ŽIVOT

Znanstveni skup – Hranom do zdravlja

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja

Objavljeno 17.09.2021
Ivona Amidžić

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet domaćin je 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa skupa – Hranom do zdravlja koji je ove godine okupio više stotina znanstvenika iz 15 zemalja svijeta koji izlagati i raspravljati o 150 tema i radova, prenosi Radio Osijek.

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja.

“Istina je da su s jedne strane koroporacije, uprave i profit, a s druge strane potrošači, ali i znanstvenici koji brinu ne samo o kvaliteti hrane, nego i kvaliteti prehrane.”, istaknuo je dekan Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Jurislav Babić

Dr.sc. Jasmina Ranilović, direktorica Sektora istraživanje i razvoj Podravke, nije htjela komentirati pojedinačne slučajeve nedozvoljenih supstanci u prehrambenim proizvodima, ali je naglasila kako su sustavi kontrole hrane u Hrvatskoj na visokoj razini.

“Vidjeli smo da postoje pojedinačni slučajevi na tržištu hrane s nedozvooljenm supstancama i patvoreni proizvodi, no mogućnost da se to dogodi kod nas svedena je na najmanju razinu. Mi imamo 12 laboratirija koji provjeravaju sve prije pojavljivanja na tržištu.”, rekla je Ranilović

Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, koja u nastavnom radu pokriva područja Znanosti o prehrani, Cjeloživotne prehrane, Procjene prehrane i epidemiologije hrane, ističe kako je pandemija donijela dobre i loše strane prehrane.

“Dobro je to što se više kuha, no s druge strane posežemo za gotovom hranom. Općenito više pripremamo hranu kod kuće, što je pozitivno, no hranimo se tradicionalno, što je isto tako dobro, ako ne pretjerujemo. Primjerice u Slavoniji se i dalje, od tradicionalnih proizvoda, najviše jedu slanina i čvarci, što je u manjim količina zdravo. Umjerenim količinama zdravo pripremljene hrane i uravnoteženom prehranom doprinosimo zdravlju. Od loše prehrane nećemo odmah osjetiti posljednice, no vremenom će ih biti sve više!”, rekla je Profesorica doktorica Daniela Čačić Kenjerić, predsjednica znanstvenog odbora 13. međunarodnog znanstveno – stručnog skupa – Hranom do zdravlja.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gripa povećava rizik prvog infarkta miokarda deset puta, a moždanog udara osam puta

Zaštita od gripe i teških komplikacija započinje – cijepljenjem!

Gripa, sezonska i epidemijska bolest koja se pojavljuje svake godine, predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju populacije, osobito ranjivim skupinama kao što Više…

Sajam ljepote i zdravlja u svom programu obuhvaća različite sektore industrije ljepote usmjerene na poboljšanje vanjskog izgleda i zdravlja ljudi kao što su kozmetika, prirodni preparati, ambalaža, kozmetičke, frizerske i spa usluge, nail art, fitness, wellness, masaže, estetska medicina i najnovije modne trendove

[VELIKA FOTO GALERIJA] Otvoren prvi Sajam ljepote i zdravlja u Gospodarskom centru OBŽ

Prvi Sajam ljepote i zdravlja otvoren je danas (petak, 7. lipnja) u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije i traje do subote, Više…

Skup traje dva dana u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a okupio je istaknute stručnjake iz šest država koji se bave ovom, sve važnijom i utjecajnijom tematikom

“Hranom do zdravlja”: Kako proizvesti što više i što kvalitetnije hrane?

U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek jučer je u Osijeku počeo 14. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“. Skup traje dva Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Bilo da ste za avanturu, opuštanje u wellnessu ili želite uživati u vrhunskoj hrani i piću, ovaj popis nudi nešto za svakoga

Top 10 mjesta gdje se uputiti s prijateljicom ovog vikenda

Okrugli stol održan u Grigorici povodom Erasmus dana istaknuo je važnost međunarodne suradnje, mobilnosti i obrazovnih prilika koje Erasmus program nudi mladima, nastavnicima i obrazovnim institucijama

Erasmus dani u Grigorici

Sveta Majka Terezija katolička je svetica koja je nesebično brinula o najpotrebitijim skupinama društva, pružajući im ljubav i utjehu

U Osijeku postavljen kip Svete Majke Terezije