ŽIVOT

Završila prva hrvatska ekspedicija na Južni pol

Ekspedicija je trajala 47 dana

  Objavljeno 18.01.2018
  Alan Srčnik

  17.01.2018. u 19:00 sati po hrvatskom vremenu, Davor Rostuhar uspješno je završio Prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol.

  Ekspedicija je trajala 47 dana tijekom kojih je Davor sam, hodajući na skijama, bez dostave hrane i pomoći vjetra, pasa i sl. prešao 1163 km (ukupan uspon 2800 m) od ruba Antarktike do Južnog Pola, i time postao prvi Hrvat te 21. osoba u svijetu koja je to uspjela. Sve što mu je potrebno za život (šator, hrana, oprema i sl.) vukao je u sledu koji je na početku ekspedicije težio 135 kg. Dnevno je hodao između 10 i 12 h te prelazio u prosjeku 25 km dnevno. Imao je ukupno tri dana pauze. Temperature su bile između -15 i -27, uz windchill (osjećaj hladnoće) čak do -50. Davor putem nije imao nikakvih problema. Trenutno se osjeća fantastično i veseli se što će uskoro pojesti pizzu i stati pod topli tuš. U Hrvatsku će se vratiti krajem siječnja.

  Više o Davorovom pothvatu možete pročitati na stranicama Kluba za ekspedicionizam i kulturu, gdje se nalazi ekspedicijski dnevnik https://kek.hr/category/polarni-san-novo/ekspedicijski-dnevnik/.

  Po dolasku u Hrvatsku, Davor će početi pisati knjigu koju će premijerno predstaviti na predavanju u Lisinskom krajem travnja.
  Za više informacija pratite njegovu FB stranicu: https://www.facebook.com/DavorRostuharPAGE/

  Davor Rostuhar

  Davorova izjava:
  „Presretan sam jer sam sami sebi dokazao da je moguće ostvariti snove. Postavio sam si ambiciozan cilj i putem do ostvarenja htio dokazati da se uz puno rada, vjere, truda i predanosti može ostvariti što god poželiš. Nadam se da će ova moja priča motivirati i druge ljude, kao što su drugi motivirali mene. Slijedite svoje snove. Moguće je!“

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grad Osijek potpisao je Ugovor o stipendiranju za 4 odgojiteljice, naziv studija je ''Škola za sutra'', a ISKRA provodi i brojne kreativne programe za poboljšanje obrazovanja djece.

  Waldorfske skupine stižu u vrtić – organiziran studij i brojni programi ISKRE

  Riječ je o obnovi parka koji se nalazi u centru grada Osijeka, poznatog kao prekrasnom ambijentu u zimskom periodu kada su stabla posađena u ovom parku, sijala najljepšim sjajem

  Sakuntala park stavljen pod metalne okvire

  Četvrtak nam donosi malo ljepšu vremensku prognozu, a ostatak tjedna biti će pravi ljetni! Strpljivo čekamo visoke temperature i sunce...

  Pred kraj tjedna stiže nam i ljepše vrijeme!