ŽIVOT

Zaštita bedema stare Murse na budućem gradilištu

"Nastojat ćemo sve još jednom dokumentirati i napraviti 3D sken u slučaju da se jednog dana poželi rekonstruirati izvorna građevina"

Objavljeno 22.02.2021
Ivona Amidžić

Na prostoru planirane gradnje novog objedinjenog hitnog prijema KBC, prilikom arheoloških iskopavanja nađeni su ostatci obrambene kule sjevernih bedema rimske Murse, prenosi Radio Osijek. “Stručnjaci AMO pokušat će zaštititi vrijednu kulturnu baštinu”, rekao je u izravnom javljanju u naš program ravnatelj Tomislav Hršak.

“Nastojat ćemo sve još jednom dokumentirati i napraviti 3D sken u slučaju da se jednog dana poželi rekonstruirati izvorna građevina. Riječ je o temeljima nekadašanje kule, koji su puni šute i otpada i u vrlo su lošem stanju. Tako da se tu nema puno što prenositi i eventualno preslagati na nekom drugom mjestu ili muzeju jer od same kule nije ostalo ništa i ovo je samo negativ temelja”, kaže Hršak.

“Dio ćemo građe svakako ćemo pokupiti, vidjet ćemo ima li nekih zanimljivijih komada i to ćemo prenijeti u Muzej, ali najvažnije nam je sve zabilježiti kako bismo u budućnosti mogli npraviti vjernu rekonstrukciju izvornika, virtualnu, pa čak i materijalnu”, naglašava Tomislav Hršak, ravnatelj Arheološkog muzeja.

Temelji kule bili su jedno od najzanimljivijih otkrića nalazišta u dvorištu osječke bolnice prilikom radova 2019. Riječ je o prostoru na kojemu su se nekada nalazile barake Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, a na kojemu će vrlo brzo započeti gradnja zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Još 2010. godine na ovoj je površini obavljen stručni arheološki nadzor prilikom uklanjanja starih objekata i obavljanja zemljanih radova za pripremu zemljišta za gradnju, a već tada je navedeno kako je prije gradnje bolničke zgrade potrebno obaviti zaštitna arheološka istraživanja.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

„Na bolničkom liječenju je 57 osoba. Njih 47 liječi se u KBC-u, od kojih je deset na respiratoru"

STOŽER OBŽ: 33 novopozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji

U zadnja 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo obrađeno je 379 uzoraka od kojih su Više…

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.001 osoba

STOŽER OBŽ: Novopozitivno 13 osoba u županiji

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno Više…

Četiri novopozitivne osobe su s područja Osijeka, po dvije iz Belišća i Bilja, a po jedna s područja Čepina, Đurđenovca, Našica, Valpova i Vuke

STOŽER OBŽ: U Osječko-baranjskoj županiji 13 novooboljelih

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijeku obrađeno je 152 uzorka od kojih je 13 bilo pozitivno na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Do danas je Revolut privukao više od 150.000 klijenata u Hrvatskoj.

Revolut pokrenuo banku u Hrvatskoj, klijentima nude niz pogodnosti

Već je u siječnju počela sezona novih alergijskih reakcija na biljke u našem okruženju...

Dijanić: Treba razlikovati simptome alergije i Covida

U panelu će sudjelovati osječke poduzetnice Sanja Bolješić, Ivana Čizmadija i Martina Karalić

Online panel “Made in Osijek”