GOSPODARSTVO

Značajno pojeftinilo gorivo, premium goriva malo poskupjela

Cilj vlade je da građani plaćaju naftne derivate jeftinije nego da je ostavljeno da se cijena usklađuje svaka dva tjedna, rekao je ministar, dodavši kako vladi nije palo na pamet vraćati trošarine na stare vrijednosti ili povećavati trgovačku maržu

    Objavljeno 26.07.2022
    Darija Kovačić

    Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od danas se prodaje po 12.03 kune, a bila je 13.02 kune, cijena osnovnog eurodizela je 12.89 kuna, a bila je 13.43 kune, dok su premium goriva na nekim postajama pojeftinila, a na nekim bitno poskupjela.

    Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je 12.03 kune.

    Promijenila se i cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 12.89 kuna.

    Premium goriva su negdje poskupjela

    Vezano uz premium goriva, tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je da Ina od danas prodaje litru benzina eurosuper 100 za 13.90 kuna, a bila je 14.89 kuna.

    Promijenila se i cijena Ininog eurodizela class plus goriva koja je sada 15.02 kune, a bila je 15.56 kuna. Inin eurosuper 95 class plus sada se prodaje za 13.39 kuna, a bio je 14.38 kuna.

    Crodux, s druge strane, za  eurosuper 100 sada traži 15.09 kuna, a bio je 14.08 kuna. Takvo značajno povećanje je i za Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola. Na Tifonu, pak, litra eurosupera 100 stoji 14.39 kuna, a bila je 15.29 kuna.

    Kod Tifona eurodizel premium stoji 15.39 kuna, a bio je 15.69 kuna, dok Crodux svoj eurodizel maxpower prodaje po 15.63 kune, a bio je 14.43 kune. Petrol svoj Q Max eurodizel prodaje po 16.06 kuna, a bio je 14.78 kuna.

    Ministar: Marža i trošarine neće rasti

    Bez mjera vlade RH osnovni dizel bi od danas stajao 15.24 kune, a osnovni benzin 13.96 kuna po litri, rekao je jučer ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon telefonske sjednice vlade.

    “Kada smo vidjeti kretanje cijena na tržištu Mediterana, prema kojem je cijena derivata u prošlom tjednu pala, odlučili smo promptno reagirati, a sve u cilju zaštite standarda hrvatskih građana i gospodarstva”, rekao je Filipović, dodavši da će trgovačka marža ostati 65 lipa, smanjenje trošarina na benzin ostat će 80 lipa, a na dizel 40 lipa.

    Cilj vlade je da građani plaćaju naftne derivate jeftinije nego da je ostavljeno da se cijena usklađuje svaka dva tjedna, rekao je ministar, dodavši kako vladi nije palo na pamet vraćati trošarine na stare vrijednosti ili povećavati trgovačku maržu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ponovno se približavamo psihološkoj granici velikog iznosa za litru goriva, postaje li to novo normalno?

    Od danas je gorivo poskupjelo, najviše dizel

    Od danas imamo nove cijene goriva. Nove cijene vrijedit će iduća dva tjedna. Nove cijene su: 1.54 EUR/l (11.60 kn/l) Više…

    Nove cijene stupaju na snagu u ponoć, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje

    Nove cijene goriva, dizel značajno pojeftinjuje!

    Vlada je održana telefonsku sjednicu na kojoj je donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prema njoj Više…

    Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene

    Gorivo od sutra značajno poskupljuje

    Od sutra će gorivo biti skuplje. Benzin će poskupjeti za 7 centi, odnosno za 53 lipe. Dizel će biti skuplji Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ