POLITIKA

Završene podjele na istok i zapad: U EU-u zabranjeni proizvodi dvostruke kvalitete

Europske institucije konačno su odlučile zabraniti plasiranje proizvoda dvostruke kvalitete na europsko tržište

    Objavljeno 23.03.2019
    Tamara Lemajić

    Europske institucije konačno su odlučile zabraniti plasiranje proizvoda dvostruke kvalitete na europsko tržište, objavila je u petak hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

    Borzan je u petak izvijestila da su Europska komisija, Europski parlament i Europsko vijeće usuglasili rješenje problema različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

    “Stvorena je zajednička pozicija između triju institucija. Najvažnije je da se zabranjuje praksa plasiranja proizvoda dvostruke kvalitete na zajedničkom europskom tržištu”, rekla je Borzan.

    “Sve skupa je to završilo sinoć nakon maratonskog sastanka. Zadnji trijalog trajao je preko 10 sati i možemo reći da je to posve logično, jer je to tema koja je vrlo osjetljiva i koja s jedne strane izaziva jake emocije građana koji se osjećaju oštećeno u ovoj priči, ali i emocije velikih igrača na tržištu koji ostaju bez velikog profita zbog promjene prakse”, izjavila je Borzan na tiskovnoj konferenciji.

    U konačnim pregovorima odlučno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi nadopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a kazna proiozvođačima za kršenje legislative za proizvođače bit će do četiri posto ukupnog prometa.

    “To je zaista veliki iznos”, kazala je Borzan, objasnivši da se radi o mjeri odvraćanja.

    “To je iznos koji će svaki proizvođač svakako uvažiti jer ukupan promet od četiri posto velika je stavka”, smatra hrvatska europarlamentarka.

    Velika pobjeda

    Socijaldemokratska zastupnica naglasila je i kako postoje određeni izuzeci od primjene ove prakse poput poštivanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda.

    “U tom slučaju smatram da je to pozitivno jer potiče lokalno poljoprivredno gospodarstvo i omogućava građanima da zadrže one okuse na koje su navikli kroz čitav svoj život”, smatra Borzan.

    Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti do kolovoza 2022. godine kako bi se utvrdilo funkcionira li u praksi te treba li unositi dodatne izmjene.

    “Radi se o zaista velikoj pobjedi. Idući će tjedan ovu varijantu, koja je sinoć dogovorena, usvajati Vijeće. Europski parlament direktivu usvaja na plenarnoj sjednici sredinom travnja čime će proces biti potpuno završen”, zaključila je Borzan.

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Informacijska kampanja o uvođenju eura trebala je odavno početi - Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote

    Hoće li se uvođenje eura iskoristiti za još jedno povećanje cijena?!

    Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je u zagrebačkoj Kući Europe predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura i Više…

    "Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku"

    Orban o Hrvatskoj: Uzeli su nam more

    Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer se sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zbog mađarskog protivljenja zajedničkom embargu Više…

    "Pandemija nije završila, najgore jest, ali pandemija nije. Traži se vremenski ograničeno produljenje”

    Još nije gotovo: EP podupro produljenje covid potvrda za još godinu dana

    Europski parlament podupro je u četvrtak odluku da se shema uporabe digitalnih covid potvrda produlji na još godinu dana, o Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde