međusobno razumijevanje operatora prijenosnog sustava, proizvođača električne energije, zakonodavca i energetskog regulatora”, zaključuje se u priopćenju HOPS-a.

  (Hina)

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 414 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze ukupno 3.322 osobe

  Novi neželjeni rekord u OBŽ: Najviše novopozitivnih i u samoizolaciji u jednom danu

  U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 131 osobu, što je novi Više…

  U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazno oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija se radna mjesta gase

  Meggle grupa do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku

  Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj donijela je odluku o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje do kraja godine Više…

  Sutra u neboderu na Trgu slobode 8 71-ogodišnji Božidar Deodat Krešić namjerava istrčati 208 katova

  Osječanin će pokušati oboriti svjetski rekord u kategoriji najviše istrčanih katova

  Osječanin Božidar Deodat Krešić pokušat će oboriti svjetski rekord u kategoriji najviše istrčanih katova u službenoj run up utrci stepenicama, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Očekuje se poskupljenje

  Od utorka nove cijene goriva

  Glavni cilj projekta „Drvo solidarnosti“ je osvješćivanje ljudi o važnosti očuvanja prirode te poticanje ponovnog povezivanja čovjeka s prirodom

  Održana sadnja drveta u sklopu projekta Drvo solidarnosti

  Časopis Jezik i zaklada "Dr. Ivan Šreter" i ove godine dodjeljuju nagradu za najbolju novu hrvatsku riječ

  Prijedlozi novih hrvatskih riječi vezani za pandemiju