POLITIKA

Zajedničko priopćenje za medije – SDP OBŽ i SDP Osijek – Požar u Osijeku

SDP: "Potreban nam je monitoring i utvrđivanje zone kontaminacije tla, vode i zraka toksinima, a ne političko prepucavanje HDZ-ovaca, dugotrajne posljedice kontaminacije tla toksinima koji će pasti na tlo ozbiljna su ugroza za stanovnike ove i susjednih županija"

  Objavljeno 05.10.2023
  Matija Ivanković

  Požar će se ugasiti, zrak će se kroz nekoliko dana pročistiti, ali dugotrajne posljedice kontaminacije tla toksinima koji će pasti na tlo ozbiljna su ugroza za stanovnike ove i susjednih županija. Hitno je potreban monitoring kako bi se utvrdila zona kontaminacije i kako bi se stanovnike pravovremeno upozorilo na moguće posljedice jer do ovoga trenutka nemamo niti točnu informaciju što je točno gorjelo u zoni požara, odnosno koji su kontaminati ili toksini otpušteni u okolinu – zrak, vodu i tlo. Ono što nesumnjivo znamo je da se izgaranjem plastike otpuštaju opasni toksini koji su netopivi u vodi, koji stvaraju kardiovaskularne, kancerogene i reproduktivne probleme i koji će posljedično završiti u hrani proizvedenoj u okruženju nastalog požara.

  Osijek i Osječko-baranjska županija nije samo Trg Ante Starčevića ili Tržnica – to su i Tenja, Južno predgrađe, Antunovac, Laslovo, Đakovo… Mjerenja kvalitete zraka koju politički koordiniraju oni koji najviše „peru ruke“, zna se – nisu vjerodostojna. Smrad spaljene plastike širi se po cijelom gradu, na svakom vjetrobranskom staklu je tanak crni sloj kancerogenih čestica. Građani Osijeka i Osječko-baranjske županije to vide i osjete. Gradonačelniče, župane, jeste li svjesni izravne štete za zdravlje koju činite svojim izjavama o tome da je kvaliteta zraka u Osijeku na uobičajenim razinama? Postavite mobilne uređaje za mjerenje kvalitete zraka u Tenji, Ernestinovu, Čepinu i obavijestite javnost o rezultatima.

  Župan Ivan Anušić tvrdi da godinama upozorava na problem s Dravom International. Koliko godina je već Anušić župan? Danas izjavljuje kako je “samo” šest godina župan! Svakodnevno na putu od svoje kuće do županijskog ureda prolazi pored pogona u Brijestu! Je li kroz sve te godine bio potpuno nesposoban riješiti ovaj problem ili naprosto govori neistinu? Vlast koja brine o zdravlju i sigurnosti svojih građana dužna je ponuditi odgovore i sankcionirati odgovorne kako se ovakve (ekološke) katastrofe ne bi ponovile.

  Zamjeniče gradonačelnika Vulin, ovo nisu uobičajeni uvjeti i (ne)kvalitetu zraka mogu osjetiti svi sugrađani, unatoč vašim pokušajima minoriziranja javnozdravstvene ugroze građanima Osijeka. Zašto niste na vrijeme obustavili nastavu u osječkoj OŠ „Tenja“ kada ste vidjeli da od jutra vjetar nosi gusti dim i otrovne čestice preko toga dijela Osijeka? Pozivamo nadležni inspektorat da što prije ispita u kakvim su uvjetima živjeli radnici u krugu pogona Drava International. Smatramo da životni uvjeti u kontejnerima koji se nalaze između brda otpada nisu dostojni čovjeka, posebice ako se u obzir uzmu teški uvjeti rada i niske plaće.

  Šokirani smo pozivom građanima da provedu hedonistički vikend u Osijeku koji je upućen iz kabineta župana Anušića. U situaciji dok buktinja koja se vidi iz svemira zagađuje zrak, tlo i vodu i to na nekoliko kilometara od Tvrđe, vi pozivate građane da uživaju u hedonizmu i pomognu vam da ne odgodite manifestaciju koju ste samo prošle godine nekoliko puta odgodili zbog obične kiše?! Sramotno i opasno!

  Ponašanje lokalnih političara i danas ostaje na jeftinim frazama, a zaštita građana od mogućih posljedica im očito nije prioritet. Pitaju li se ti najglasniji koji godinama ulažu isključivo u svoj imidž što će u poljoprivrednom kraju biti s poljoprivrednom proizvodnjom u vremenu ispred nas. Dečki bi se trebali uozbiljiti, a država shvatiti ozbiljnost situacije i svoju osnovnu svrhu. Zato ih još jednom pozivamo na ozbiljno postupanje u ovoj situaciji kojoj cilj mora biti zaštita građana Osijeka i Osječko-baranjske županije.

  Predsjednica Županijske organizacije SDP-a OBŽ, Sanja Bježančević

  Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek,
  Vjeran Marijašević

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava"

  Osječki SDP: “Hod za život” zadire u prava pojedinca

  Osječka gradska organizacija SDP-a prije “Hoda za život” održala je konferenciju za novinstvo na kojoj su poručili kako će se Više…

  SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

  SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

  Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u studenom 2007., sve članice UN-a su jednoglasno podržale rezoluciju kojom se utvrđuje da će Više…

  "(Ne)vjerodostojnost ili potpuna promjena glazbenog ukusa gradonačelnika Ivana Radića, SDP-ovo otvoreno pismo gradonačelniku grada Osijeka

  SDP Osijek objavio otvoreno pismo gradonačelniku Radiću

  Gradski SDP je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Radiću i medijima na temu komentiranja koncertnih izvođača u gradu Osijeku. Pismo prenosimo Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava"

  Osječki SDP: “Hod za život” zadire u prava pojedinca

  Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

  Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

  Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

  Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti