ŽIVOT

Zbrka zbog komaraca – Vrkić: Župan ili laže ili nije upoznat s činjenicama, stoga ih želim javno iznijeti

"Anušić, umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u 'njegovoj' županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda, prebacuje odgovornost na druge"

Objavljeno 24.08.2020
Ivona Amidžić

Prenosimo cijelu reakciju gradonačelnika Ivana Vrkića na izjave Župana Ivana Anušića o odgovornosti Grada Osijeka za najezdu komaraca:

“Radi istinitog informiranja građana i stvaranja cjelovite slike u javnosti, dužan sam reagirati na neistinite tvrdnje župana Ivana Anušića da je Grad Osijek odgovoran za najezdu komaraca, dok ostatak općina i gradova unutar Osječko-baranjske županije (uz nekoliko iznimaka) ne radi svoj posao, odnosno ne tretira komarce.

Grad Osijek jedina je jedinica lokalne samouprave koja u potpunosti provodi tretmane komaraca prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije: od larvicidnih do adulticidnih tretmana, i sa zemlje i iz zraka. To su lako dostupne i provjerljive činjenice.

Anušićeva izjava da je odgovornost zbog najezde komaraca “posebno na Gradu Osijeku, jer nisu ništa napravili niti su dovoljno prskali komarce” u potpunosti je suprotna s realnom situacijom na terenu. Župan, dakle, ili laže ili nije upoznat s činjenicama, stoga ih želim javno iznijeti”, navodi gradonačelnik Vrkić.

Za sve provedene tretmane u 2020., Zavod za javno zdravstvo OBŽ dao je Gradu Osijeku pozitivno mišljenje!

“Naime, tijekom 2020. godine, zaključno s danom 24. kolovoza, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je Gradu Osijeku ukupno 27 preporuka za larvicidne i adulticidne tretmane na području Grada Osijeka, na ukupnoj površini od 22.024,50 ha. Grad Osijek odradio je apsolutno sve preporuke, osim jedne izdane za larvicidni tretman na području Halaševa, a koja je zbog izrazito nepristupačnog terena djelomično odrađena. Za sve preporučene, odnosno provedene tretmane u 2020., Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dao je Gradu Osijeku pozitivno mišljenje! Za ove tvrdnje posjedujemo dokaze, tako da je županovo nesnalaženje lako provjerljivo.

Posebno je čudno takvo županovo nesnalaženje uzmemo li u obzir da cijelim sustavom kontrole komaraca na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije upravlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – pod nadležnošću upravo župana Anušića. Radi se, konkretno, o monitoringu, procjeni stanja, izdavanju preporuka za tretmane, praćenju izvođača na terenu, kontroli učinkovitosti i stručnome nadzoru.

Anušić, umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u ‘njegovoj’ županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda, prebacuje odgovornost na druge, i to baš na Grad Osijek koji je kao investitor u cijelosti i na vrijeme, dakle još u siječnju, ispunio sve svoje obveze propisane Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Strateškim smjernicama kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji 2019.-2024.

Ponavljam, Grad Osijek jedini u Osječko-baranjskoj županiji provodi sustavnu kontrolu komaraca, o čemu svjedoče brojni dokumenti. Ukoliko je župan zainteresiran, rado ćemo mu ih proslijediti na proučavanje. Ovako ostavlja dojam da namjerno obmanjuje javnost, slično kao i kada poziva na ‘dizanje aviona’, koje smo četiri puta podigli tamo gdje nam zakon dozvoljava.

Do današnjega dana u 2020., Grad Osijek uložio je 2.218.210,00 kuna u larvicidne i adulticidne tretmane komaraca na površini od 21.980,50 ha. Od toga je sedam larvicidnih tretmana na površini od 39,50 ha u vrijednosti 5.826,25 i 18 adulticidnih tretmana –  16 sa zemlje na površini od 16.771 ha u vrijednosti 1.404.571,25 kn i četiri iz zraka na površini 5.170 ha u vrijednosti 807.812,50 kn. Trošak usluge monitoringa i stručnog nadzora Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije bio je 221.821,00 kn. Prema tome, u kontrolu komaraca na području Grada Osijeka u 2020. ukupno smo do sada uložili 2.440.031,00 kn.

Pozivam župana da na isti, transparentan način pokaže javnosti koliko su preporuka od Zavoda za javno zdravstvo zaprimile ostale općine i gradovi u Osječko-baranjskoj županiji te što su učinile, kako i koliko su tretirale, osobito jer je je bio najavio da će kontrolirati pridržavaju li se Strategije borbe protiv komaraca.

Temeljem te iste Strategije najavio je i osnivanje Javne ustanove koja će se baviti isključivo problemom komaraca. Niti je osnovao ustanovu niti je u stanju kontrolirati gradove i općine u svojoj nadležnosti. Nažalost, ispada da je u stanju širiti dezinformacije i prebacivati odgovornost na druge.

Grad Osijek, kako smo već i najavili, nastavlja s tretmanima komaraca na području Osijeka. Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, večeras i sutra navečer izvode se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u cijelome gradu. Dana 24. kolovoza tretira se 2000 ha površine istočnog dijela grada, a 25. kolovoza 2000 ha površine zapadnog dijela grada. Pozivam sugrađane da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice. U slučaju kiše i vjetra, tretmani će se provesti sljedećeg vremenski povoljnog dana”, poručuje Vrkić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Besplatan prijevoz vlakom za redovite studente, nove linije, novi vlak!

Poboljšanje i modernizacija željezničkog putničkog prijevoza na području Slavonije i Baranje

Kada je prije desetak dana u javni prostor puštena netočna informacija o ukidanju takozvanog Ponoćnog vlaka za Osijek, reagirao je Više…

"Zahvaljujemo gospodinu Vlašiću, cijenimo njegovu stručnost i rad i vjerujemo da je njegova reakcija proizašla iz činjenice da nije raspolagao cjelovitim informacijama"

Grad Osijek opovrgnuo tvrdnje o “lažnim” iznosima za tretiranje komaraca – Objavili sve račune

Grad Osijek se očitovao na navode gospodina Vlašića koje je objavio javno na svojem Facebook profilu, a tiču se cijene Više…

"Dosad smo ove godine proveli 33 preporuke, uključivši predstojeće dvije za tretmane sa zemlje"

Grad ponovno tretira komarce za zemlje: Danas istok grada, sutra zapad

Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, večeras i sutra navečer provode se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prvi HIGHLANDER koji je stigao na cilj ove godine je 17-ogodišnji Lucijan Hrvaćanin - njegov prolazak kroz cilj izazvao je mnoštvo emocija, ponosa i divljenja, a njegovi su roditelji i sami HIGHLANDERI...

Završila je četvrta avantura života zvana HIGHLANDER s više od 300 sudionika

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 33 kontakt osobe novopozitivnih, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 461 osoba

U zadnja 24 sata samo dvije osobe pozitivne na koronavirus u Osječko-baranjskoj županiji

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 15.572 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 261 preminulo

Nacionalni stožer: Danas 232 nova slučaja, četiri osobe preminule