ŽIVOT

Županija će imati objedinjeni, tj. županijski dom zdravlja

Uz novu organizaciju dolazi i niz prednosti za sve stanovnike Osječko-baranjske županije...

Objavljeno 20.05.2020
Ivona Amidžić

Osječko-baranjska županija je osnivač šest domova zdravlja koji zdravstvene djelatnosti obavljaju na ukupno 71 lokaciji diljem županije, a zapošljavaju ukupno 664 djelatnika (535 zdravstvenih i 125 nezdravstvenih djelatnika).

U cilju ukupnog poboljšanja rada ovog segmenta zdravstva te osiguranja jednake razine dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite na području cijele županije, pokrenut je postupak njihovih statusnih promjena, a danas (19. svibnja 2020. godine) članovi Kolegija župana Osječko-baranjske županije razmatrali su Nacrt odluke kojom bi se domovi zdravlja Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo trebali pripojiti Domu zdravlja Osijek. Nacrt je podržan te će ga župan Ivan Anušić predložiti vijećnicima Županijske skupštine na narednoj sjednici.

Povod za ove promjene dijelom su i odredbe novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu prošle godine te značajno izmijenio sustav obavljanja zdravstvene djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Između ostalog, njima se smanjuju županijski prihodi, a propisuju nove obveze osnivača u mreži javnog zdravstva.

Proteklih mjeseci stoga je izrađena Studija opravdanosti pripajanja domova zdravlja Osječko-baranjske županije, kao i niz drugih pripremnih radnji; od analiza imovine, ugovornih odnosa, djelatnosti, radnih mjesta i propisa do utvrđivanja kako će promjene utjecati na dostupnost zdravstvene zaštite građana na području županije.

Provedeno je i izvještavanje radnika, od pisanog do sastanka s njihovim predstavnicima. U daljnjem postupku predviđena je i promjena naziva nove ustanove u Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, a nakon očitovanja Županijske skupštine zatražit će se ocjena sukladnosti akta od Ministarstva zdravstva.

Kakve sve prednosti očekujemo

Očekuje se značajno smanjenje troškova poslovanja, ustanova će imati jednog ravnatelja umjesto dosadašnjih šest, smanjit će se ukupan broj rukovodećih mjesta i troškovi rada upravnih vijeća kojih je do sada bilo šest, pojednostavit će se i racionalizirati nabava opreme, omogućiti veća mobilnost radnika, ujednačiti položaj svih zaposlenih s očuvanjem radno-pravnog statusa, kao i organizacija i metodologija rada korištenjem istih programskih alata, omogućit će se unapređenje i podizanje kvalitete zdravstvenih djelatnosti, daljnji razvoj i unapređenje specijalističko-konzilijarnih djelatnosti, ravnomjerno ulaganje u poslovne prostore i opremu, podizanje standarda poslovanja na području cijele Županije, utjecat će se i na održivost stabilnog poslovanja objedinjene ustanove, smanjiti rizik za županijski proračun, ali i omogućiti efikasnije odlučivanje te kontrola poslovanja ustanove od strane osnivača.

Kako se naglašava u Studiji opravdanosti, uz novu organizaciju dolazi i niz prednosti za sve stanovnike Osječko-baranjske županije jer se Dom zdravlja treba profilirati u ustanovu koja nudi sveobuhvatne preventivne i skrining preglede, sveobuhvatnost u dijagnostici, liječenju i terapiji pacijenata te predstavlja središte promocije zdravog života.

Dobar primjer u prilog predložene Odluke je i funkcioniranje sustava tijekom epidemije koronavirusa. Naime, prilikom provođenja obveznih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite bilo je potrebno na županijskoj razini organizirati razne oblike zdravstvene skrbi, što je učinjeno upravo pri Domu zdravlja Osijek radi kadrovskih, mobilnih i prostornih kapaciteta. Tako je organiziran mobilni COVID-19 tim koji je obavljao uzorkovanje izvan ustanove, zatim mobilni urološki timovi koji su pokrivali područje cijele Županije te usluge pružali prema starijim i nemoćnim osobama, korisnicima smještaja kod privatnih pružatelja, a organizirana je i dentalna COVID-19 ambulanta koja je također pokrivala područje cijele županije.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nastavlja se trend negativnih nalaza na koronavirus na području Osječko-baranjske županije

STOŽER OBŽ: Nema novooboljelih, još jedna izliječena osoba

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testirano je 148 uzoraka, a u Zavodu za javno zdravstvo 16 i ni Više…

Testirana su još 183 uzorka i svi su bili negativni na virus COVID-19

STOŽER OBŽ: Izvješće jednako jučerašnjem – Bez novooboljelih 12 dana

U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirana su 183 uzorka Više…

Testirana su dodatna 133 uzorka i nijedan sugrađanin OBŽ nije novozaražen

STOŽER OBŽ: Neobično stanje u brojkama – Stanje identično jučerašnjem

U laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek jučer (17. svibnja 2020. godine) testirano je 133 uzoraka i svi su bili negativni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Meteorolozi su se usudili predvidjeti kakvo nas ljeto očekuje ove godine...

Pitate se kada nam zaista stiže “ljetno vrijeme”?

Koja je prehrana odgovarajuća baš za vas, koja će vam hrana dati energiju i odvesti vas u zdrav i fit život?

Pogledajte zanimljivo online predavanje “Intolerancija na hranu”

Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina

Edukativna brošura za lokalne zajednice – Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja