ŽIVOT

Znanstvenici u oceanima otkrili planine šećera, a čuva ih – morska trava!

Na dnu oceana nalaze se ogromne rezerve šećera za koje do sada nismo znali - Dovoljno za proizvodnju 32 milijarde limenki Coca-Cole

    Objavljeno 05.05.2022
    Ivona Amidžić

    Novo istraživanje je pokazalo da se na dnu oceana nalaze ogromne rezerve šećera za koje do sada nismo znali, prenosi Index.

    Naime, znanstvenici su otkrili da livade morske trave na dnu oceana mogu pohraniti ogromne količine “slatkoga”. Radi se o šećeru u formi saharoze, a morska trava ga, izgleda, ispušta u oceansko dno, odnosno u područje rizosfere – biološki najaktivniji sloj tla koji se nalazi uz korijen i pod njegovim je izravnim utjecajem. To znači da su koncentracije šećera na morskom dnu oko 80 puta veće nego što se očekivalo.

    Dovoljno za 32 milijarde limenki Coca-Cole

    “Morska trava diljem svijeta vjerojatno pokriva oko 1.3 milijuna tona saharoze”, rekli su znanstvenici. Drugim riječima, to je dovoljno za proizvodnju oko 32 milijarde limenki Coca-Cole, tako da bi se moglo reći da se radi o “planinama šećera”.

    “Morska trava proizvodi šećer fotosintezom”, kazala je morska mikrobiologinja Nicole Dubilier s Instituta Max Planck u Njemačkoj.

    “U prosječnim uvjetima osvjetljenja ove biljke koriste većinu šećera koji proizvode za vlastiti metabolizam i rast. Ali u uvjetima jakog osvjetljenja, na primjer u podne ili tijekom ljeta, biljke proizvode više šećera nego što mogu iskoristiti ili uskladištiti. Zatim otpuštaju višak saharoze u svoju rizosferu”, dodala je.

    Štite šećer od mikroorganizama

    Ono što iznenađuje je to da okolni mikroorganizmi ne navaljuju previše na taj šećer, mada bi on za njih bio prava gozba. Izgleda da morska trava, kako bi zaštitila rezerve saharoze, ispušta fenolne spojeve, piše Science Alert.

    Ovi kemijski spojevi, koji se nalaze u crnom vinu, kavi i voću, kao i na mnogim drugim mjestima u prirodi, imaju antimikrobna svojstva koja inhibiraju, odnosno usporavaju metabolizam većine mikroorganizama.

    Znanstvenici su odlučili testirati tu hipotezu te su mikroorganizmima “ponudili na tanjuru” izolirane fenole.

    “Dali smo izolirane fenole iz morske trave mikroorganizmima u rizosferi i vidjeli da oni onda konzumiraju mnogo manje saharoze”, rekla je morska mikrobiologinja Maggie Sogin s Instituta Max Planck.

    Jedini izuzetak je bila mala skupina mikroba koja se gostila saharozom unatoč fenolima. Znanstvenici pretpostavljaju da oni vjerojatno morskoj travi nude nešto zauzvrat, poput hranjivih tvari koje su joj potrebne za rast.

    Plavi ugljik

    Morska trava je jedan od najvažnijih “skladištara” plavog ugljika (ugljik zarobljen u svjetskim oceanima i obalnim ekosustavima). Naime, područje na kojem se ona nalazi može usisati dvostruko više ugljika od šume iste veličine na kopnu, i to 35 puta brže.

    “Rezultati ove studije doprinose boljem razumijevanju jednog od najkritičnijih obalnih staništa na našem planetu i pokazuju koliko je važno očuvati ove ekosustave plavog ugljika”, rekla je Sogin.

    Istraživanje naziva Sugars dominate the seagrass rhizosphere objavljeno je u časopisu Nature Ecology & Evolution.

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Cilj je osiguranje još veće dostupnosti ovih pomagala oboljelima kod kojih će njihova primjena pridonijeti prevenciji dugoročnih, kroničnih komplikacija šećerne bolesti

    Dobre vijesti: HZZO stavio inzulinske pumpe na listu pomagala

    Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na liste pomagala stavio je inzulinske pumpe i druge uređaje za isporuku inzulina s ciljem Više…

    "Ne možemo proizvoditi nešto na čemu stvaramo gubitke, kao što šećerane ne mogu prerađivati šećer kad konkurentniji dolazi iz Mađarske, Francuske, Njemačke itd."

    Gasi se i osječka šećerana: Od sada je samo skladište

    Nakon gašenja šećerane u Virovitici prije mjesec dana, sada se gasi i osječka. Dvjestotinjak radnika, obećavaju vlasnici, bit će zbrinuti Više…

    Video traje oko dvije minute, a ne znamo što bolje izgleda - ocean ili Selena?

    S kamenom u ruci trčala po dnu oceana!

    Kolumbijka Selena Gomez i njegovi kolege autori su jednog od najboljih video zapisa kakve ćete naći, a svjedoče o slobodnom Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

    U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

    "Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

    Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

    Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

    [NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje