Zdravi učenički obroci – edukacija i radionica za kuhare u osnovnim školama
Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.
Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Matije Gupca 61, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provodi dvodnevnu edukativnu radionicu za kuhare u osnovnim školama kojima je Osječko-baranjska županija osnivač.
Radionica za kuharice i kuhare osnovnih škola održava se na temu “Zdravi učenički obroci”. Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.
“Nastojim našim polaznicima pojasniti na koji se način neke možda neatraktivne namirnice mogu uobličiti u primamljive, kako bi kad ih probaju, naši učenici tražili još. S obzirom da svi mi „jedemo očima“, danas ćemo obratiti pažnju na različite boje povrća i različite oblike namirnica, koji spremljeni na zanimljiv i atraktivan način mogu privući djecu na konzumaciju zdravih obroka koji sadrže kombinaciju namirnica biljnog i životinjskog porijekla.”, rekla je Spomenka Dundović, nastavnica kuharstva u Ugostiteljsko – turističkoj školi u Osijeku.
Praktičnu interaktivnu radionicu uz strukovne nastavnike Ugostiteljsko–turističke škole provode i predavači Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije:
“Polaznicima smo dali prijedlog 20 kuhanih i 20 suhih obroka s naglaskom na tradiciju kako bismo ih nutritivno obogatili. Kada govorimo o tradiciji to može biti sarma, gulaš, složenac ali i dobri stari sendvič u kojem treba biti povrća.”, naglasila je Ivana Sović, voditeljica Nutricionističkog savjetovališta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
Stečene kompetencije polaznici mogu svakodnevno primijeniti u planiranju jelovnika i pripremanju zdravih učeničkih obroka.
“ Edukacija je jako poučna. Željela bih reći kako i kod roditelja naših učenika moramo mijenjati navike jer su mnogi svoju djecu naučili jesti takozvanu brzu hranu. Voljela bih kada bi djeca više jela ribu, junetinu, povrće i voće.”, istaknula je Suzana Starčević, kuharica u OŠ Hrvatski sokol u Podgajcima Podravskim.
“Osječko-baranjska županija od 2018. godine na inicijativu župana Ivana Anušića provodi projekt „Školski obrok za sve“. Taj je projekt sufinanciran sredstvima jedinica lokalne samouprave u iznosima od 5 do 50 posto. Jako smo sretni što je država prepoznala taj projekt kao izuzetno važan za cjelokupno osnovnoškolsko obrazovanje te ga je od ove školske godine uvela u sve škole i županije. Doduše, mi smo otišli korak dalje jer znamo kako je kuhinja srce svake škole i ukoliko je kuhar motiviran učenici puno lakše konzumiraju sve što im se pripremi. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga organiziramo radionicu na kojoj želimo predstaviti i, u suradnji s kuharima, doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama.”, istaknula je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.
Predavači, strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca kuharima i kuharicama osnovnih škola prenose iskustva najboljih praksi, znanja i vještine stavljajući naglasak na zdrave obroke, lokalne namirnice i sigurne tehnološke postupke.
“Nadamo se kako ćemo kroz nastavak radionica projekt još više osnažiti i da će osnovnoškolske kuharice i kuhari kod nas unaprijediti znanje, te promijeniti stavove oko toga što je to što bi djeca trebala jesti u školi. Osmislili smo jelovnike s namirnicama koje će djeci biti zanimljivije i sigurno će ih željeti konzumirati. To bi značilo da ćemo pojedina jela pripremati na drukčiji način kako bismo ih djeci učiniti primamljivijima i ukusnijima.”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko – turističke škole, Osijek.
Ova radionica provodi se u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, u suradnji s nastavnicima i mentorima Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i škola partnera.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?