ŽIVOT

Zrakoplovni sektor kritizira “nedosljedna” ograničenja putovanja u Europi

Puno ograničenja nije u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)"

    Objavljeno 07.08.2020
    Ivona Amidžić

    Dvije velike organizacije koje predstavljaju zrakoplovne kompanije i udruga zračnih luka oštro su kritizirali “nedosljedna” ograničenja putovanja u Europi koja potkopavaju povjerenje putnika.

    “Europski zrakoplovni sektor traži od država članica EU i Schengena kao i od Velike Britanije da razmotre ograničenja putovanja, posebice karantene”, pišu Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA, 290 kompanija) i Airlines for Europe (A4E), kao i ACI Europe, koja predstavlja više od 500 zračnih luka u 45 europskih zemalja.

    Oni su pismo uputili čelnicima i ministrima prometa, zdravstva i unutrašnjih poslova zemlja EU, šengenskog prostora i Velike Britanije.

    “Puno tih ograničenja nije u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)”, navode tri organizacije.

    “Neke od tih nacionalnih jednostranih mjera su u suprotnosti sa savjetima stručnjaka i dodatno potkopavaju povjerenje klijenata”, upozoravaju one.

    Nekoliko europskih zemlja najavilo je karantene za putnike iz drugih država i regija EU.

    Britanska vlada je na brzinu odredila tu mjeru 26. srpnja prema Španjolskoj i iznenadila tisuće turista koji su se tamo zatekli na odmoru.

    Tri udruge traže od vlasti bolju koordinaciju i usklađivanje na europskoj razini. Također traže da se mjere ograničenja donose što lokaliziranije, i da se karantena primjenjuje samo kao krajnja mjera.

    (Hina)

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Brži i jednostavniji prelazak granice, mogućnost najave dolaska na odredište i maksimalna sigurnost i pouzdanost samo su neke od prednosti Više…

    Šengenski prostor ili, kolokvijalno rečeno, Europa bez granica jedno je od najopipljivijih dostignuća Europske unije i jedan od temelja europskog projekta. Područje je slobodnog kretanja ljudi i roba, unutar kojeg su ukinute kontrole granica za sve putnike, osim u izvanrednim okolnostima

    Hrvatska ulazi u Schengen, od 01.01.2023. uklanjaju se rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom

    Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora donijeli su danas u Bruxellesu konačnu odluku – Hrvatska je od Više…

    U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici u subotu je održana vježba...

    FOTO: U Orahovici održana stožerno – zapovjedna vježba ASAR 2023-2

    U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, u prostorima Centra za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici, u subotu je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

    Record store day u Osijeku

    Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

    Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

    Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

    100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.