OSJEČANI

Zdravi učenički obroci – edukacija i radionica za kuhare u osnovnim školama

Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Objavljeno 11.04.2023
Darija Kovačić

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Matije Gupca 61, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provodi dvodnevnu edukativnu radionicu za kuhare u osnovnim školama kojima je Osječko-baranjska županija osnivač.

Radionica za kuharice i kuhare osnovnih škola održava se na temu “Zdravi učenički obroci”. Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Nastojim našim polaznicima pojasniti na koji se način neke možda neatraktivne namirnice mogu uobličiti u primamljive, kako bi kad ih probaju, naši učenici tražili još. S obzirom da svi mi „jedemo očima“, danas ćemo obratiti pažnju na različite boje povrća i različite oblike namirnica, koji spremljeni na zanimljiv i atraktivan način mogu privući djecu na konzumaciju zdravih obroka koji sadrže kombinaciju namirnica biljnog i životinjskog porijekla.”, rekla je Spomenka Dundović, nastavnica kuharstva u Ugostiteljsko – turističkoj školi u Osijeku.

Praktičnu interaktivnu radionicu uz strukovne nastavnike Ugostiteljsko–turističke škole provode i predavači Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije:

Polaznicima smo dali prijedlog 20 kuhanih i 20 suhih obroka s naglaskom na tradiciju kako bismo ih nutritivno obogatili. Kada govorimo o tradiciji to može biti sarma, gulaš, složenac ali i dobri stari sendvič u kojem treba biti povrća.”, naglasila je Ivana Sović, voditeljica Nutricionističkog savjetovališta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Stečene kompetencije polaznici mogu svakodnevno primijeniti u planiranju jelovnika i pripremanju zdravih učeničkih obroka.

Edukacija je jako poučna. Željela bih reći kako i kod roditelja naših učenika moramo mijenjati navike jer su mnogi svoju djecu naučili jesti takozvanu brzu hranu. Voljela bih kada bi djeca više jela ribu, junetinu, povrće i voće.”, istaknula je Suzana Starčević, kuharica u OŠ Hrvatski sokol u Podgajcima Podravskim.

Osječko-baranjska županija od 2018. godine na inicijativu župana Ivana Anušića provodi projekt „Školski obrok za sve“. Taj je projekt sufinanciran sredstvima jedinica lokalne samouprave u iznosima od 5 do 50 posto. Jako smo sretni što je država prepoznala taj projekt kao izuzetno važan za cjelokupno osnovnoškolsko obrazovanje te ga je od ove školske godine uvela u sve škole i županije. Doduše, mi smo otišli korak dalje jer znamo kako je kuhinja srce svake škole i ukoliko je kuhar motiviran učenici puno lakše konzumiraju sve što im se pripremi. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga organiziramo radionicu na kojoj želimo predstaviti i, u suradnji s kuharima, doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama.”, istaknula je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Predavači, strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca kuharima i kuharicama osnovnih škola prenose iskustva najboljih praksi, znanja i vještine stavljajući naglasak na zdrave obroke, lokalne namirnice i sigurne tehnološke postupke.

Nadamo se kako ćemo kroz nastavak radionica projekt još više osnažiti i da će osnovnoškolske kuharice i kuhari kod nas unaprijediti znanje, te promijeniti stavove oko toga što je to što bi djeca trebala jesti u školi. Osmislili smo jelovnike s namirnicama koje će djeci biti zanimljivije i sigurno će ih željeti konzumirati. To bi značilo da ćemo pojedina jela pripremati na drukčiji način kako bismo ih djeci učiniti primamljivijima i ukusnijima.”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko – turističke škole, Osijek.

Ova radionica provodi se u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, u suradnji s nastavnicima i mentorima Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i škola partnera.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U središtu okruglog stola bili su učenici i učenice – njihovi glasovi, ideje i prijedlozi kako škole mogu postati ravnopravnija i sigurnija mjesta za sve

U Osijeku je održan okrugli stol “ROZA u školama” – Glas učenika i učenica za ravnopravnije škole

U Osnovnoj školi „Mladost“ u Osijeku 21. svibnja 2025. održan je okrugli stol, završna aktivnost projekta „ROZA za žene – Više…

Petero učenika 8. razreda i troje zaposlenika Osnovne škole Jagode Truhelke iz Osijeka boravilo je od 6. do 11. travnja 2025. godine u Racibórzu, u Poljskoj

Erasmus avantura – učenici i djelatnici OŠ Jagode Truhelke posjetili prijatelje u Poljskoj

Petero učenika 8. razreda i troje zaposlenika Osnovne škole Jagode Truhelke iz Osijeka boravilo je od 6. do 11. travnja Više…

Na natjecanje je pristiglo 55 prijava iz 40 škola i 23 grada Hrvatske, a u finale je prošlo samo deset najboljih projekata. Iako to nije bio uvjet za prijavu, čak osam od deset finalista već je razvilo prototip svoje poslovne ideje, odnosno minimal viable product (MVP)

Osječki učenici među najboljima u Hrvatskoj – i pozvani u Bruxelles!

“Javljamo se s ponosom kako bismo podijelili uspjeh naših učenika s nacionalnog natjecanja “Ideja godine 2025″. Tim učenika Ekonomske i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na festivalu će se provesti 30-ak radionica i interaktivnih demonstrativnih aktivnosti iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike, pa će se tako provesti razni pokusi, reciklirati i izrađivati različiti predmeti, rješavati zagonetke, pokretati roboti, modelirati 3D olovkama i printerima, sastavljati strujni krugovi i zabavljati uz brojne druge zanimljive aktivnosti

[NAJAVA] STEAM fest u Osijeku

Za razliku od virusnih infekcija koje su učestalije tijekom jeseni i zime, proljetne alergije često ostaju neprepoznate, budući da njihovi simptomi mogu podsjećati na običnu prehladu

Proljetne alergije kod djece: Kada reagirati i kako olakšati simptome

U avanturu će ih voditi dvorska pripovjedačica Nikolina Baškarad, a svako dijete i roditelj na kraju ture odlazi kući s uspomenom – i možda posebnom kraljevskom titulom

“Potraga za blagom” – čarobna obiteljska avantura u perivoju Dvorca Eugena Savojskog