ŽIVOT

Zemlja vina Slavonije, Podunavlja i Villanyja u zagrebačkoj Esplanadi

Zemlja je ispunila očekivanja, spajajući u središtu metropole Slavoniju, Baranju i mađarski Villány, pružajući jedinstveno vinsko iskustvo kroz kušanje vrhunskih vina istoka Hrvatske i mađarskog Villánya i najboljih kulena istoka Hrvatske.

Objavljeno 22.10.2022
Darija Kovačić

Zagrebačka Esplanada jučer je pretvorena u Zemlju vina Slavonije, Podunavlja i Villanyja nudeći najbolja vina, domaće proizvode s oznakom zemljopisnog podrijetla, vinske radionice i okuse podolca i crne svinje.

– Nema boljeg gosta u Zagrebu od Slavonije ni boljeg domaćina od Zagreba za vinare Slavonije i Baranje koji imaju vrhunska vina. Trend povećanja kvalitete vina kojem svjedočimo je pozitivan, a tome doprinosi i ova manifestacija. Regionalna organizacija Graševina ima veliki potencijal i drago mi je da razvijaju graševinu kao sortu – rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Zemlja vina predstavila je 40-tak vinara s područja Slavonije, Podunavlja i mađarske regije Villany uz prisustvo pet slavonsko-baranjskih proizvođača kulena, a riječ je o kulenu koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

– Ponosni smo na to što uistinu imamo što pokazati, u Zemlji vina Zagrepčani imaju priliku vidjeti i kušati najbolje od najboljeg. Odličan projekt HAPIH-a i partnera koji mi kao Županija podržavamo. Znamo da se posljednjih godina puno ulaže u proizvodnju vina i drago mi je da se to danas i vidi. Možemo probati i najbolje domaće proizvode od crne slavonske svinje i podolca kojeg su naši ugostitelji krenuli snažnije brandirati. Da imamo potencijala kao turistička, vinska i gastro destinacija vidjelo se i na ovoj manifestaciji – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Uz kušanje vina, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u brojnim radionicama posvećenim graševini kao vodećoj sorti Hrvatske i crnim vinima Villánya. Iznimno je bio dobar odaziv na radionici gdje su se uz vino kušale i delicije od slavonsko-srijemskog podolca te crne slavonske svinje.

– Ova je manifestacija dio projekta prekogranične suradnje, vrijednog gotovo 4000 tisuća eura. Prezentiramo provodimo i brojne edukativne radionice o vinu, turizmu, aktualnim temama poput klimatskih promjena i prilagođavanju naših vinara novonastalim situacijama. Želimo naglasiti graševinu kao gospodarski najvažniju sortu čija je godišnja proizvodnja oko 250 tisuća hektolitara odnosno 40% naše ukupne proizvodnje vina – istaknuo je Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Zemlja vina bila je prilika i za predstavljanje knjige „Kulen – hrvatska mesna perjanica“ u izdanju udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska. Knjige koja uistinu slikom i tekstom prenosi pokuse i mirise ove vrhunske delicije, a čiju je realizaciju pomogla i Osječko-baranjska županija.

– Dobro došli u Zemlju vina koja spaja Slavoniju i Podunavlje i mađarsku regiju Villany kao broj jedan mađarsku vinsku destinaciju. Cilj nam je bio dovesti Zemlju vina u Zagreb kao pozivnicu na obilazak destinacije koja nudi poseban doživljaj kombinirajući vina, gastronomiju, prirodu i kulturu i jedan uistinu autentičan način života. Zato krenite smjer istoka, gdje vas čekaju stare povijesne vinarije i male obiteljske vinarije, kao nešto što je jedinstveno u Hrvatskoj – rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Predstavljanje Zemlje vina u Zagrebu dio je projekta „VINSKI TURIZAM BEZ GRANICA – jedinstvena vinsko-turistička destinacija“ čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna tvrtka vinara iz mađarskog villanya “Tenkes Nonprofit kft”.

Podupirući partneri u provedbi projekta su Graševina Croatica i Osječko-baranjske županija. Projekt je financiran kroz INTERREG Program prekogranične suradnje MAĐARSKA – HRVATSKA 2014.-2020.

Cilj mu je razvoj vinskog turizma na području dijela hrvatskog Podunavlja te dijela mađarske Baranje, kao i pozicioniranje destinacije na vinskom i turističkom tržištu.

Zemlja vina tako je ispunila očekivanja, spajajući u središtu metropole Slavoniju, Baranju i mađarski Villány, pružajući jedinstveno vinsko iskustvo kroz kušanje vrhunskih vina istoka Hrvatske i mađarskog Villánya i najboljih kulena istoka Hrvatske.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Ovaj četvrtak 23.5.2024. s početkom u 19:30 sati u goste nam dolazi vinarija Perak. Vinogradi su smješteni u kutjevačkom vinogorju Više…

U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko - baranjske županije vas uz partnere poziva na putovanje kroz čaroliju okusa, zvukova i vizija uz poruku - dobrodošli na Večer vina & umjetnosti

Prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti

Dolazi nam večer koja će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko – Više…

Vikend od 19. do 21. travnja rezerviran je za sve posjetitelje koji žele spojiti ljubav prema hodanju s autentičnim vinima lokalnih proizvođača, a uz to se i dobro zabaviti

[FOTO] U travnju se održava drugi Ilok Walk&Wine – jedinstvena manifestacija koja spaja vrhunska vina, gastro ponudu i predivan krajolik Fruške gore

Sredina travnja postala je nezamisliva bez ove jedinstvene šetnje vinogradima i šumom s čašom u ruci. 19. do 21. travnja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja, bioraznolikosti i gospodarstvu. Hrvatska se pridružuje kampanji u kojoj sudjeluju 22 zemlje, uključite se i vi!

Znate li kad vam treba biljna putovnica? Hrvatska prvi put u kampanji #PlantHealth4Life!

Ravnatelji srednjih škola zahvalili se na donaciji vozila te su istaknuli "da su donirani automobili novije generacije i da će uvelike pridonijeti stručnoj izobrazbi učenika srednjih strukovnih škola automehaničara, automehatroničara, autolimara, tehničara za vozila...

Policija donirala rashodovana vozila strukovnim školama

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu