OSJEČANI

Zaklada “Srce grada Osijeka” izdvojila 540.000 kuna za stipendije osječkim studentima!

Sve funkcije u Zakladi volonterske su prirode kako bi se smanjili troškovi Zaklade, a maksimalno povećala sredstva namijenjena studentima

Objavljeno 28.10.2019
Ivona Amidžić

Zaklada “Srce Grada Osijeka” od svoga utemeljenja, 2015. godine, premošćuje razlike u imovinskom stanju obitelji i djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. To dokazuju i novim raspisanim javnim natječajem za dodjelu Stipendija Zaklade “Srce grada Osijeka” studentima koji su redovno upisali akademsku godinu 2019./2020..

Tako su zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, predsjednik Upravnog odbora Zaklade “Srce grada Osijeka” Vladimir Ham i upravitelj Zaklade Romano Kristić javnosti izložili detalje oko same prijave na stipendije.

“Grad Osijek veliku pozornost godinama posvećuje darovitoj, nadarenoj, izvrsnoj, natprosječno uspješnoj djeci grada Osijeka. Krenuli smo nagrađivati izvrsnost i darovitost u našim osnovnim školama u kojima se provode aktivnosti Centra izvrsnosti za koje Grad izdvaja godišnje pola milijuna kuna. Nastavili smo darivati i veće uzraste tako da je Grad Osijek već raspisao javni poziv za darivanje darovitih učenika za što je izdvojio nešto više od 800 tisuća kuna kroz srednjoškolske stipendije koje smo povećali s 400,00 na 600,00 kuna i studentske stipendije Grada Osijeka koje su povećane s 800,00 na 1.200,00 kuna”, istaknula je zamjenica gradonačelnika.

Zaklada je ove godine izdvojila 540 tisuća kuna za 30 stipendija, a detalje oko iznosa i raspodjele stipendija obrazložio je Vladimir Ham.

“Stipendija ‘Srce grada Osijeka’ najizdašnija je stipendija na tržištu stipendija u Republici Hrvatskoj. Naši studenti mogu dobiti 1.500,00 kn mjesečno na 12 mjeseci u odnosu na neke druge stipendije koje su u trajanju od deset mjeseci i koje su znatno manje. Iznos od tisuću kunu stipendisti dobivaju za svaki mjesec, a jednokratnu isplatu od 3.000,00 kuna dobivaju za sve položene ispite i dodatnih 3.000,00 kuna jednokratne isplate za upis na novu akademsku godinu. Smatramo to odličnim načinom da potaknemo izvrsnost”, objasnio je Predsjednik Upravnog odbora Zaklade čime je jasno kako pojedini student ima priliku osigurati stipendiju u ukupnome iznosu od čak 18.000,00 kuna tijekom jedne akademske godine.

“Od naših 28 stipendista koliko smo ih imali prošle godine, njih 18 je ispunilo uvjete redovnog upisa u višu akademsku godinu. Petero je ispunilo uvjete obrane završnog rada na završnoj godini čime je ukupno njih 23 od 28 ispunilo uvjet za isplatu dodatnih 3.000,00 kuna upisom na novi studij, a od tih 23 njih 19 je položilo sve ispite i oni su povukli cjelokupan iznos koji im je bio na raspolaganju”, naglasio je Ham rekavši kako podaci još nisu konačni jer je rok za polaganje pojedinih ispita i dostavljanja potvrdne dokumentacije do 31. listopada.

Upravitelj Zaklade Romano Kristić objasnio je kako su sve funkcije u Zakladi volonterske prirode kako bi smanjili trošak funkcioniranja Zaklade, a maksimalno povećali sredstva i ponudili ih studenticama i studentima grada Osijeka.

Koji su uvjeti potrebni za mogućnost prijave na stipendiju?

Romano Kristić je istaknuo i kako su osnovni uvjeti za prijavu na stipendiju da su redovni studenti i studentice Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, da su državljani Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Grada Osijeka u trajanju od najmanje dvije godine neposredno do dana podnošenja prijave na javni natječaj, da su redovni studenti koji po prvi puta upisuju akademsku godinu i da prosječni mjesečni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu zajedničkog kućanstva obitelji ne prelazi iznos od 2.000,00 kuna.

Još jedna pozitivna priča je što će Zaklada i ove godine pokušati stipendistima osigurati mentore na nekim od osječkih fakulteta, ali i da jedan dio praktične nastave ostvare u nekom od poduzetničkih okruženja samih donatora Zaklade.

Rok za prijavu za stipendije je do 26. studenog ove godine, potom slijedi evaluacija nakon čega će prve stipendije biti isplaćene u prosincu, a sva pravila i uvjete natječaja možete pronaći ovdje.

Prvotna ideja koju je potaknuo gradonačelnik Vrkić o Zakladi koja će stvarati jači srednji sloj Osijeka i pomagati mladim ljudima koji možda od kuće nemaju sve uvjete kako bi neometano studirali nastavlja se provoditi uz veliki trud i dobru volju Zaklade, a najbolji rezultat rečenoga su mladi ljudi koji se aktivno uključuju u cjelogodišnji rad Zaklade “Srce grada Osijeka” kao što je primjer bio na nedavno završenom Tjednu filantropije.
Za kraj, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je sve ljude dobrog srce, filantrope, ali i tvrtke te poduzetnike da se priključe u radu Zaklade i tako pomognu mladim ljudima koji su na životnom iskoraku.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, a nitko u Osijeku, iako su imali priliku prijaviti se i ovdje...

Potomci iseljenih Hrvata dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj

Potomci iseljenih Hrvata, njih 120 mahom iz zemalja Južne Amerike, dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj u zimskom Više…

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine

Hrvatski studenti zadovoljni cijenom, ali ne i kvalitetom prehrane

Hrvatski studenti općenito su zadovoljni cijenom ali ne i kvalitetom i raznovrsnošću studentske prehrane, te je njih čak 76 posto spremno platiti više za Više…

Studenti ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: "I mi smo ugroženi - na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima..."

Na osječkom Sveučilištu zaražen student – Fakultet i dalje inzistira na ispitima na fakultetu

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, ispiti se i dalje održavaju uživo, piše Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Moramo imati sve varijante otvorene, jer ako dođe do 'slučaja', onda će djeca morati u samoizolaciju i nastavu četrnaest dana pratiti od kuće, što je dugo vrijeme"

Capak poručio kako je epidemiološka situacija dobra i kako će djeca ići normalno u školu

"Ovim putem pozivamo sve građane da probude heroje u sebi i da se pridruže velikoj obitelji dobrovoljnih davatelja krvi i humanitarnim činom davanja krvi"

Poziv dobrovoljnim davateljima krvi zbog manjka zaliha krvi

Klijenti Auro Domusa se redovito iznenade činjenicom da su u zamjenu za lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava da zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli

NAJBOLJA CIJENA U GRADU Otkup zlata koji nudi besplatnu procjenu i isplatu odmah u gotovini