ŽIVOT

Želite se ostaviti cigareta ali Vam nikako ne uspijeva? Pogledajte što kaže novo istraživanje

Ugodni mirisi poput čokolade mogao bi smanjiti vašu težnju za cigaretom, pokazali je istraživanje

Objavljeno 17.04.2019
Tamara Lemajić

Ugodni mirisi poput čokolade mogao bi smanjiti vašu težnju za cigaretom, pokazalo je istraživanje – piše Daily Mail.

Istraživači su od pušača tražili da ocijene svoju potrebu da zapale cigaretu na skali od jedan do sto dok su bili izloženi nizu mirisa. Oni koji su osjetili nešto lijepo, kao što je paprena metvica, vidjeli su da se njihova želja najviše smanjuje, vjerojatno zato što su ti mirisi vezani za uspomene.

Istraživači na čelu sa Sveučilištem u Pittsburghu nadaju se da bi njihova otkrića mogla biti dio učinkovitijih načina za odustajanje.

Dr. Michael Sayette, autor istraživanja, rekao je: “Čak i uz zamjenu nikotina, recidiv je čest. Hitno su potrebne nove intervencije kako bi se pomoglo milijunima koji žele odustati, ali nisu u stanju. Upotreba ugodnih mirisa za ometanje rutine pušenja ponudila bi posebnu i novu metodu za smanjenje žudnje i naši rezultati u tom smislu obećavaju.”

U istraživanju je sudjelovalo 232 pušača, u dobi od 18 do 55 godina, koji u to vrijeme nisu pokušavali prestati pušiti i nisu uzimali nikotin na bilo koji drugi način, kao što je žvakaća guma.

Od njih se tražilo da ne puše osam sati prije eksperimenta i rečeno im je da sa sobom ponesu kutiju omiljenih cigareta i upaljač. Kad su stigli, pušači su ocijenili niz različitih mirisa koji se općenito smatraju ugodnim. To su čokolada, jabuka, paprena metvica, limun i vanilija. Također su namirisali neugodnu kemikaliju, duhan iz njihove omiljene marke cigareta i jedan „prazan“ bez mirisa.

Dobrovoljci su zatim zamoljeni da zapale cigaretu i drže je u rukama, ali ne i puše, za studiju objavljenu u Journal of Abnormal Psychology. Nakon deset sekundi, sudionici su ocijenili potrebu za pušenjem na skali od jedan do sto prije gašenja cigarete i stavljanja u pepeljaru.

Sudionici su zatim otvorili kontejner koji je sadržavao miris koji su najbolje ocijenili, miris duhana ili uopće nikakav miris. Još jednom su ga ponjušili prije nego što su ponovno ocijenili svoju želju za pušenjem.

Nastavili su njušiti svoju izabranu posudu sljedećih pet minuta. Ocjenjivali su potrebu pušenja svakih 60 sekundi.

Prosječni rezultat žudnje nakon što je zapalio cigaretu bio je 82,13. Ali to je palo za sve sudionike bez obzira na to koji su mirisi bili izloženi. Oni koji su bili izloženi njihovom omiljenom mirisu osjetili su potrebu za mnogo manje pušenja, a njihov sklonost prema žudnji pala je u prosjeku za 19,3 boda. Oni koji su se odlučili za miris duhana, imali su žudnju za 11,7 bodova, a onima koji su imali prazninu pali su za 11,2 boda.

Lijepi mirisi mogu odvratiti pušače od žudnje podsjećajući ih na uspomene povezane s mirisom, vjeruju istraživači.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Veliko istraživanje: Koji su festivali najpopularniji, na što se najviše troši, koliko dugo se ostaje, s kim se ide...

47% Hrvata posjećuje festivale

Nakon festivalskog booma u Hrvatskoj koji je vrhunac doživio 2018. godine, prema rezultatima istraživanja MasterIndex provedenog u svibnju ove godine u Više…

Osam godina već nekako krpaju kraj s krajem uz pomoć dobrih ljudi, ovog im ljeta treba sva Vaša pomoć!

Vapaj za pomoć osječkoj udruzi

Javila nam se jedna od poznatijih osječkih udruga za pomoć životinjama, najviše mačkama i psima, pod nazivom “Udruga 9 života”. Više…

Najnovije istraživanje moglo bi pomoći tvrtkama povećati produktivnost

U kakvim uvjetima ženski mozak bolje funkcionira?

Znanstveno istraživanje, provedeno u Njemačkoj, sugerira da ženski mozak bolje funkcionira na visokim temperaturama. S druge strane, muškarci bolje funkcioniraju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Krajnji rok za prijavu zračnog oružja "C" kategorije je 1. studenoga 2019.

Obavijest građanima – Obveza prijavljivanja zračnog oružja

Pretvarajući pdf format dokumenta u jpg pomozite globalnom pokretu "Posadimo milijardu stabala"

Kliknite mišem i posadite drvo – Zaista, tako je lako!

Izvadite dekice iz ormara i zabundajte se jer nas čeka veliko zahlađenje

Vrijeme danas: Kišno i hladno – Pad temperature i više od 10 stupnjeva