POLITIKA

Župani pet slavonskih županija potpisali ugovor o zajedničkom korištenju ureda u Bruxellesu

Župani pet slavonskih županija u ponedjeljak su u Osijeku potpisali Ugovor kojim je definirano korištenje zajedničkog Ureda u Bruxellesu i zajednički nastup u Europskoj uniji

  Objavljeno 05.03.2019
  Tamara Lemajić

  Župani pet slavonskih županija u ponedjeljak su u Osijeku potpisali Ugovor kojim je definirano korištenje zajedničkog Ureda u Bruxellesu i zajednički nastup u Europskoj uniji, priopćeno je iz kabineta osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

  Prilikom potpisivanja održan je sastanak na kojem je Anušić istaknuo kako je potpisivanje Ugovora o zajedničkom nastupu prema institucijama Europske unije nastavak dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana, sa ciljem razvijanja ključnih i strateških projekata za istok Hrvatske, navodi se u priopćenju.

  Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija potpisale su u prosincu prošle godine potpisan Sporazum o suradnji kojim su potvrdili zajedničke razvojne interese u pripremi i provedbi projekata te zajednički nastup putem Ureda Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

  “Regija Slavonija, Baranja i Srijem nastupa zajednički i sinergijski gdje je svih pet županija ravnopravno u djelovanju, a na to upućuje i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Projekti koji se odnose na poljoprivredu, kontinentalni turizam, obnovljive izvore energije, drvni sektor, gospodarstvo i druge sektore nadilaze granice naših županija, potrebno ih je implementirati u idući višegodišnji financijski okvir EU. Zajednički ured imat će zadatak prenositi informacije iz europske središnjice prema nama i obratno”, rekao je Anušić.

  Brodsko-posavski župan Danijel Marušić ocijenio je  kako je „temelj za uspješnije povlačenje sredstava upravo suradnja regija”. Po njegovim riječima „tako će lakše komunicirati zajedničke projekte” dodavši kako će zajednički ured biti izvrsna platforma i za dodatnu edukaciju djelatnika svih pet razvojnih agencija.

  Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević istaknuo je kako je značajan nastup istoka Hrvatske prema europskih institucijama i u gospodarskom smislu te kako se već sada, kroz Projekt Slavonija koji provodi Vlada RH vide dobrobiti sinergijskog djelovanja.

  Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije rekao je kao je „pet slavonskih županija u samom vrhu po povlačenju sredstava iz EU fondova u RH, a otvaranjem zajedničkog ureda pokazujemo zajedničke namjere u razvoju istoka Hrvatske”.

  “Gospodarski pokazatelji na području naših županija govore da idemo u dobrom smjeru, na tragu toga nastavit ćemo raditi i kroz Ured u Bruxellesu gdje će predstavnici Slavonije, Baranje i Srijema biti na izvoru informacija kako bi se što bolje pripremili za novu financijsku perspektivu” zaključio je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

  Potpisanim ugovorom postavljene su odredbe i osigurani uvjeti za zajednički nastup i prisutnost pet županija u Bruxellesu, odnosno pred institucijama Europske unije. Pet županija će, kako zajednički tako i individualno, imati mogućnost tražiti potencijalne partnere, sudjelovati na relevantnim događanjima, organizirati stručne prakse te druge aktivnosti, a kroz zajedničko korištenje ureda u vlasništvu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, navodi se u priopćenju iz kabineta osječko-baranjskog župana.

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Panetić je predložio Vladi da "održi sjednicu Savjeta u Dublinu, Münchenu ili Stuttgartu pa da našim ljudima koji su tamo odselili objasne kako je stanje tako sjajno.

  MOST: Odlazak iz Slavonije ne možemo zaustaviti lažnim projektima! – piše Nacionalniportal.hr

  Saborski zastupnici Mosta NL, Tomislav Panenić i Sonja Čikotić danas su u Osijeku održali konferenciju za novinare na kojoj su Više…

  Redoslijed je 'urnebes'. Ali, tržište ne poznaje granice. Razumijemo da je ovo stvar formalnost i zakonskih propisa, ali zabavlja ... 

  Redoslijed je važan: Županija još nije odlučila ‘kupuje’ li RRA, a Grad im već prodao i ‘čeka’ 1,7 mil. kuna

  Kako smo pisali još 7. kolovoza, u tekstu Dobar posao u Slavoniji … – Vijećnici osječkog Gradskog vijeća su usvojili Prijedlog Više…

  Predstavljeni su centri kompetentnosti u Hrvatskoj koji će spojiti učenike, veleučilišta i poslodavce

  Među 25 izabranih škola – čak 4 iz Slavonije

  Hrvatska će zahvaljujući novcu iz fondova Europske unije, od jeseni, točnije od rujna započeti s pretvaranjem 25 srednjih škola u Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grmoja je upozorio da je nečuveno da HDZ-ova politika ide toliko daleko da zabranjuje davanje izjava na javnom događaju

  Grmoja: Nečuveno ponašanje šerifa iz HDZ-a koji su Petrovu zabranili konferenciju

  Pošaljite, dragi naši čitatelji, onamo ljude koji će osigurati da Vam Europska unija ne izglasa kakvu zabranu sadnje vlastite rajčice ili slične neočekivane ideje.

  Što su hrvatski europarlamentarci učinili za nas!? Vrijeme je mijenjati ih!

  Župani su se složili da će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara niz godina

  Zajednica županija: Jačanjem međunarodne suradnje i reorganiziranjem NUTS 2 sustava ravnomjerniji regionalni razvoj