KULTURA

Žana Gamoš: Gradske ustanove u kulturi respektabilan su partner u kriznim vremenima

Kultura se unatoč trenutnoj situaciji i po preporukama psihologa i psihijatara mora živjeti, pratiti i uvažavati...

  Objavljeno 02.04.2020
  Ivona Amidžić

  Ugledni znanstvenici i Nacionalni stožer civilne zaštite upozoravaju na kritičnu fazu borbe protiv širenja koronavirusa u tjednima ispred nas.

  Apeliraju na odgovornost svakog pojedinca, da se ne izlazi bez potrebe i unatoč lijepom vremenu, ostane doma. Prilika je to da u izolaciji konzumiramo one sadržaje iz domene kulture za koje do sada nismo imali vremena. Prilika je i da pobliže upoznamo Facebook stranicu Grada naziva [email protected] – Kultura u Osijeku koja svakodnevno objavljuje domaće i svjetske online sadržaje kulturnog karaktera, omogućavajući da na jednom mjestu svatko pronađe nešto za sebe; ostane u sigurnosti svoga doma, odmakne fokus od koronavirusa i usmjeri svoje misli na druge sadržaje.

  Primarni je cilj i zadatak ove Facebook stranice objediniti informacije o kulturnim aktivnostima grada Osijeka te posjetiteljima stranice olakšati uvid u kulturnu ponudu i aktualna kulturna događanja – istaknula je Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu.

  S obzirom na novonastalu situaciju djelovanje Stranice i dalje je usmjereno na objedinjavanje sadržaja koje ustanove u kulturi grada Osijeka pružaju u suradnji s lokalnim televizijskim i radijskim postajama ili putem vlastitih mrežnih kanala.

  Stranicu u ovom trenutku prati oko 4.200 pratitelja

  Drugi je zadatak Stranice upućivanje pratitelja na sadržaje nacionalnog ili svjetskog karaktera koji pokrivaju područja umjetnosti i kulture. U pravilu Stranica koju u ovom trenutku prati oko 4.200 pratitelja objedinjuje sadržaje na mreži do kojih se može doći bez naknade, dodaje zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

  Ističe kako su se gradske ustanove u kulturi i ovoga puta pokazale kao respektabilan partner, vrlo brzo su se prilagodile situaciji i nesebično dijele svoje arhivske materijale, snimke novih i starijih predstava, virtualne šetnje po izložbama, online priče i brojne druge sadržaje, kako bi sugrađanke i sugrađani i dalje uživali u kulturnoj ponudi, ali i pomogli u onome što je u ovom trenutku najvažnije.

  Ustupajući i stvarajući digitalne sadržaje, ispunjavaju vrijeme građanima u njihovim domovima i na taj način olakšavaju posao svim onim službama koje u ovom trenutku rade iznimno težak i odgovoran posao kako bi zdravlje građana ostalo što više netaknuto.

  Prošlog smo vikenda imali priliku uživati u predstavi “Nije me strah” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ponudilo je predstavu “Šokica”, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pokrenula je projekt pod nazivom “Vrijeme je za online priču”, svoj doprinos daju osječki muzeji, arhiv, galerije i kinematografi Osijek.

  Sa svojim online projektima uključio se i Kulturni centar, a sve bi bilo teže da se nisu uključile i Osječka i Slavonska televizija i radio postaje.

  “Kultura se unatoč trenutnoj situaciji i po preporukama psihologa i psihijatara mora živjeti, pratiti i uvažavati. Stoga mogu uputiti samo pohvale svim kulturnjacima i našim ustanovama koje omogućuju da se navedeno i postigne. Koristim priliku pozvati sve čitatelje da se još ozbiljnije pridržavaju donesenih mjera Nacionalnog, Gradskog i Županijskog stožera; pratite sadržaje iz kulture, informirajte se na našoj Facebook stranici “[email protected] – Kultura u Osijeku”. Ovo je prilika da pokažemo kako smo odgovorni pojedinci i homogeno društvo. Želim posebno pohvaliti djelatnike KBC Osijek, epidemiološku struku i svo medicinsko osoblje koji rade sjajan posao i adekvatnim reakcijama uspješno vode zdravstveni sustav. Hvala i vojsci, policiji, Civilnoj zaštiti, Crvenom križu i svima onima koji nas redovito opskrbljuju s namirnicama, hvala trgovkinjama i trgovcima, prijevoznicima, radnicama i radnicima u proizvodnji”, zaključuje Gamoš!

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Večeras je trebao biti zadnji dan programa "Kultura na kotačima", ali se zbog nepovoljnog vremena kojeg očekujemo navečer plan malo promijenio...

  Kultura na kotačima odgađa raspored zbog vremena i priprema bonus iznenađenje!

  Zbog najave nepovoljnih vremenskih uvjeta današnji planirani program Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pomaknut je za četvrtak. Potpuni raspored zadnjeg Više…

  Izdržali smo sve mjere što su nam propisali, a nagrada je bila slatka :D

  Zadnji dan “Kulture na kotačima” u Osijeku

  Danas je zadnji dan posebnog kulturnog programa „Kultura na kotačima” koji nas je u zadnjih nekoliko dan toliko uveseljavao. Građanima Više…

  Veliki projekt "Kultura na kotačima" omogućuje vam na siguran način praćenje kulturnog sadržaja iz vaših domova

  Kulturni centar Osijek dovest će kulturu ispod vaših prozora!

  Kulturni centar Osijek ponovno dolazi s vrlo zanimljivim projektom. U suradnji s Gradom Osijekom od danas je službeno započeo program Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Festival je ove godine održan 41. put, a pristiglo je više od 13.000 prijava

  Hrvatski filmovi su na prestižnom američkom festivalu ponovno među najboljima

  Radi se o autentičnom svjedočanstvu nepoznate povijesti hrvatskog rocka od Azre do danas

  Nakladnička kuća Sandorf objavila rock autobiografiju Borisa Leinera “Sve bio je ritam”

  Hrvatska pošta pušta markicu u optjecaj na 1600. obljetnicu njegove smrti

  Sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta motiv na novoj poštanskoj markici