Zašto je toliko teško naći nestale pomorce?

Možete li Vi na ovoj slici pronaći bijelu kantu?

    Objavljeno 11.10.2019
    Ivona Amidžić

    ‎Anita Perkov Kalebota‎, jedna je od administratora Facebook stranice BOURBON RHODE RESCUE, koja dijeli sve informacije o nestalim pomorcima.

    Podsjetimo, brod po kojem je nazvana stranica, Bourbon Rhode, potonuo je 26. rujna. U trenutku potapanja na njemu je bilo 14 članova posade uključujući kapetana Dina Miškića. U utorak, 8. listopada, posada s broda Alp Striker vidjela je signalnu raketu pa je pokrenuta temeljitija potraga.

    U srijedu je zatim satelit uočio objekt koji liči na splav s nestalom posadom. Mnoštvo je brodova upućeno na to područje, ali pomorce još nisu našli.

    Ranije spomenuta ‎Anita Perkov Kalebota postavila je zanimljivu objavu na stranicu u kojoj opisuje koliko je komplicirano i teško uočiti nešto na mirnom moru, a kamoli ako uvjeti nisu idealni:

    “Dragi članovi,
    ova slika vam možda može dati predodžbu o potrazi.
    Na ovoj slici se nalazi kanta koja se nalazi svega 500 metara od broda. Uvjeti su gotovo idealni. Možete li vidjeti kantu?
    Sada pokušajte zamisliti kako je vidjeti liferaft, a bez da znate u kojem smjeru gledati? K tome još pridodajte loše uvjete poput valova i loše vidljivosti.
    Udaljenost između liferafta i brodova nije kao udaljenost između Prvića i Zlarina. Područje koje se pretražuje je poput Jadrana uvećanog za šest puta.
    Mi vjerujemo kako brodovi koji sudjeluju u potrazi daju sve od sebe i zahvaljujemo na tome. Ali, zbog veličine područja, smatramo kako bi bilo dobro da se uključi još više brodova koji prolaze tom rutom kao i avioni i satelitske snimke.
    Posada broda je u našim molitvama. Nas ima puno. Vrijeme je da posada broda bude u očima onih koji ih traže, a očiju je malo. Zato uputimo poziv svim brodskim kompanijama da se pridruže ovoj akciji spašavanja.
    Naši prijatelji čekaju da budu nađeni!”

    Dragi članovi,ova slika vam možda može dati predodžbu o potrazi.Na ovoj slici se nalazi kanta koja se nalazi svega…

    Objavljuje Anita Perkov KalebotaPetak, 11. listopada 2019.

    foto: facebook (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Akcijom potrage i spašavanja zrakoplova na lokaciji je koordinirao pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Zvonko Grgec

    [FOTO] Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova “ASAR 2023 – 3”

    U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, na području Virovitičko–podravske i Osječko–baranjske županije, 3. i 4. lipnja 2023., održana je terenska vježba Više…

    "Komentari pratitelja izvrsna su ocjena mog rada i smjera kojim ide Županija", kaže župan Ivan Anušić

    Tko su najveće zvijezde društvenih mreža među županima?

    “Kao i nekoliko ranijih godina, i ove smo istražili koji se župani i županice najviše koriste najmasovnijim društvenim mrežama u Više…

    Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće zbog počinjene prijevare putem društvene mreže i krađe novca...

    Prevario 31-godišnjakinju preko interneta

    Tijekom studenog 2021. godine, 31-godišnjakinja iz Petrijevaca je preko društvene mreže „Facebook“ stupila u kontakt s nepoznatom osobom kojoj je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska u Parizu imati dva gimnastičara, s obzirom na to da je Tin Srbić ranije uspio u tome

    Aurel Benović izborio Olimpijske igre u Parizu!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

    Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

    Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije