ŽIVOT

Znanstvenici podržavaju štrajk školaraca za očuvanje klime

Osječani se nalaze točno u podne u Županijskoj ulici kod zgrade Županije. "Svi učenici su dobrodošli, bilo koje dobne skupine. Dođite u što većem broju, nemojte se bojati nikoga i izborite se za sebe i buduće generacije'', stoji u pozivu

Objavljeno 15.03.2019
Tamara Lemajić

Pokret nazvan “Petkom za budućnost” organizira prosvjede u petak u više od 1600 gradova i mjesta u stotinjak zemalja, piše radio.hrt.hr.

Učenici belomanastirskih srednjih škola okupljaju se na Trgu Slobode u 12,15 i ponavljaju – “Prosvjedujemo za bolje zakone o zaštiti okoliša, te za klimu. Prosvjedujemo protiv globalnog zatopljenja. Prosvjedujemo za naš planet.”

Osječani se nalaze točno u podne u Županijskoj ulici kod zgrade Županije. “Svi učenici su dobrodošli, bilo koje dobne skupine. Dođite u što većem broju, nemojte se bojati nikoga i izborite se za sebe i buduće generacije. Prosvjed se održava u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Red je da se održi i kod nas”, stoji u njihovom pozivu.

“Želimo da nas čuju, da vide da smo u strahu i da nećemo odustati dok nema vidljive promjene. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 posto kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta”, stoji u objavi na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia.

Pokret je do sada naišao na odziv u nekoliko zemalja, primjerice Belgiji i Njemačkoj, gdje se okupilo na tisuće mladih, a pokrenula ga je mlada Šveđanka Greta Thunberg, koja od ljeta svaki petak štrajka za klimu ispred parlamenta u Stockholmu. “Godine 2050. vi ćete biti mrtvi, ali mi nećemo” poručuju mladi cijelog svijeta, a na prosvjedima u petak od odraslih će se zatražiti da poduzmu odlučne mjere protiv klimatskih promjena. “Test za pokret neće biti broj mladih koje će mobilizirati 15. ožujka, nego mjere koje će društvo poduzeti u pogledu klimatske krize”, komentiraju stručnjaci, od kojih su mnogi mladima dali podršku.

Uz učenike i odrasli

Više od 30 hrvatskih znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja i polja znanosti objavili su u četvrtak, 14. ožujka pismo podrške u kojem stoji kako je štrajk “iznimno važna reakcija mladih na ljudski doprinos klimatskim promjenama” i time se pridružili svjetskim znanstvenicima u podršci učeničkim prosvjedima.

Podsjećaju da su ljudi u Hrvatskoj svjedoci sve češćih klimatskih ekstrema, koji se od početka stoljeća očituju u obliku ekstremnih dugotrajnih suša i toplinskih valova koji ugrožavaju sektor poljoprivredne proizvodnje.

Hrvatska i druge zemlje regije prije nekoliko godina bile su pogođene snažnim poplavama u kojima su stradale stotine ljudi, deseci tisuća su ostali bez domova, a za sanaciju šteta bilo je potrebno nekoliko milijardi eura.

Među potpisnicima pisma podrške su znanstvenici Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za političku ekologiju, Državnog hidrometeorološkog zavoda te profesori i znanstveni suradnici 10 fakulteta iz Zagreba, Varaždina, Rijeke, Zadra i Osijeka, dok su javnu podršku prosvjednicima uputili i glazbenik Darko Rundek i udruga Prijatelji životinja.

 

Foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Početkom prošlog stoljeća Osijek je bio najrazvijenije industrijsko središte u Hrvatskoj s razvijenom prehrambenom, drvnom, metaloprerađivačkom i tekstilnom industrijom. U tvornicama su ravnopravno uz radnike, radile i radnice i bile aktivne u radničkim pokretima, a Osijek je 20tih godina prošloga stoljeća imao i svoju Rosu Luxemburg – Adelu Pavošević – borkinju za radnička prava, heroinu radničkog pokreta

Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici

Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je kojom vas ove godine pozivamo na osmomartovski Noćni marš u Osijeku Više…

U Deutsche Telekomu, tvrtci majci HTa, minimalna plaća za iste poslove je 2200€, a u HTu 660€. S novim valom poskupljenja od takve plaće se ne može živjeti, pa mladima ne preostaje drugo nego napustiti Hrvatsku

Hrvatski sindikat telekomunikacija organizira prosvjed u Osijeku na Trgu slobode

Hrvatski Sindikat Telekomunikacija organizira PROSVJEDNI SKUP ZAJEDNO ZA VEĆE PLAĆE u Osijeku na Trgu slobode ispod jarbola u subotu 25. Više…

„Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava"

Osječki prosvjed na Trgu slobode: Dosta! – Osječanka pročitala šokantno svjedočanstvo iz bolnice

U znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša