ŽIVOT

Zbrinjavanje biootpada s tržnice novi je iskorak u sustavu gospodarenja otpadom

Bila je to ujedno i prigoda za podsjetiti na uspješnost Grada Osijeka u gospodarenju otpadom te na činjenicu da je upravo Osijek u tom području predvodnik među velikim gradovima u Hrvatskoj

Objavljeno 07.10.2021
Ivona Amidžić

Velike količine biootpada koje svakodnevno nastaju na glavnoj tržnici u Osijeku od danas će se izravno prevoziti u osječku kompostanu. Najavljeno je to prilikom današnjeg potpisivanja Ugovora o zbrinjavanju biootpada, kojega su u prisutnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića potpisali direktorica Tržnice Osijek Ivana Davidović i direktor Unikoma Mario Turalija.

Bila je to ujedno i prigoda za podsjetiti na uspješnost Grada Osijeka u gospodarenju otpadom te na činjenicu da je upravo Osijek u tom području predvodnik među velikim gradovima u Hrvatskoj.

– Osijek je prvi u Hrvatskoj donio plan gospodarenja otpadom i prvi uspostavio sustav odvajanja otpada na kućnome pragu. Uspješno smo sanirali odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, a u tijeku je i sanacija onoga u Sarvašu. Izgradili smo tri reciklažna dvorišta, u tijeku je izgradnja četvrtog, a u pogonu je i jedno mobilno dvorište. Uz to, imamo i odlagalište za građevinski otpad, iako kao jedinica lokalne samouprave to nismo dužni, a kontinuirano se radi i na edukaciji građana – istaknuo je gradonačelnik Radić, dodajući kako je suradnja između gradskih poduzeća korak dalje u sustavu ekološki održivog sustava gospodarenja otpadom u Osijeku.

Tako je već danas, simbolično na Zeleni četvrtak, prodavačima na tržnici podijeljeno stotinu spremnika od 30 litara za prikupljanje voća i povrća koje više nije na prodaju. Prema riječima direktorice Tržnice Ivane Davidović, djelatnici Tržnice prikupljeni će otpad potom odlagati u spremnike od 1100 litara, a Unikom ga odvoziti u svoju kompostanu.

– To je jedan zatvoreni krug koji ima brojne benefite, od zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, smanjenja troškova poslovanja Tržnice i smanjenja količine otpada na Lončarici Velikoj – dodao je Radić.

Direktor Unikoma Mario Turalija napomenuo je kako će se ovim potezom povećati i udio reciklaže otpada kroz godinu, koji je trenutačno na razini od 38 posto.

– Ovim tempom vjerujem da ćemo ostvariti postatak od 50 posto i ući u najviši vrh recikliranog otpada u odnosu na ostale gradove u Hrvatskoj. Trenutačna godišnja količina biootpada iznosi oko šest tisuća tona, a kroz ovakve projekte očekujemo da ćemo dosegnuti do osam tisuća. Krajnji cilj je doći do 12 tisuća tona biootpada te u bliskoj budućnosti izaći na tržište biootpada Republike Hrvatske kako bismo povećali udio tonaže i broj recikliranih sirovina – zaključio je Turalija.

“Na ‘Zeleni četvrtak’ simbolično smo predstavili projekt Zbrinjavanja biootpada na mjestu njegovog nastanka u okviru kojeg će se, suradnjom Unikoma i Tržnice, zbrinjavati voće i povrće koje više nije za prodaju. Ovaj projekt još je jedan argument pozicioniranja Osijeka kao predvodnika u zbrinjavanju otpada na nacionalnoj razini”, objavio je Radić na svom Facebook profilu.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Osijek je već prepoznat kao predvodnik među velikim gradovima u području zbrinjavanja otpada, a kada završi izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak - sanirat ćemo i jedino aktivno odlagalište otpada u Osijeku - Lončaricu Veliku"

Ministar Ćorić: Nastavljaju se projekti RCGO Orlovnjak i korištenja geotermalnih izvora

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i župan Ivan Anušić sa suradnicima 8. listopada 2021. godine u Osijeku su održali radni sastanak Više…

Radić: „Ponovno uvodimo redovne koordinacije s predsjednicima i vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora"

Ponovno redovne koordinacije po gradskim četvrtima i mjesnim odborima

Osječki gradonačelnik Ivan Radić održao je u gradskoj upravi prvi radni sastanak s predstavnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora. To Više…

Cijeli sustav pročišćavanja bit će smješten u Nemetinu, a osigurat će bitno smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva

Za dvije i pol godine Osijek će dobiti najmodernije postrojenje za pročišćavanje voda u Hrvatskoj

Tvrtka Vodovod Osijek d.o.o. i zajednica ponuditelja koju predvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o. zaključili su prošli tjedan ugovor o nastavku i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U odnosu na protekle dane radi se o velikom porastu...

Danas imamo 3162 nova slučaja, gotovo 30 posto testiranih je pozitivno

Osječko-baranjska županija odabrana je kao pilot područje za provedbu nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama...

Osječko-baranjska županija odabrana za pilot područje projekta socijalnih usluga

Ako ste već posjetili HeadOnEast do sada, onda i sami znate da je svako novo izdanje – novi doživljaj...

Treći HeadOnEast odgođen još jednom: Novi termin pred Silvestrovo