ŽIVOT

Zaraženi covidom-19 mogu imati predvidiv redoslijed simptoma!

Dosad su dokazi ukazivali na to da je najvjerojatniji redoslijed početnih simptoma covida-19 obično počinjao s temepraturom...

  Objavljeno 25.08.2020
  Ivona Amidžić

  Nova studija globalne pandemije otkrila je da zaraženi covidom-19 mogu imati predvidiv redoslijed simptoma koji se razlikuje od onog kod gripe i drugih koronavirusa.

  Dosad su dokazi ukazivali na to da je najvjerojatniji redoslijed početnih simptoma covida-19 obično počinjao s temepraturom a zatim se razvijao kašalj te bol u mišićima, nakon čega bi slijedila mučnina i/ili povraćanje te na kraju dijareja.

  Iako sami simptomi nisu osobito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije vjeruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

  Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su usporedili redoslijed simptoma kod covida-19 s tisućama slučajeva gripe koje je prikupilo Sveučilište u Michiganu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji.

  Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao covid-19, kod njih je donji gastrointestinalni sustav obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje prije mučnine i povraćanja.

  “Redoslijed simptoma je važan”, smatra Joseph Larsen koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Sveučilištu Južne Karoline.

  “Znajući da svaka bolest drukčije napreduje znači da liječnici mogu brže utvrditi je li netko obolio od covida-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju.”

  Kada su znanstvenici analizirali simptome covida-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su “najčešći redoslijed prepoznatljivih simptoma… koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti”.

  Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redoslijed četiri najvjerojatnija početna simptoma ostao je isti.

  Budući da je temperatura prva, mjerenje temperature moglo bi biti relevantan probirni mehanizam.

  Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savjetuje mjerenje temperature prije izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprijelo je tu preporuku.

  “Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test, nego kao mogući znak da se treba testirati”, napisali su autori.

  Covid-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje izvijestiti javnost o redoslijedu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identificiramo zaražene i stavimo ih u karantenu prije nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.

  Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CBS da je novi model simptoma “dobar vodič”.

  Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Public Health.

  (Hina)

  foto: pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

  HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

  Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu upute za osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus, odnosno korake koje Više…

  Broj trenutno aktivnih slučajeva u Republici Hrvatskoj danas se popeo na ukupno 12.736

  Danas evidentirano još 2.378 novih slučajeva zaraze, preminule su 23 osobe

  U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

  "Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa"

  Nacionalni stožer: Danas 828 novih slučajeva zaraze, preminulo još 15 osoba

  U posljednja 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

  Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

  Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

  HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

  Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

  U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus