ŽIVOT

Znanstveni skup – Hranom do zdravlja

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja

Objavljeno 17.09.2021
Ivona Amidžić

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet domaćin je 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa skupa – Hranom do zdravlja koji je ove godine okupio više stotina znanstvenika iz 15 zemalja svijeta koji izlagati i raspravljati o 150 tema i radova, prenosi Radio Osijek.

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja.

“Istina je da su s jedne strane koroporacije, uprave i profit, a s druge strane potrošači, ali i znanstvenici koji brinu ne samo o kvaliteti hrane, nego i kvaliteti prehrane.”, istaknuo je dekan Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Jurislav Babić

Dr.sc. Jasmina Ranilović, direktorica Sektora istraživanje i razvoj Podravke, nije htjela komentirati pojedinačne slučajeve nedozvoljenih supstanci u prehrambenim proizvodima, ali je naglasila kako su sustavi kontrole hrane u Hrvatskoj na visokoj razini.

“Vidjeli smo da postoje pojedinačni slučajevi na tržištu hrane s nedozvooljenm supstancama i patvoreni proizvodi, no mogućnost da se to dogodi kod nas svedena je na najmanju razinu. Mi imamo 12 laboratirija koji provjeravaju sve prije pojavljivanja na tržištu.”, rekla je Ranilović

Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, koja u nastavnom radu pokriva područja Znanosti o prehrani, Cjeloživotne prehrane, Procjene prehrane i epidemiologije hrane, ističe kako je pandemija donijela dobre i loše strane prehrane.

“Dobro je to što se više kuha, no s druge strane posežemo za gotovom hranom. Općenito više pripremamo hranu kod kuće, što je pozitivno, no hranimo se tradicionalno, što je isto tako dobro, ako ne pretjerujemo. Primjerice u Slavoniji se i dalje, od tradicionalnih proizvoda, najviše jedu slanina i čvarci, što je u manjim količina zdravo. Umjerenim količinama zdravo pripremljene hrane i uravnoteženom prehranom doprinosimo zdravlju. Od loše prehrane nećemo odmah osjetiti posljednice, no vremenom će ih biti sve više!”, rekla je Profesorica doktorica Daniela Čačić Kenjerić, predsjednica znanstvenog odbora 13. međunarodnog znanstveno – stručnog skupa – Hranom do zdravlja.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

I dok su proljetni izlozi već prepuni novih kolekcija i popusta, ova subota u Portanovi bit će rezervirana i za – zdravlje!

Subota u Portanovi u znaku zdravlja, nagrada i dobrih vijesti

Pred nama je vikend pun aktivnosti, nagrada i korisnih informacija – a sve se događa na dobro poznatoj adresi: u Više…

Zdravstveni međunarodni skup u Osijeku o novim pristupima liječenja kroničnih rana

Osijek kao centar znanja u liječenju kroničnih rana

U Osijeku je održan međunarodni stručni skup zdravstvene zajednice s fokusom na kronične rane koje predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem. Skup Više…

Ovogodišnji znanstveni skup „bavi se proučavanjem hrvatske dramske književnosti i kazališta u drugom desetljeću 21. stoljeća, tijekom kojega u hrvatskome društvu i u hrvatskoj kazališnoj umjetnosti dolazi do značajnih promjena

Znanstvenim skupom na filozofskom fakultetu otvoreni 35. Krležini dani

Pišući o zbivanjima u kazalištu i dramskoj književnosti unatrag 30-ak godina, Krležini se dani okreću suvremenosti – na jutrošnjem je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prelistaj Izolirka katalog online i navrati u najbliži prodajni centar - tamo te čeka široka ponuda kvalitetnih proizvoda za svaki korak tvog projekta, od temelja do završnog sloja

Izolirka – Novi katatalog koji rješava!

Prošli petak uz ribolovnu vodu Stara Drava u Josipovcu provedena je „Škola u prirodi“, glavna aktivnost u sklopu projekta „Stara Drava 6“ u kojoj je sudjelovalo ukupno 78 djece

ŠRK Linjak Josipovac – škola u prirodi

Ove godine obilježava se 30. jubilarno izdanje knjige Hrana za život, nezaobilaznog vodiča za zdraviji i svjesniji život koji je obilježio formativne godine ekološkog pokreta i zdrave prehrane u Hrvatskoj

Hrana za život – 30 godina knjige koja je pokrenula ideju, tržište i zajednicu