ŽIVOT

Završila izgradnja “Centra za posjetitelje Tvrđa” vrijednog 18,8 milijuna kuna

Riječ je projektu kojim je obuhvaćena rekonstrukcija stare austrougarske konjušnice. Na cijelom prostoru zasađeno 86 stabala, oko 1100 ukrasnih trava, te 1800 raznih grmlja i zelenila.

Objavljeno 25.11.2022
Darija Kovačić

Završila je izgradnja 18,8 milijuna kuna vrijednog “Centra za posjetitelje Tvrđa”, koji se nalazi u Ulici cara Hadrijana u Osijeku.

Riječ je projektu kojim je obuhvaćena rekonstrukcija stare austrougarske konjušnice, izgradnja prometnica i parkirališta te krajobrazno uređenje prostora, koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju za grad Osijek i cijelu regiju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima.

– Grad Osijek uložio je 18 milijuna kuna u obnovu i preuređenje zapuštenog povijesnog prostora u regionalni prijamni info-turistički centar čiji će sadržaji promovirati turističke atrakcije Osijeka, Osječko-baranjske županije i šire regije istočne Hrvatske – istaknuo je u četvrtak na završnoj konferenciji projekta zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

– Nadamo se da ćemo, zahvaljujući europskim natječajima, uskoro završiti i unutarnje uređenje ove restaurirane zgrade. Uz dječja igrališta, višegodišnje nasade i mali trg, prvi put u Osijeku u sklopu jednog turističkog objekta imamo i parkirni prostor za deset autobusa – rekao je zamjenik Vulin.

Voditeljica projekta Nataša Bošnjak rekla je kako je riječ o prostoru površine 17.000 četvornih metara od čega je 1000 četvornih metara bruto površina zgrade, a ostalo su zeleno-pješačke površine i drvoredi unutar lokacije.

– Zgrada je kompletno rekonstruirana u suradnji s Konzervatorskim odjelom, što znači da su joj vraćene proporcije iz vremena kada je građena. Sve uglavnom odiše prošlošću, što je i bio uvjet konzervatora – izjavila je pročelnica Bošnjak.

Dodala je kako je na cijelom prostoru zasađeno 86 stabala, oko 1100 ukrasnih trava, te 1800 raznih grmlja i zelenila. Izgrađeno je i dječje igralište, parkirališna mjesta, tri trga i zgrada koja treba biti opremljena do kraja 2023. godine.

Uz Centar je uređeno stajalište za autobuse i osobna vozila, a budući da je smješten u blizini državne ceste i dvije EuroVelo rute, dio ponude bit će prilagođen i cikloturistima koji će se ondje moći istuširati te ostaviti ili popraviti svoje bicikle.

Projekt je u okviru ITU mehanizma 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, dok je Grad Osijek za uređenje Centra iz proračuna izdvojio pet milijuna kuna. Njegovom provedbom Grad Osijek želi doprinijeti iskoristivosti bivših vojnih ili industrijskih lokacija u javne i gospodarske svrhe.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon potpisa ugovora krećemo u izvođenje radova na niskogradnji u Gackoj ulici - Očekuje se da će radovi biti gotovi do kraja godine

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte IT park Osijek i Centar za posjetitelje Tvrđa

Ugovore je zamjenici gradonačelnika Grada Osijeka Žani Gamoš, svečano uručio ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić. Zamjenica gradonačelnika Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je tijekom jučerašnjeg dana više od 500 poziva, od kojih se više od 200 odnosilo na događaja vezana za posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio 90 km/h i više

FOTO Sanacija šteta od nevremena: žurne službe su i danas na terenu!

Na glavnoj osječkoj tržnici u naletima vjetra oštećen je dio krova, zbog čega je tržnica jučer prijepodne evakuirana. Danas je vanjski dio tržnice zatvoren i ne radi, a mi se ne sjećamo se kada se to zadnji puta dogodilo.

Olujni vjetar rušio stabla u Osijeku, vanjski dio tržnice je jučer evakuiran, a danas zatvoren

Riječ je o impozantnom gamerskom showu na kojemu će se istovremeno događati e-sportski turnir s više od 500 registriranih natjecatelja, sajam gamerske opreme, smotra najutjecajnijih regionalnih i svjetskih igrača

FOTO započeo Wandercon, gamerski festival