GOSPODARSTVO

Završeno uređenje i opremanje podatkovnog centra HR-ZOO OS u Osijeku koji je spojen s ostalim centrima 100 Gbit/s mrežom

Podatkovni centar HR-ZOO OS koji se nalazi u Studentskom domu K. P. Svačića u okviru Sveučilišnog kampusa "Osijek" Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku ima bruto površinu od 411m2 i 10 instaliranih IKT ormara

    Objavljeno 28.06.2022
    Mihael Šilac

    Danas su u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Ivan Marić ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) potpisali Ugovor o upravljanju i korištenju Podatkovnog centra HR-ZOO.

    Podatkovni centar HR-ZOO OS sastavni je dio nacionalne mreže podatkovnih centara,  ključnog elementa nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO koja je nužna za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Republike Hrvatske. Završetkom radova na uređenju i opremanju podatkovnog centra dobiven je suvremeni podatkovni centar koji dugoročno osigurava odgovarajuće prostorne uvjete za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa, a zahvaljujući mrežnoj povezanosti s ostalim podatkovnim centrima HR-ZOO-a u Zagrebu, Rijeci i Splitu kapacitetima od 100 Gbit/s dugoročno smo osigurali kapacitete za potrebe nacionalne e-infrastrukture. Time ćemo korisnicima omogućiti brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te povezati nacionalnu infrastrukturu s infrastrukturama u Europi i svijetu“, istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO.

    Podatkovni centar HR-ZOO OS koji se nalazi u Studentskom domu K. P. Svačića u okviru Sveučilišnog kampusa “Osijek” Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku ima bruto površinu od 411m2 i 10 instaliranih IKT ormara. Projektirana snaga elektroenergetskog priključka je 125 kW, dok je kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađeno agregatsko postrojene snage 220 kVA. Ugrađen je i uređaj za besprekidno napajanje snage 100 kW, a rashladnu energiju osigurava rashladnik vode snage 100kW.

    „Puštanjem u rad modernog podatkovnog centra, koji osim što je dijelom nacionalne mreže podatkovnih centara, ujedno je i podatkovni centar Sveučilišta u Osijeku osigurana je važna prostorna komponenta sveučilišne e-infrastrukture. Ona je nužan preduvjet za predstojeću digitalnu tranziciju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, kako bi ono moglo na odgovarajući način odgovoriti izazovima koji stoje pred akademskom zajednicom ali društvom u cjelini. Suradnja na projektu HR-ZOO od strateške je važnosti za Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku i njegove sastavnice“, dodao je rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac.

    Podatkovni centar opremljen je brojnim kompleksnim tehničkim sustavima koji osiguravaju sigurno čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima u bilo kojem trenutku 24 sata dnevno 365 dana u godini. Spojen je na centralni sustav za nadzor infrastrukture koji u realnom vremenu prati temperaturu, vlagu, iskorištenost električne energije i druge parametre. Svi tehnički sustavi su izvedeni u redundanciji čime se osigurava njihova neprekinutost rada, a time i neprekinutost usluga iz kataloga HR-ZOO krajnjim korisnicima.

    „Radovi na uređenju podatkovnog centra HR-ZOO OS uspješno su dovršeni iako su bili kompleksni i odvijali se u izazovno vrijeme krize opskrbnih lanaca i pandemije bolesti COVID-19. Ovom prilikom želim zahvaliti našim domaćinima, upraviteljima i stanovnicima Studentskog doma K. P. Svačića na strpljenju i razumijevanju za sve aktivnosti koje su se odvijale tijekom ovih radova, kao i svim sudionicima koji su svojim profesionalnim odnosom, radom i angažmanom doprinijeli njihovom uspješnom okončanju“, zaključio je Ivan Marić.

    Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored Srca, sudjeluju sljedeće partnerske ustanove: CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.

    Projekt HR-ZOO podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznajući ga kao strateški projekt čiji će rezultati omogućiti razvoj sustava znanosti i obrazovanja.

    Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

    Više o projektu HR-ZOO na poveznici: https://www.srce.unizg.hr/hr-zoo

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    50. obljetnica Sveučilišnog računskog centra

    „Srce“ na novoj prigodnoj poštanskoj marki

    Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 29. travnja 2021. novu prigodnu poštansku marku u povodu 50. obljetnice Sveučilišnog računskog centra Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ