GOSPODARSTVO

Znate li Vi što jedete?

Jučerašnja konferencija Znam što jedem tražila je odgovor na pitanja kako izgleda domaća proizvodnja i kako se ona može poboljšati...

    Objavljeno 08.11.2022
    Iven Jurić

    U prostoru Hotela Waldinger jučer je održana konferencija pod nazivom Znam što jedem koju su organizirali hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić i politička grupacija Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu na njoj su sudjelovali domaći i strani stručnjaci, predstavnici resornog ministarstva, eurozastupnici i saborski zastupnici. Glavno pitanje bilo je kakva je perspektiva domaće proizvodnje i koje su mjere nužne kako bi ona bila svjetlija.

    Eurozastupnik Ladislav Ilčić izjavio je kako su kratki lanci opskrbe i proizvodnja zdrave hrane imperativ današnjeg vremena u kojem poljoprivrednici moraju pristojno živjeti od svog rada. Napominje kako kod provedbe zelenog plana koji postavlja visoke standarde pred proizvođače treba biti uveden i kod uvoza hrane iz trećih zemalja.

    U protivnom će kaže prihodi europskih farmera padati, a uvoza rasti, što znači da ćemo jesti lošiju i manje zdravu hranu iz trećih zemalja i da će naša poljoprivredna proizvodnja propasti.

    Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič kaže kako su u novom financijskom planu Europske unije osigurana velika sredstva za poljoprivredu, no nema pravog razvoja agrara bez povezanosti sa ostalim sektorima “…da se stvarno stvori sinergija i da da to bude jedan holistički pristup. Samo ćemo na takav način očuvati selo. Ako mislimo da ga može spasiti samo ministar poljoprivrede – onda mislimo pogrešno.”

    Da su energija i hrana strateški resursi u kojima Hrvatska ne stoji dobro podsjetila je saborska zastupnica Vesna Vučemilović, navela je primjer INE koja je u mađarskim rukama te Fortenove koja je pod jurisdikcijom Nizozemske.

    Ne plovimo dobrim smjerom jer je unatoč velikom novcu koji za poljoprivredu dolazi iz Europske unije i utrostručen je od ulaska Hrvatske u EU, naša proizvodnja u padu.”Očigledno nešto ne radimo dobro i vrijeme je da se te strategije koje jako lijepo izgledaju na papiru konačno počnu i implementirati i provoditi”. Razina depopulacije, prirodnog pada, iseljavanja i pražnjenja ruralnih prostora naša su realnost te demografski koncept mora biti uključen u sve koncepcije pa tako i u poljoprivrednu. „Ovu problematiku moramo staviti u ključnu stratešku nacionalnu problematiku!” Zaključio je to demograf Stjepan Šterc.

    Tekst i foto: Mirta Milas/HRT Radio Osijek

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da vam na zabavi ponestane pića, grickalica ili leda. Ili možda nešto od higijenskih ili kozmetičkih sitnica, Store2Door je rješenje za vas!

    Store2Door otvoren u Osijeku

    Novi pristup prodaji potrepština, pića, grickalica, razne hrane i leda vas očekuje u Store2Door online trgovini u kojoj na lak Više…

    Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

    PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

    Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

    Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

    Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

    Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI