ŽIVOT

Završene pripreme groblja za blagdan Svih svetih – postavljene i dodatne kamere

Provjerite popuste u cvjećarnicama i prilagođeno radno vrijeme

Objavljeno 31.10.2019
Ivona Amidžić

Iz Ukopa javljaju kako su završene pripreme groblja za nadolazeći blagdan Svih svetih: na svim je grobljima trava pokošena, stabla su podrezana, ona koja su bila u lošem stanju su porušena, a svo smeće, plastika i ostatci lampiona su uklonjeni. Deponije za smeće su prazne, nema više oštećenih kontejnera, staze su čiste, odvodi očišćeni, a dio ograda je novo obojan.

Za posjetitelje su osigurane dostatne količine metlica i kanti za uređenje grobnih mjesta koje će se po potrebi dopunjavati na grobljima i mjestima u grobljima na kojima se uoči nedostatak istih.

Nekoliko novosti u cvjećarnicama:

Zbog nadolazećeg blagdana Svih svetih, u svim Ukopovim cvjećarnicama Sv. Ana i Centar, do kraja godine aktivan je popust od 50% na staklene lampione kako bi se u suradnji s građanima smanjila količina plastičnog otpada na grobljima.

“Podsjećamo da je na svim grobljima omogućeno odvajanje zelenog od ostalog otpada i ovim putem još jednom molim naše sugrađane da koriste mogućnost odvajanja kako bi smanjili zagađenje okoliša i pridonijeli urednosti groblja”, komentirao je direktor Ukopa, Hrvoje Ostrički.

Napominje kako u ponudi imaju baterijske lampione u cjenovnom rasponu od 20,00 do 40,00 kn s uloškom od 18,00 kn, a koji traju 150 dana. Novina u ponudi su i solarni lampioni koji koštaju 40,00 i 125,00 kuna. Prvi se puni tijekom dana i svijetli preko noći, a drugi svijetli konstantno.

Osim lampiona u cvjećarnicama se nalazi i uvijek bogata ponuda cvjetnih aranžmana i vijenaca od svježeg cvijeća  te aranžmana od umjetne svile.

Od 30. listopada do 1. studenog  na grobljima Novi grad, Donji grad i Retfala bit će izdvojena prodajna mjesta na kojima će se moći kupiti cvijeće, svijeće, stakleni lampioni i lampioni na baterije, u radnom vremenu od 8 do 16 sati.

Video nadzor na grobljima

Do Svih svetih će biti udvostručen video nadzor na groblju Sv. Ane. Postavljene su nove full HD kamere visoke rezolucije gdje će biti pokriveni svi ulazi i veći dio groblja. Time se pokušava smanjiti broj krađa s grobnih mjesta.

SERVISNE INFORMACIJE

Iz Ukopa podsjećaju da drugi dio godišnje grobne naknade treba platiti do kraja studenog, za što su korisnici dobili uplatnice u prvoj polovici godine, a koja služi isključivo za održavanje groblja.

Na blagdan Svih svetih, 1. studenoga 2019. godine, radno vrijeme je sljedeće:

  1. Groblja će za posjetitelje biti otvorena od 6.00 sati neograničeno cijeli dan (1. i 2. studenoga).
  2. Radno vrijeme cvjećarnica Sv. Ana i Centar prilagođeno je građanima tako da u četvrtak i petak rade od 7.00 do 19.00 sati.
  3. Uprave groblja će za posjetitelje groblja biti otvorene od 6.00 do 19.00 sati, cvjećarnica od 7.00 do 19.00 sati (samo 1. studenoga) i u to vrijeme Uprave groblja posjetiteljima će biti na raspolaganju za sve obavijesti i pomoć.

Ulaz automobilom neće biti dozvoljen, osim vozilima hitnih službi. Zato je upućena molba teško pokretnim građanima da obiđu grobove svojih pokojnika nekoliko dana prije ili poslije Svih svetih kada je dozvoljen ulaz vozilima. Bit će otvoren i označen privremeni parking na površini nasuprot postojećem parkingu na Centralnom groblju.

Upozorenje svim posjetiteljima:

“Skrećemo pozornost posjetiteljima da vode računa o sigurnom paljenju svijeća i njihovu postavljanju na grobna mjesta uvijek vodeći računa da nisu u blizini cvjetnih aranžmana, posebice od umjetnog i suhog cvijeća”, napominje Ostrički.

Također treba voditi računa da svijeće, ako ih se više nalazi na jednom grobnom mjestu, budu razmaknute jedna od druge, kako se ne bi otopile i izazvale požar, a samim time i pričinile štetu cvijeću, svijećama, grobnim uređajima, okolnom zelenilu i susjednim grobnim mjestima.

Dežurni telefon 0800-9992 otvoren je za sve pritužbe ili nepravilnosti. Ekipe za intervenciju i odvoz smeća pripravne su od 7.00 do 19.00 sati.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Plastični lampioni su problematični za recikliranje zbog parafina - Korištenje staklenih lampiona jeftinije je i bolje za okoliš!

Ukop uvodi 50% popusta na staklene lampione radi očuvanja okoliša

Cijeli naš planet zagađen velikim količinama plastike koje stvaraju sve veći problem iz dana u dan. Što se tiče lampiona na Više…

Požurite! I drugi kupuju! :)

Važna informacija! Gdje još danas stignete kupiti meso

Iako smo imali i više nego dovoljno dana pripremiti se za 1. svibanj, vremenske prilike posljednjih dana nisu ulijevale vjeru Više…

Donosimo vam informacije rade li i ukoliko rade, kada rade trgovine, benzinske crpke, kada voze tramvaji, kada se odvozi otpad na Silvestrovo i Novu godinu...

Radno vrijeme za novogodišnje blagdane

Nova godina – najluđa noć u godini i pripreme za istu, da se nas pita, dakako, ne bi se radilo… Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području RH

Poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

Jesmo li zaista u velikoj opasnosti i možemo li se zaštititi?

(FOTO) Kako koronavirus izgleda u usporedbi s ostalim velikim epidemijama?

Muškarac je već hospitaliziran, a pažnja je usmjerena na kontakte koje je ostvario

Potvrđeno je – koronavirus stigao u Hrvatsku!