ŽIVOT

Znate li što je bio takozvani ozloglašeni “Crni Šlep”?

Osijek čuva mnoge tajne... Imate li vi neku priču koju niste nikad ispričali vezano za ovaj dio Osijeka?

Objavljeno 04.05.2020
Ivona Amidžić

Mjesto je to kraj kojeg smo svi milijun puta prošli, a uz koje mnogi vežu sjećanja na neka druga vremena, ili su čak uz njega i odrasli. Mjesto kraj kojeg počinje naš dravski “jezik”, gdje su se uvijek okupljali po danu pecaroši i “šetalice”, a uvečer mladi…

Govorimo dakako o osječkoj Bijeloj Lađi. Legendarni brod-restoran Bijela Lađa, stalno usidren u Zimskoj luci u Gornjem gradu, nedaleko pristaništa putničkih cruisera, omiljeno je mjesto susreta!

“Uz pržene ‘girice’, čašu piva i pogled na ribarske čamce uz neizbježne ribičke priče dravskih pecaroša, gotovo da ne postoji izvorniji osječki ambijent iako riba na meniju nije dravska već morska! No to ne treba čuditi jer povijest ovoga restorana jednako je ‘bizarna'”, navode iz Turističke zajednice grada Osijeka, pričajući njenu zanimljivu priču.

“Naime, na samoj se obali do početka 21. stoljeća nalazio ‘stari’ restoran Bijela Lađa, izgrađen na mjestu još starije legendarne krčme. Ta je originalna Bijela Lađa pak bila podijeljena na dva zasebna dijela, ulični dio za ‘fino građanstvo’ i ozloglašeni stražnji dio, birtiju zvanu ‘Crni Šlep'”, a što mnogi mlađi Osječani vjerojatno znaju samo iz priča svojih roditelja ili čak i prvi put čuju za ove nazive.

“U Crnom Šlepu kako mu i ime kaže, nalazili su se ‘okorjeli’ lučki radnici, ‘morski vukovi’ i potomci davno iščezlih riječnih gusara koji su pritajeni u dravskim ritovima sve do kraja 18. stoljeća redovito pljačkali trgovačke i poštanske lađe…” Ili tako barem kažu priče.

“Zanimljivo je kako su dravski pecaroši i kroz veći dio 20. stoljeća osvježavajuća ljetna pića umjesto u restoranu Bijela Lađa, radije ispijali u velikom crnom brodu usidrenom na sredini Zimske luke, a u kojega su pak zimi svoje čamce sklanjali na sigurno od teških ledenih santi…”

Ovu crticu iz povijesti Grada na Dravi podijelio je turistički vodič Mislav Pavošević.

Imate li vi neku posebnu priču koja vas veže uz ovo mjesto?

foto: Facebook (Visit Osijek – Turistička zajednica grada Osijeka)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Igračke služe kao vizualni podsjetnik za održavanje distance, ali i kako se ne bi osjećali usamljeno dok objeduju sami

(FOTO) Originalna ideja: Restoran za stolove posjeo plišane igračke!

Kada se svijet nakon pandemije pokušava izliječiti popuštanjem mjera i ponovnim otvaranjem javnih mjesta i restorana, i dalje postoje neke Više…

Prve potrebe za larvicidnim tretmanima na području Osijeka ovisit će o vodostajima i očekuju se već ovoga mjeseca

Osijek je spreman za tretiranje ličinki komaraca

Počela je sezona komaraca, a s njom i stručni nadzor njihovih ličinki. Monitoring je krenuo još u veljači, a rezultati Više…

"Smanjenje rizika od poplava samo je izgovor za eksploataciju pijeska za građevinske radove - Sve se kosi s projektom DRAVA LIFE za koji su dobivena sredstva Europske unije, a ugrožava se iovako krhko korito rijeke"

Iskapanje pijeska iz Drave imat će kobne posljedice za Osijek, tvrde organizacije civilnog društva

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 26. ožujka 2020. godine izdalo je rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 m3 sedimenta Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Trenutno su potvrđene ukupno 2.244 osobe zaražene koronavirusom, a 2.035 osoba se oporavilo

Nacionalni stožer: Od jučer nema novooboljelih osoba, preminula 100. žrtva

Ovog su vikenda Osječani pokazali kako i dalje mogu odvojiti malo vremena i volje (i krvi) kako bi pomogli drugome

Preko vikenda odličan odaziv na akciju darivanja krvi

Iako se još 12 pacijenata nalazi na kućnom liječenju, polako se približavamo "corona-free" stanju! :D

STOŽER OBŽ: 120 uzoraka od jučer i svi su negativni – Još samo jedna osoba u bolnici