ŽIVOT

Zimsko prebrojavanje: Na području Kopačkoga rita više od 20 tisuća ptica

"Tijekom zimskoga prebrojavanja prebrojano je manje ptica močvarica u odnosu na prošlu godinu"

    Objavljeno 04.02.2021
    Ivona Amidžić

    Povodom 2. veljače – Međunarodnoga dana vlažnih staništa koji se ove godine obilježava jubilarni 50. put, u utorak je u Javnoj ustanovi Park prirode (JUPP) Kopački rit objavljeni da je, po rezultatima zimskoga prebrojavanja ptica na 68 lokacija tom području, više od 20 tisuća ptica.

    Ravnatelj Parka Tomislav Bogdanović, rekao je kako je na području Parka i lokalitetu Dunav sjeverno od Kopačkoga rita, tijekom zimskoga prebrojavanja, prebrojano 20.246 jedinki ptica i 78 vrsta. Najbrojnije vrste su patke, guske, veliki vranci, čaplje, labudovi i galebovi.

    “Tijekom zimskoga prebrojavanja prebrojano je manje ptica močvarica u odnosu na prošlu godinu. Razlog tome je toplija zima zbog koje su se neka jata gusaka zadržala sjevernije. Ovakva situacija je ista u cijeloj Hrvatskoj. Močvarna staništa u Parku su i dalje u dobrom stanju”, istaknuo je Bogdanović.

    Rukovoditeljica Odsjeka za prihvat posjetitelja i edukaciju u JUPP Kopački rit Ružica Marušić objasnila je da se redovito zimsko prebrojavanje ptica močvarica obavlja se u sklopu Međunarodnoga projekta (IWC – International Waterbird Census), a provodi se svake godine u siječnju.

    IWC je 1967. pokrenuo Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini. U ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje svijeta, a dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe, dodala je.

    Marušić je podsjetila da je Hrvatska potpisala taj projekt 25. lipnja 1991., a Kopački rit je na listi od 1993. Istaknula je da u zimskom prebrojavanju na području PP Kopački rit, osim zaposlenika JUPP Kopački rit, sudjeluje i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, te brojni volonteri.

    (Hina)

    foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

    Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

    Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

    U ovom članku donosimo vam popis najboljih wellness odredišta koja će vas regenerirati, opustiti i napuniti vaše energetske baterije.

    Uspostavite umnu i tjelesnu ravnotežu uz ultimativni zimski wellness

    Zima donosi svoj šarm s bijelim pokrivačem snijega, toplim napicima i ugodnim trenucima uz vatru. Međutim, ova sezona također može Više…

    U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o njima.

    WWF priprema čišćenje kanala u Parku prirode Kopački rit

    U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!