GOSPODARSTVO

Završila realizacija velikog projekta zamjene spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek vrijednog 11,6 milijuna eura

Projekt je vrijedan 11,6 milijuna eura i sa 6,17 milijuna eura sufinanciran iz EU fondova, a obuhvatio je zamjenu 4,4 kilometra magistralnog vrelovoda izgrađenog još 1987. godine.

  Objavljeno 10.11.2023
  Matija Ivanković

  U Osijeku je završila realizacija projekta zamjene spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek, a riječ je o najvećem projektu u toplinskom sustavu Osijeka u posljednjih 35 godina.

  Projekt je vrijedan 11,6 milijuna eura i sa 6,17 milijuna eura sufinanciran iz EU fondova, a obuhvatio je zamjenu 4,4 kilometra magistralnog vrelovoda izgrađenog još 1987. godine.
  Direktor HEP Toplinarstva pogona Osijek Ivica Mihaljević istaknuo je kako su povećanjem dimenzije spojnog vrelovoda stvoreni preduvjeti za povećanje učinkovitosti toplinskog sustava te nastavak isporuke toplinske energije na siguran i pouzdan način.

  – Projektom je omogućena manja potrošnja električne energije za cirkulaciju ogrjevnog medija, što rezultira smanjenom potrošnjom primarne energije i manjom emisijom ugljičnog dioksida. Završetkom projekta otvorene su mogućnosti za daljnje širenje centralnog toplinskog sustava grada Osijeka, a povećanjem kapaciteta toplinske mreže za 50-tak megavata stvaraju se i preduvjeti za mogućnost prijema toplinske energije proizvedene iz obnovljivih izvora – kazao je Mihaljević.

  Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako kompanija kontinuirano ulaže u infrastrukturu grada Osijeka, ali i diljem Hrvatske. Napomenuo je kako se u Osijeku, osim ove investicije, izrađuje dokumentacija za projekt izgradnju nove kombi termoelektrane, vrijedne oko 85 milijuna eura, s kojom će se dobiti 85 megavata električne i 75 megavata toplinske energije.

  – U Osijeku radimo i na zamjeni postojećeg rezervoara mazuta s akumulatorom topline, a radimo i nove proizvodne pumpne stanice, za potrebe 11,5 tisuća korisnika HEP Toplinarstva na području Osijeka – kazao je Barbarić.

  Obnova spojnog vrelovoda se provodila u razdoblju od 2021. do 2023. godine, što je ujedno stvorilo i uvjete za unaprjeđenje pješačkih i biciklističkih staza na navedenom području.

  – Projekt je realiziran u okviru tzv. Integralnih teritorijalnih ulaganja, odnosno ITU mehanizma, za koji je bilo potrebno organizirati Urbanu aglomeraciju kojoj je grad Osijek bio na čelu u prošlom programskom razdoblju. Povukli smo oko 40 milijuna eura, a u novom programskom razdoblju Urbana aglomeracija smanjena je s 19 na 10 sudionika, grad Osijek ponovo je na čelu, a imamo na raspolaganju 15 milijuna eura više, odnosno 55 milijuna eura. U gradu Osijeku trenutno se izvodi 84 projekta u javnom sektoru, vrijednih nekih 350 milijuna eura. Prošle godine povukli smo najviše sredstava iz EU fondova od svih gradova u Hrvatskoj – zaključio je Florijančić.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  HEP-Toplinarstvo završilo je planirane strojarske radove na zamjeni dijela trase spojnog vrelovoda toplinskog sustava grada Osijeka, slijede završni građevinski radovi na sanaciji i uređenju javne površine...

  Završeni radovi na zamjeni spojnog vrelovoda

  HEP-Toplinarstvo završilo je planirane strojarske radove na zamjeni dijela trase spojnog vrelovoda toplinskog sustava grada Osijeka, slijede završni građevinski radovi Više…

  HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrijevne sezone povećati cijene grijanja za stanovnike koji se griju preko gradske toplane. HEP objašnjava da su posljednji put ove cijene mijenjali prije deset godina...

  Loše vijesti, od jeseni poskupljuje grijanje za stanovnike koji se griju preko gradske toplane

  Stanovnicima Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića – poskupljuje grijanje! HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrijevne sezone povećati Više…

  Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine

  HEP toplinarstvo ulaganjem 79 milijuna kuna revitalizira 4,4 kilometara vrelovodne mreže

  HEP-Toplinarstvo započinje obnovu osječkog toplinskog sustava, a kapitalni projekt je zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane pogona Osijek Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Danas broje više od 30 zaposlenih, od čega 8 stomatologa te brojnih tehničara, asistenata, higijeničara i administrativnog osoblja. Regionalni su lider, kako po broju djelatnika i pacijenata, tako i po dijagnostičkoj aparaturi.

  [FOTO] Čes Dental&Estetic otvorio vrata novih ordinacija u osječkom Eurodomu

  Planirani početak predmetnih radova je 05.12.2023. (utorak), a završetak istih 09.12.2023. (subota).

  Zatvara se dio Pejačevićeve ulice – privremena regulacija prometa

  Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

  Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award 2023.