ŽIVOT

#ZlatnaSlavonija: jela kakva još niste kušali

Čvarkuše, bazlamača, cicvara, tačkrle, trganci sa sirom, odrezak baruna Trenka, vinogradarski ćevap…

    Objavljeno 08.09.2021
    Ivona Amidžić

    Čvarkuše, bazlamača, cicvara, tačkrle, trganci sa sirom, odrezak baruna Trenka, vinogradarski ćevap… Proširite gurmanski rječnik i u Požeško-slavonskoj županiji otkrijte nove okuse. Za predjelo kruh s masti i malo pikantne mljevene paprike. Možda fina pašteta od pastrve? Ili jednostavna, a ukusna kombinacija jaja, brašna i kiselog vrhnja poznatija kao cicvara? Kulen, čvarci, slanina, kobasica, to se podrazumijeva, a nađu se tu i mirisne pogačice s čvarcima, lokalno čvarkuše

    A to je tek početak!

    Za ljubitelje mesnih zalogaja

    Toplu, krepku juhu s njim će zamijeniti ljubitelji mesnih specijaliteta. Čobanac je pravi hit među gurmanima. Što se meso dulje krčka u kotliću na otvorenoj vatri to je bolji. Pravi znalci kažu – u dobar čobanac idu najmanje tri vrste mesa, a kotlić treba biti dva puta veći od količine jela. Pikantnost mu daje mljevena crvena paprika, finoću vrhunsko bijelo vino, naravno iz okolnih vinogorja.

    Za preporuku je i suho kuhano meso sa žganicama, a ljubitelji pečenja neće propustiti podolca ispod peke. Topi se u ustima.

    Samo u ovom kraju

    Jedino ovdje možete kušati čobanac u sendviču, modernu street food verziju ovog jela, a ovaj kraj poznat je i po tradicionalnom vinogradarskom ćevapu. Ne, neće vas podsjetiti na ćevap ni oblikom ni okusom, ali je zato za prste polizat. Dvije vrste, mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici pečenoj na ražnju, pa mu vi odolite!

    A tek odrezak baruna Trenka! Teleće ili svinjeće meso punjeno slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom, pirjano na crvenom luku s umakom od gljiva. Čisti užitak!

    Volite li ribu?

    Ono što je čobanac za ljubitelje mesa to je dobar fiš paprikaš za ljubitelje ribe. Kotlić, otvorena vatra, najmanje dvije vrste svježe ribe, vino i crvena paprika… Pravi majstori znaju tajnu dobrog fiša.

    Nakon pikantne uvertire odaberite dimljenog šarana, prženog soma, smuđa ili pastrvu sa žara odlične teksture i sjajnog okusa.

    I još nešto slatko…

    Tačkrle punjene najfinijim pekmezom od šljiva, trganci od sira, bazlamača u slatkoj ili slanoj varijanti. Možda šnenokle, knedle sa šljivama, štrudla… Baš savršen kraj.

    Nismo zaboravili na vina!  

    Tu graševina daje vrhunske rezultate. Od mladih i svježih do odležanih i predikatnih, senzacija za istančana nepca! U tri vinogorja: Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, tridesetak je vinarija pa je Požeško-slavonska županija idealna za vinske ture. Dođite i stvorite uspomene i trenutke za pamćenje.

    foto: Borna Subota i Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

    Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

    Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

    Uz zadivljujuće prirodno bogatstvo kroz deset epizoda upoznat ćemo i lokalno stanovništvo, oživjeti stare običaje i vidjeti zadivljujuće urbanističke panorame i krajolik Hrvatske iz očiju jednog sokola

    Oči sokolove – let nad slavonijom

    U jedinstvenoj odiseji iz zraka, serijal ‘Oči sokolove’ po prvi puta prikazat će sve prirodne ljepote i kulturnu baštinu Lijepe Više…

    "Ovo je pjesma u koju vjerujemo od početka njezina stvaranja. Posvećena je našoj Slavoniji i smatramo da naš kraj zaslužuje još jednu domoljubnu pjesmu"

    Slavonija ima novu himnu! Ovo je pjesma koju će voljeti svaki Slavonac, ali i svatko tko voli zlatnu ravnicu

    Slavonija je dobila novu himnu, a za to su se pobrinuli Garavi – jedni od najomiljenijih slavonskih tamburaša. Pjesma „Dijete Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Emotivni ton pjesme dodatno je pojačan riječima njezine sestre Sanje Parmać: 'Najvažnije je moći pogledati samu sebe u oči, reći si "oprosti"

    Neda Parmać je objavila novu pjesmu “Netko bolji”

    Predmeti, kao što su mobiteli, bicikli, tableti, prijenosna računala, električni romobil, mopedi i drugo prodavali su se putem javne dražbe najboljem ponuđaču

    U PU osječko-baranjskoj održana prodaja predmeta bez vlasnika

    U večernjim satima u samostanskom dvorištu predviđen je i tradicionalni blagoslov djece i ljiljana. Svemu je prethodila trodnevna duhovna priprava

    Tisuće vjernika u Tvrđi: Osijek slavi blagdan sv. Antuna Padovanskog uz poruku zajedništva i solidarnosti