OSJEČANI

Najavljen festival Zemlja bez granica – Izazov(i) svijet

Festivalski naslov Izazov(i) Svijet u svoj će sadržaj uključiti teme i aktivnosti svih dosadašnjih Zemalja bez granica, uz mnoštvo novih i zanimljivih događanja

Objavljeno 20.06.2024
Darija Kovačić

Obiteljski festival Zemlja bez granica i ove će godine biti održana u svojemu uobičajenom terminu tjedan dana prije početka nove školske godine, od 26. do 30. kolovoza u osječkoj Tvrđi. Festivalski naslov Izazov(i) Svijet u svoj će sadržaj uključiti teme i aktivnosti svih dosadašnjih Zemalja bez granica, uz mnoštvo novih i zanimljivih događanja, te će na taj način obilježiti 20. obljetnicu od prvog održavanja ovog osječkog obiteljskog festivala.

Glavni organizator, Udruga Breza, koja je ujedno i idejni kreator i osnivač Zemlje bez granica, festival organizira u partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, Turističkom zajednicom grada Osijeka te drugim donatorima i partnerima.

Danas je održana konferencija za medije u Tvrđi, na središnjoj lokaciji svih festivalskih događanja kod Vodenih vrata, na kojoj su sudjelovali Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza, Goran Bošković, voditelj Festivala, Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport u Osječko-baranjska županiji

– Prije 20 godina djeca koja su sudjelovala na prvim radionicama sada su voditelji i volonteri na Zemlji bez granica. Udruga Breza je odgojila nekoliko generacija, a posebno me veseli što će se ove godine Festival održati na obnovljenim ulicama Tvrđe. Termin je izvrstan, tjedan dana prije početka školske godine kad su se već svi vratili s godišnjih odmora i polako se pripremaju za školu. U ovoj godini Grad Osijek je za Zemlju bez granica izdvojio 30.000 eura, što je do sada najveći iznos. Uz to Grad će biti i pokrovitelj što znači da će pokriti i neke druge troškove koji neće doći na teret organizatora, a sve gradske tvrtke od Vodovoda, Tržnice, Unikoma bit će na raspolaganju organizatorima u pripremi i tijekom Festivala, rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

– Osječko-baranjska županija ima veliku čast, ali i obvezu biti partner udrugama poput Breze i našim školama. Prečesto izvrsnost ostaje unutar odgojno-obrazovne ustanove, nije dovoljno vidljiva, a naš je zadatak potaknuti ih kako bi tu izvrsnost proširili na cijelu zajednicu, rekla je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport u Osječko-baranjska županiji.

Većinu od 30-ak planiranih radionica za sve dobne skupine djece, mladih i odraslih, što uključuje i djecu i mlade s posebnim potrebama, realizirat će 10-ak osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije, dok će im se u samoj završnici 30. kolovoza pridružiti i nekoliko škola/klubova/društava/pojedinaca i uličnih zabavljača iz Hrvatske, Mađarske, Ukrajine i Švicarske.

Od 26. do 29. kolovoza tijekom prijepodnevnih sati i u kasnijim poslijepodnevnim terminima, Tvrđa će postati vježbalište i učionica za djecu i mlade koji će kroz ta četiri dana pohađati izabrane radionice i zajedno sa 60-ak voditelja stjecati nova znanja i vještine poput cirkuskih vještina, hodanja na štulama, izviđaštva, kuhanja po srednjovjekovnim receptima, plesnih koreografija, filmskoga make-upa, zaboravljenih pisama, crtanoga filma u kojemu su glavni likovi polaznici radionica, dječjega orkestra, vesele bolnice te starih zanata i igara, rekla je Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza.

Radionice će se prema rasporedu koji će u kolovozu biti dostupan i na web stranici Festivala (www.zemljabezgranica.com) održavati na vanjskim i u unutrašnjim prostorima unutar Tvrđe (Ekonomska i upravna škola Osijek – mala zgrada, Gradske galerije Osijek – Galerija Waldinger, HDLU istok Osijek, Isusovačka klasična gimnazija Osijek, Zajednica tehničke kulture grada Osijeka, Stara pekara te livada oko Vodenih vrata).

Sva događanja kao i radionice besplatni su za sve sudionike i posjetitelje.

Najvažnije događanje Festivala je njegova završnica koja je planirana 30. kolovoza u večernjim satima kada će sve naučene vještine i sve što su izradili zajedno sa svojim voditeljima, polaznici djeca i mladi predstaviti u tzv. Snovogradu ulicama Tvrđe.

– Paralelno dok se od 26. do 29. kolovoza radionice budu održavale u Tvrđi, u predvečernjim i večernjim satima u Tvrđi će se održavati i tribine, predstave i koncerti uz neizostavni food corner lokalnih ugostitelja. Kreativno osmišljena događanja povezali smo s nekoliko tema: turizmom, komunikacijama, sportom, znanjem i djecom, a od gostiju izdvajamo Mihovila Španju, Ellu Dvornik, Ivanu Mišerić, Malajskog tapira, Krešimira Mišaka, Krešimira Sučevića Međerala + gosti iznenađenja te predstavu Casablanca Maria Battifiace i Irene Grdnić te koncerte Veje, Dine Jelusicka, Gradskih bitangi i Hornbox-a, najavio je voditelj Festivala Goran Bošković.

Iako Festival službeno završava 30. kolovoza u večernjim satima, u subotu 31. kolovoza u ranim jutarnjim satima održat će se Festivalska tradicionalna utrka građana na 5 kilometara pod nazivom Jutarnja petica. I ove godine sredstva od kotizacije bit će namijenjena u humanitarne svrhe, a sve posjetitelje očekuju Festivalski startni brojevi i medalje te nagrade za različite kategorije. Utrku  zajednički organiziraju Udruga Breza i Run4Fun uz podršku tvrtke bio&bio.

O BREZI:

Udruga Breza je 2016. za producentski album pjesama za djecu ‘Mjesto za mene’ nastalih tijekom Festivala, osvojila PORIN u kategoriji najbolji album pjesama za djecu. Na albumu su sudjelovali: Meri Jaman, Anita Valo, Jelena Radan, Aljoša Šerić, Osječki Zumbići, Goran Bošković, Viktorija Novosel, Pavle Miholjević, Jure Ferina, Matko Petrić, Ivica Lučić, Iva Šalić, Ana Stanković, Kreativne Ovčice i Menart.

Festival je 2023. godine dobio posebno priznanje za inovativni razvoj u sklopu godišnjih međunarodnih nagrada Montessori Global Education Awards u Londonu.

Udruga Breza za razdoblje od 2024. do 2027. godine, zahvaljujući među ostalim i Festivalu, nosi oznaku Sustava kvalitete neformalnih obrazovnih programa.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Borite se s legionarima, pogledajte modu iz vremena Habsburgovaca, sudjelujte u kulinarskim radionicama, degustirajte rimske poslastice... Prijave za autobus otvorene su do 4. svibnja zato požurite! Prijevoz je besplatan!

TIKfest – Festival: Besplatna obilazak dvorca Tikveš i prijevoz, borbe s legionarima… [PROGRAM]

U sklopu projekta Transdanube Travel Stories, na prostoru obnovljenog kompleksa dvorca Tikveš, 7. svibnja 2022. godine, od 10.00 do 19.00 Više…

Osmišljen je bogati program koji će, od 10 do 19 sati, sudionike i posjetitelje vratiti u povijest, a uz dvorac i kompleks koji ga okružuje, doživljaj će biti potpun

TIKfest – festival oživljene povijesti i gastronomije

U subotu, 7. svibnja, kompleks dvorca Tikveš bit će glavno mjesto održavanja prvog festivala oživljene povijesti i gastronomije – TIKfesta. Više…

Ako ste već posjetili HeadOnEast do sada, onda i sami znate da je svako novo izdanje – novi doživljaj...

Treći HeadOnEast odgođen još jednom: Novi termin pred Silvestrovo

Što su Jazz varoš, Disco bager i Chill Čardak? Na odgovor ćemo sačekati još malo jer se treće izdanje festivala Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Neponovljiva kombinacija sporta, druženja, učenja i zabave u Ljetnom sportskom kampu „AKSO“!

Ljetni sportski kamp Atletskog kluba “Slavonija-Žito” Osijek

Učenici se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. elektroničkim načinom preko mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole

Objava Natječaja za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025.

U prosjeku na ljetnom odmoru planira se potrošnja od 1.083 eura. Najveći (39%) je udio onih koji planiraju potrošiti između 501 i 1000 eura, dok manje od 500 eura troši 30 posto građana

Građani Hrvatske prosječno ljetuju 10 dana, a na godišnjem odmoru troše 1083 eura