ŽIVOT

Zorić: Dug veledrogerijama će u biti platiti građani

"Bez plaćanja vrlo teško može biti isporuka"

  Objavljeno 02.04.2021
  Darija Kovačić

  Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić govorio je jutros za N1 televiziju o dugovima države prema veledrogerijama, prenosi Index.

  Upitan što država može riješiti s 900 milijuna kuna, koliko je isplatila veledrogerijama, Zorić odgovara:

  “Mogu možda na par tjedana riješiti problem opskrbe, ako veledrogerije s tim novcem mogu pokriti svoja dugovanja. Postoji shvaćanje da je to neka vrsta inata veledrogerija. Podsjećam da je riječ o dugu od oko nekih 6.5 milijardi kuna. Rokovi plaćanja su višestruko premašeni. Ovo je jedini sektor u kojima nema normalnih rokova likvidnosti.”

  Zorić smatra kako će se bez poduzimanja određenih preslagivanja, racionalizacija i pronalaženja dodatnih izvora financiranja taj problem nastaviti.

  Na pitanje što misli o izjavama premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da veledrogerije mogu izdržati i da nisu kruha gladne, Zorić kaže da je “činjenica da je on u svom mandatu dosta gorkih popio”.

  “Morat će riješiti i ovo. Takva im je očito sudbina. Apsolutno će morati vratiti novac. U bit će to platiti hrvatski građani”, rekao je Zorić.

  Osvrnuo se i na eventualno povećanje izdavanja za zdravstvo.

  “Apsolutno nismo za to, to ne bi povećalo prihode zdravstvenog sustava, nego bi ih smanjilo. Ako se gospodarska aktivnost smanjuje, onda bi se smanjile isplate. Čak je i ministar zdravstva reterirao i ublažavao svoju izjavu. Glavno je da to sigurno nije opcija. Poslodavci koji ionako nose golemi teret na leđima tome bi sigurno pružili žestok otpor”, rekao je Zorić.

  Ravnatelji bolnica su dovedeni u situaciju da su im limiti takvi kakvi jesu, kaže Zorić.

  “Imate čitav niz bolnica koje priopćuju da 100 posto sredstava koje dobiju troše na plaće. Pitanje je kako se troši onda na sve ostale financijske obaveze. Država je očito išla za time da zadrži što je moguće veći broj zdravstvenog osoblja u Hrvatskoj. Za tu mjeru povećanja za koje bi se motiviralo ljude da ostanu trebalo je naći druge izvore financiranja”, ističe.

  Nije mogao komentirati odluke pojedinih veledrogerija da obustave isporuke.

  “Svaka tvrtka samostalno donosi svoje poslovne odluke. Bez plaćanja vrlo teško može biti isporuka. Koliko ja znam, taj sektor je spreman da oko tri milijarde kuna vrijednosti roba bude stalno u tom nekom opskrbnom lancu, da se robno kreditira korisnik – kupac”, rekao je Zorić.

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Svako peto kućanstvo na stolu će imati puricu s mlincima, pečenu svinjetinu i pogaču, a manji broj građana šunku u kruhu i sarmu...

  Planirate li štedjeti za ovogodišnji Uskrs? Evo što kaže istraživanje…

  Više od polovice hrvatskih građana, njih 54,3 posto planira štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs, njih 23,2 posto planira Više…

  Ministar zdravstva kaže kako je o tom događaju obaviještena i Europska agencija za lijekove

  Beroš: HZJZ i HALMED pomno analiziraju smrt 33-godišnje osobe nakon cijepljenja

  Ministar Vili Beroš izjavio je u četvrtak da HZJZ I HALMED pomno analiziraju sve aspekte smrti 33-godišnje osobe, koja je Više…

  "Svaki je apoen hrvatskog novca jednako vrijedan kao sredstvo plaćanja i ovakve, za kupce ponižavajuće, situacije odraz su loše poslovne politike."

  Sramota u Osijeku: Trgovac izvrijeđao dječaka jer je igračku platio sitnišem

  Dječak je mjesecima štedio novac, a kada ga je u pratnji majke htio potrošiti u trgovini u središtu Osijeka, doživjeli Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

  U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

  Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe