ŽIVOT

Zapanjujuća fotografija – Umjesto po ledu psi vuku sanjke po vodi!

Ružna stvarnost otapanja Grenlandskog leda - Temperature zraka i mora neuobičajeno visoke za ovo doba godine!

Objavljeno 18.06.2019
Ivona Amidžić

Brzo otapanje leda na Grenlandu predstavljalo je neuobičajenu opasnost za istraživačke timove u potrazi za svojom oceanografskom opremom.

Fotografija koju je snimio Steffen Olsen iz Centra za ocean i led danskog meteorološkog zavoda 13. lipnja pokazala je pse koji vuku sanjke gacajući kroz vodu visoku do gležnjeva, na vrhu ledenog pokrova u sjeverozapadu zemlje koji se topi. Na zapanjujućoj slici, čini se kao da psi hodaju po vodi.

topljenje_grenlandskog_leda_18062019_osijeknews

Fotografija, snimljena na fjordu Inglefield Bredning, prikazivala je vodu na vrhu onoga za što je Olsen rekao da je ledeni pokrivač debljine 1,2 metra.

Njegov kolega iz Instituta Rasmus Tonboe reako je da je “brzo topljenje i morski led s niskom propusnošću i malo pukotina ono što ostavlja otopljenu vodu na vrhu”.

Ruth Mottram, stručnjakinja za klimu u danskom meteorološkom zavodu, rekla je za Guardian: “Ove godine je ekspedicija za uzimanje instrumenata naišla na puno vode na morskom ledu. Prošlog tjedna na Grenlandu, i zapravo većem dijelu Arktika, prisutni su bili vrlo topli uvjeti, potaknuti toplijim zrakom koji se kretao prema jugu.”

Temperature iznad dijelova Grenlanda više za 22.2 °C od uobičajene

Rekla je da su ti uvjeti doveli do “velikog topljenja leda, na ledenjacima i ledenom pokrovu i na još uvijek postojećem ledu”. DMI meteorološka postaja u blizini zračne luke Qaanaaq zabilježila je najvišu razinu od 17.3 °C prošle srijede i 15 °C prošlog četvrtka, što je visoko za sjeverni Grenland, čak i ljeti.

Općenito je Mottram, međutim, rekla: „Naše simulacije klimatskog modela očekuju opći pad duljine sezone leda oko Grenlanda, ali koliko brzo i koliko jako ovisi o tome koliko globalna temperatura raste. ”

graf_topljenja_leda_na_grenlandu_18062019_osijeknews

Kazala je kako prognoze pokazuju da će topli uvjeti na Grenlandu trajati barem još nekoliko dana, tako da će se ekipe s psećim sanjkama suočiti s još većim teškoćama.

Fotografija se pojavila usred zabrinjavajućih podataka o temperaturi iz Grenlanda. Europski su vremenski modeli pokazali da su temperature iznad dijelova Grenlanda prošle srijede, dan prije nego je snimljena fotografija, bile više za 22.2 °C od uobičajene.

1,13 milijuna kvadratnih kilometara manje leda nego u 30-godišnjem referentnom razdoblju

Natprosječne temperature iznad gotovo cijelog Arktičkog oceana i Grenlanda tijekom svibnja dovele su do ranog povlačenja leda, pri čemu je zabilježen drugi najniži opseg leda u 40-godišnjoj evidenciji satelita, prema američkim podacima Centra za snijeg i led.

Centar je rekao da je arktički morski led u svibnju iznosio 12 milijuna kvadratnih kilometara, odnosno 1,13 milijuna kvadratnih kilometara ispod prosjeka od 1981. do 2010. godine.

Temperature zraka krajem svibnja uz zapadnu obalu Grenlanda bile su čak 7 °C iznad referentnog prosjeka za razdoblje od 1981. do 2010. godine. Također su zabilježene temperature Arktičkog oceana od 2 do 4 °C iznad prosjeka.

“Otapanje je veliko i rano”, izjavio je za Washington Post Jason Box, klimatolog specijaliziran za led u Geološkom zavodu Danske i Grenlanda. Na lokalnoj razini, talište morskog leda pruža značajne probleme zajednicama na Grenlandu, koje se oslanjaju na njega za prijevoz, lov i ribolov.

foto: youtube (screenshot) i pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tretmani u Osijeku smanjuju brojnost komaraca i za 70 posto, ali bez okolnih općina bitku ne možemo pobijediti!

Poziv Grada Osijeka okolnim općinama: Uključite se u našu borbu protiv komaraca!

Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Grad Osijek ove je godine osigurao 3 milijuna kuna u Proračunu za Više…

Fotogalerija :)

Foto: Zadnji dan Sajmova SALORI i Motomobil

Bila je to manifestacija koja svojom veličinom, brojem izlagača i značajem u razvoju lovnog, ribolovnog i kontinentalnog turizma prerasta u Više…

Na fotografiji mora biti prepoznatljivo da se radi o Parku kralja Stjepana Držislava

Festival cvijeća: natječaj za najljepšu fotografiju

Natječaj za najljepšu fotografiju Parka kralja Stjepana Držislava (do 30.04.) Propozicije: -na fotografiji mora biti prepoznatljivo da se radi o Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Povodom međunarodnog tjedna dojenja BESPLATAN tečaj za trudnice i partnere u Domu zdravlja Osijek!

Međunarodni tjedan dojenja: “Osnažimo roditelje – Omogućimo dojenje”

Ljetne igre napokon na Kopiki! - 34 lokacije u više zemalja, više od 150 prijavljenih ekipa, 9 sezona, 314 održanih događaja i više od milijun prijeđenih kilometara

City Games po prvi put dolazi u Osijek

Vjetar poslijepodne u slabljenju

Pretežno sunčano i danju malo toplije