POLITIKA

Željko Požega: ”Osijek postaje IT grad”

Osijek ima 2289 manje nezaposlenih nego u 2016. godini, izvoz je rastao, a IT sektor udvostručio dobitak koji ne prestaje rasti. Ovim tempom postajemo IT središte!

    Objavljeno 11.07.2018
    Antonela Verković

    Konferenciju za novinare pod nazivom ”Analiza stanja u gospodarstvu Grada Osijeka i u koje sektore gospodarstva Grad Osijek treba ulagati?”, održao je nezavisni predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, Željko Požega, s liste Most NL.

    Prof.dr.sc. Željko Požega govorio je o stanju u gospodarstvu Grada Osijeka na temelju nedavno objavljenih godišnjih financijskih izvješća od strane FINA-e.

    Analiza financijskih izvješća za 2017. godinu nedvojbeno pokazuje da Osijek polako ali sigurno postaje IT grad! Obavezno je resurse usmjeriti prema navedenim djelatnostima, povećati bespovratna sredstva za poticanje IT sektora, kao i omogućiti nabavu opreme.

    Požega je naglasio da će upravo novi sustav poticanja zapošljavanja i novi sustav bespovratnih potpora biti prijedlozi Mosta i Udruge ”Možemo” upućeni gradonačelniku. Uspoređujući 2017. i 2016. godinu, prikazano je da IT sektor ima gotovo stotinu zaposlenih osoba više, 36 milijuna kuna veće prihode, novostvorenu vrijednost čak 23 milijuna kuna i najvažnije – dobit koja je u godinu dana gotovo udvostručena. Još veći napredak tek se očekuje završetkom izgradnje IT parka i nastavkom ulaganja!

    Kada je riječ o stanju u Osijeku, analiza pokazuje da Grad Osijek danas ima 5010 nezaposlenih, a početkom 2016.godine imao je 7299 nezaposlenih. Također, prihodi koje su gospodarski subjekti na području Grada Osijeka ostvarili u 2017. godini veći su za 70 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu. Izvoz je veći za 120 milijuna kuna, brutto i netto plaće narasle su za nekih 300-tinjak kuna. Uvoz je rastao, a dramatičan gubitak ostvaren je kao rezultat ozbiljnih poteškoća nekoliko velikih osječkih poduzeća u koja su tijekom prošle godine zapala te se to odrazilo na negativnom rezultatu. Investicije u promatranom razdoblju nisu rasle i to je ono što jako zabrinjava; pale su za 80 milijuna kuna – rekao je Požega.

    ”MOST” I OSIJEK – PLANOVI ZA BUDUĆNOST

    Govoreći o sektorima, osim već navedenog IT sektora i njegova značajnog porasta, građevinarstvo u Gradu Osijeku bilježi drastičan pad broja zaposlenih (gotovo 300), ogroman pad prihoda od 430 milijuna kuna, pad izvoza, dobiti i investicija. Sektor prerađivačke industrije kao tradicionalno snažni oslonac osječkog gospodarstva, u istom vremenskom razdoblju kao pozitivan trend bilježi jedino rast od 96 zaposlenih, dok su negativni trendovi pad broja subjekata, prihoda od nekih 30-tak milijuna kuna, dramatičan pad izvoza od 120 milijuna kuna, kao i pad investicija.

    Daljnje investicije ”Mosta” i udruge ”Možemo” ići će, osim IT sektora, u smjeru infrastrukture, s obzirom na činjenicu da još treba prostora za napredak vezano uz brzinu pokretanja poslova i dobivanja električne energije, te ishođenje dozvola za gradnju.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Jasna poruka poslana je upravo iz Osijeka, najzelenijeg hrvatskog grada koji se vodi zelenim politikama na različitim razinama; pa tako i u prijevozu

    MOST – Nepotreban zakon na štetu građana – kacige za romobiliste

    Danas je MOST u Osijeku održao konferenciju za medije kojom su istaknuli nepotrebnu stavku zakona koja se odnosi na obvezno Više…

    "Zbog svih navedenih stvari mnoštvo je već odlazilo iz Mosta, a ja sam se nadao da će ipak biti zrelije, pametnije i bolje, ali tako nije"

    Osječki mostovac napustio stranku: “Nedosljedni su i rade samo za svoje interese”

    Osječki gradski vijećnik Mosta Petar Kopunović Legetin izvijestio je da napušta tu stranku zbog, kako je ocijenio u priopćenju, netransparentnosti, Više…

    Vladimir Ham predsjednik je Gradskog vijeća. Potpredsjednici su Drago Šerić i Željko Požega

    Konstituirano Gradsko vijeće Grada Osijeka

    U Osijeku je danas u prostoru Nadbiskupijskog vikarijata održana konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka na kojoj je sudjelovalo 30 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde