ŽIVOT

#ZlatnaSlavonija: jela kakva još niste kušali

Čvarkuše, bazlamača, cicvara, tačkrle, trganci sa sirom, odrezak baruna Trenka, vinogradarski ćevap…

    Objavljeno 08.09.2021
    Ivona Amidžić

    Čvarkuše, bazlamača, cicvara, tačkrle, trganci sa sirom, odrezak baruna Trenka, vinogradarski ćevap… Proširite gurmanski rječnik i u Požeško-slavonskoj županiji otkrijte nove okuse. Za predjelo kruh s masti i malo pikantne mljevene paprike. Možda fina pašteta od pastrve? Ili jednostavna, a ukusna kombinacija jaja, brašna i kiselog vrhnja poznatija kao cicvara? Kulen, čvarci, slanina, kobasica, to se podrazumijeva, a nađu se tu i mirisne pogačice s čvarcima, lokalno čvarkuše

    A to je tek početak!

    Za ljubitelje mesnih zalogaja

    Toplu, krepku juhu s njim će zamijeniti ljubitelji mesnih specijaliteta. Čobanac je pravi hit među gurmanima. Što se meso dulje krčka u kotliću na otvorenoj vatri to je bolji. Pravi znalci kažu – u dobar čobanac idu najmanje tri vrste mesa, a kotlić treba biti dva puta veći od količine jela. Pikantnost mu daje mljevena crvena paprika, finoću vrhunsko bijelo vino, naravno iz okolnih vinogorja.

    Za preporuku je i suho kuhano meso sa žganicama, a ljubitelji pečenja neće propustiti podolca ispod peke. Topi se u ustima.

    Samo u ovom kraju

    Jedino ovdje možete kušati čobanac u sendviču, modernu street food verziju ovog jela, a ovaj kraj poznat je i po tradicionalnom vinogradarskom ćevapu. Ne, neće vas podsjetiti na ćevap ni oblikom ni okusom, ali je zato za prste polizat. Dvije vrste, mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici pečenoj na ražnju, pa mu vi odolite!

    A tek odrezak baruna Trenka! Teleće ili svinjeće meso punjeno slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom, pirjano na crvenom luku s umakom od gljiva. Čisti užitak!

    Volite li ribu?

    Ono što je čobanac za ljubitelje mesa to je dobar fiš paprikaš za ljubitelje ribe. Kotlić, otvorena vatra, najmanje dvije vrste svježe ribe, vino i crvena paprika… Pravi majstori znaju tajnu dobrog fiša.

    Nakon pikantne uvertire odaberite dimljenog šarana, prženog soma, smuđa ili pastrvu sa žara odlične teksture i sjajnog okusa.

    I još nešto slatko…

    Tačkrle punjene najfinijim pekmezom od šljiva, trganci od sira, bazlamača u slatkoj ili slanoj varijanti. Možda šnenokle, knedle sa šljivama, štrudla… Baš savršen kraj.

    Nismo zaboravili na vina!  

    Tu graševina daje vrhunske rezultate. Od mladih i svježih do odležanih i predikatnih, senzacija za istančana nepca! U tri vinogorja: Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, tridesetak je vinarija pa je Požeško-slavonska županija idealna za vinske ture. Dođite i stvorite uspomene i trenutke za pamćenje.

    foto: Borna Subota i Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Riječ je o mladoj generaciji djevojaka koje svojom ljepotom, osobnošću i ambicijom dostojno predstavljaju regiju odnosno svoje županije bogate tradicijom i kulturnim nasljeđem

    Četiri Slavonke na izboru za Miss Hrvatske

    Na ovogodišnjem 30. izboru za Miss Hrvatske, koji će se krajem listopada održati u Zagrebu, Slavonija će imati čak 4 Više…

    Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

    Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

    Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

    Uz zadivljujuće prirodno bogatstvo kroz deset epizoda upoznat ćemo i lokalno stanovništvo, oživjeti stare običaje i vidjeti zadivljujuće urbanističke panorame i krajolik Hrvatske iz očiju jednog sokola

    Oči sokolove – let nad slavonijom

    U jedinstvenoj odiseji iz zraka, serijal ‘Oči sokolove’ po prvi puta prikazat će sve prirodne ljepote i kulturnu baštinu Lijepe Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Projekt, pod umjetničkim vodstvom Nikole Fallera, predstavlja jesensko izdanje ciklusa „4 godišnja doba“ u kojem se prirodni materijali – lišće, trava, zemlja – pretvaraju u efemerne umjetničke instalacije u javnom prostoru

    Land art projekt “Grabljanje lišća – 4 godišnja doba”

    Robotski sustav Da Vinci unio je revoluciju u liječenju raka prostate, a prve Da Vinci operacije u Hrvatskoj uspješno su odrađene u Internacionalnom Medicinskom Centru Priora u Čepinu

    MC Priora u Čepinu – Dr. Kalem: Naših stotinu zahvata s Da Vincijem – što smo naučili?

    Od 3. do 7. studenoga 2025. godine Osijek je svjetsko središte znanosti o tlu, točnije o maločetinašima ili oligohetama

    Osijek domaćin 10. Međunarodnog skupa o oligohetama (IOTM 2025): Zemlja pod našim nogama kao globalni istraživački izazov