ŽIVOT

Zapanjujuća fotografija – Umjesto po ledu psi vuku sanjke po vodi!

Ružna stvarnost otapanja Grenlandskog leda - Temperature zraka i mora neuobičajeno visoke za ovo doba godine!

Objavljeno 18.06.2019
Ivona Amidžić

Brzo otapanje leda na Grenlandu predstavljalo je neuobičajenu opasnost za istraživačke timove u potrazi za svojom oceanografskom opremom.

Fotografija koju je snimio Steffen Olsen iz Centra za ocean i led danskog meteorološkog zavoda 13. lipnja pokazala je pse koji vuku sanjke gacajući kroz vodu visoku do gležnjeva, na vrhu ledenog pokrova u sjeverozapadu zemlje koji se topi. Na zapanjujućoj slici, čini se kao da psi hodaju po vodi.

topljenje_grenlandskog_leda_18062019_osijeknews

Fotografija, snimljena na fjordu Inglefield Bredning, prikazivala je vodu na vrhu onoga za što je Olsen rekao da je ledeni pokrivač debljine 1,2 metra.

Njegov kolega iz Instituta Rasmus Tonboe reako je da je “brzo topljenje i morski led s niskom propusnošću i malo pukotina ono što ostavlja otopljenu vodu na vrhu”.

Ruth Mottram, stručnjakinja za klimu u danskom meteorološkom zavodu, rekla je za Guardian: “Ove godine je ekspedicija za uzimanje instrumenata naišla na puno vode na morskom ledu. Prošlog tjedna na Grenlandu, i zapravo većem dijelu Arktika, prisutni su bili vrlo topli uvjeti, potaknuti toplijim zrakom koji se kretao prema jugu.”

Temperature iznad dijelova Grenlanda više za 22.2 °C od uobičajene

Rekla je da su ti uvjeti doveli do “velikog topljenja leda, na ledenjacima i ledenom pokrovu i na još uvijek postojećem ledu”. DMI meteorološka postaja u blizini zračne luke Qaanaaq zabilježila je najvišu razinu od 17.3 °C prošle srijede i 15 °C prošlog četvrtka, što je visoko za sjeverni Grenland, čak i ljeti.

Općenito je Mottram, međutim, rekla: „Naše simulacije klimatskog modela očekuju opći pad duljine sezone leda oko Grenlanda, ali koliko brzo i koliko jako ovisi o tome koliko globalna temperatura raste. ”

graf_topljenja_leda_na_grenlandu_18062019_osijeknews

Kazala je kako prognoze pokazuju da će topli uvjeti na Grenlandu trajati barem još nekoliko dana, tako da će se ekipe s psećim sanjkama suočiti s još većim teškoćama.

Fotografija se pojavila usred zabrinjavajućih podataka o temperaturi iz Grenlanda. Europski su vremenski modeli pokazali da su temperature iznad dijelova Grenlanda prošle srijede, dan prije nego je snimljena fotografija, bile više za 22.2 °C od uobičajene.

1,13 milijuna kvadratnih kilometara manje leda nego u 30-godišnjem referentnom razdoblju

Natprosječne temperature iznad gotovo cijelog Arktičkog oceana i Grenlanda tijekom svibnja dovele su do ranog povlačenja leda, pri čemu je zabilježen drugi najniži opseg leda u 40-godišnjoj evidenciji satelita, prema američkim podacima Centra za snijeg i led.

Centar je rekao da je arktički morski led u svibnju iznosio 12 milijuna kvadratnih kilometara, odnosno 1,13 milijuna kvadratnih kilometara ispod prosjeka od 1981. do 2010. godine.

Temperature zraka krajem svibnja uz zapadnu obalu Grenlanda bile su čak 7 °C iznad referentnog prosjeka za razdoblje od 1981. do 2010. godine. Također su zabilježene temperature Arktičkog oceana od 2 do 4 °C iznad prosjeka.

“Otapanje je veliko i rano”, izjavio je za Washington Post Jason Box, klimatolog specijaliziran za led u Geološkom zavodu Danske i Grenlanda. Na lokalnoj razini, talište morskog leda pruža značajne probleme zajednicama na Grenlandu, koje se oslanjaju na njega za prijevoz, lov i ribolov.

foto: youtube (screenshot) i pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Potpisivanje ovog sporazuma mještanima općine Čepin donosi višestruke koristi. Jedna od njih je niža cijena vode. Naime, do sada je Urednost d.o.o vodu kupovala od Vodovoda - Osijek na ulazu u Čepin, a zbog gubitaka na mreži i do 35%, cijena je bila veća.

Stanovnicima općine Čepin uskoro niža cijena vode: Urednost d.o.o. i Vodovod – Osijek d.o.o. potpisali sporazum o postupku pripajanja

Danas je u vijećnici Općine Čepin potpisan sporazum o pripajanju Urednosti d.o.o. Vodovod – Osijeku d.o.o., kojeg su potpisali za Više…

Arsen u vodi za piće prirodnog je podrijetla i problem je ne samo Hrvatske, već i drugih zemalja u ovom dijelu Europe

U probni rad svečano pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju u Vodovodu

U osječkom Vodovodu u probni je rad svečano pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju koji je financiran sredstvima EU fondova. Investicija Više…

"Trajalo je samo nekoliko minuta, ali smo led skupljali lopatama..."

(VIDEO) Doslovno iz vedra neba: Led zabijelio Retfalu!

Zadnja dva tjedna vrijeme je izuzetno neodlučno, dva dana oblačno i kiša, dva dana sunce… Normalno, rekli bi neki, ipak Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kamp kreće u ponedjeljak, 24. kolovoza i trajat će dva tjedna - Donosimo sve detalje

Krajem kolovoza još jedno izdanje Sportskog ljeta na Sokolu!

122 pacijenta su na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru sedam pacijenata

U Hrvatskoj danas još 62 nova slučaja, splitski stožer traži strožu kontrolu noćnih klubova

Piližota: "Sljedeća tri mjeseca most će biti zatvoren, a pozivam građane na strpljenje jer sve ovo što radimo radimo kako bi nam most bio siguran"

Počela obnova pješačkoga mosta u Osijeku