ŽIVOT

Znanstveni skup – Hranom do zdravlja

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja

Objavljeno 17.09.2021
Ivona Amidžić

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet domaćin je 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa skupa – Hranom do zdravlja koji je ove godine okupio više stotina znanstvenika iz 15 zemalja svijeta koji izlagati i raspravljati o 150 tema i radova, prenosi Radio Osijek.

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja.

“Istina je da su s jedne strane koroporacije, uprave i profit, a s druge strane potrošači, ali i znanstvenici koji brinu ne samo o kvaliteti hrane, nego i kvaliteti prehrane.”, istaknuo je dekan Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Jurislav Babić

Dr.sc. Jasmina Ranilović, direktorica Sektora istraživanje i razvoj Podravke, nije htjela komentirati pojedinačne slučajeve nedozvoljenih supstanci u prehrambenim proizvodima, ali je naglasila kako su sustavi kontrole hrane u Hrvatskoj na visokoj razini.

“Vidjeli smo da postoje pojedinačni slučajevi na tržištu hrane s nedozvooljenm supstancama i patvoreni proizvodi, no mogućnost da se to dogodi kod nas svedena je na najmanju razinu. Mi imamo 12 laboratirija koji provjeravaju sve prije pojavljivanja na tržištu.”, rekla je Ranilović

Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, koja u nastavnom radu pokriva područja Znanosti o prehrani, Cjeloživotne prehrane, Procjene prehrane i epidemiologije hrane, ističe kako je pandemija donijela dobre i loše strane prehrane.

“Dobro je to što se više kuha, no s druge strane posežemo za gotovom hranom. Općenito više pripremamo hranu kod kuće, što je pozitivno, no hranimo se tradicionalno, što je isto tako dobro, ako ne pretjerujemo. Primjerice u Slavoniji se i dalje, od tradicionalnih proizvoda, najviše jedu slanina i čvarci, što je u manjim količina zdravo. Umjerenim količinama zdravo pripremljene hrane i uravnoteženom prehranom doprinosimo zdravlju. Od loše prehrane nećemo odmah osjetiti posljednice, no vremenom će ih biti sve više!”, rekla je Profesorica doktorica Daniela Čačić Kenjerić, predsjednica znanstvenog odbora 13. međunarodnog znanstveno – stručnog skupa – Hranom do zdravlja.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Skup traje dva dana u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a okupio je istaknute stručnjake iz šest država koji se bave ovom, sve važnijom i utjecajnijom tematikom

“Hranom do zdravlja”: Kako proizvesti što više i što kvalitetnije hrane?

U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek jučer je u Osijeku počeo 14. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“. Skup traje dva Više…

Može li se s King shape – om pomoću ultrazvučne kavitacije uistinu skinuti masne naslage bez dijete i vježbe?

Ultrazvučna kavitacija, iznimno tražen tretman prije ljeta za koji smo provjerili “radi” li ili ne

Naša zdravstvena insajderica prikuplja iskustva iz hrvatskih zdravstvenih ustanova, provjerava koje su to mogućnosti dijagnostike i terapije ali iz aspekta Više…

Osijek više od 30 godina sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja te da je ove godine sukladno preporukama SZO-a naglasak stavio na mentalno zdravlje djece, mladih i obitelji.

[FOTO] Manifestacijom “Osijek – zdravi grad” na Trgu slobode obilježen Svjetski dan zdravlja

Svjetski dana zdravlja, koji je ove godine posvećen obilježavanju 75. rođendana Svjetske zdravstvene organizacije, Grad Osijek obilježio je u subotu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša