KULTURA

Panonski festival knjige i Slavko Sobin uspješno vraćaju osmjehe!

Programski dio ovogodišnjeg Panonskog festivala knjige ima čast zatvoriti Erika Žilić Vincetić i njezin roman Priča o kugi i vještici Agathi. Zaronite u prošlost Osijeka, prošećite unutar zidova osječkog Arhiva i upoznajte prostor kroz neko drugo vrijeme, kroz epidemiju kuge i jedan neobičan misterij.

Objavljeno 26.05.2024
Darija Kovačić

Kako je i očekivano, PFK se pokazao kao mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, kako novih, tako i etabliranih književnih zvijezda te književne publike koja uživa u pisanoj riječi i razmjeni plodotvornih ideja. Ništa manje ne očekuje se ni zadnjeg dana Festivala koji je još snažniji fokus stavio na dječji i program za mlade.

Već nas u 11:00 sati na Festivalu dočekuje čovjek mnogi talenata i vještina, glumac, plesač i autor slikovnica, Slavko Sobin. Pridružite nam se i saznajte tko krade djeci osmijehe? Je li riječ o nekakvoj bolesti, ili možda čaroliji? Sanja li doktor Jabuka psa koji govori ili je on stvaran? Odgovorena na ova pitanja zapisao je Slavko u slikovnici Doktor Jabuka i kradljivci osmjeha.

Potom nas u 12:00 sati na radionici ilustracije očekuje Osječki grafički dizajner i ilustrator iza kojeg je nekoliko važnih priznanja, sve više slikovnica, projekata, osmišljavanja vizualnih identiteta za brojne manifestacije i tvrtke, Marko Jovanovac.

Promocija i čitanje slikovnice Kraljević Noa, Laure Dobutović Ravlić slijedi u 15:00 sati, a  projekcija filma Uzbuna na zelenom vrhu nastalog prema romanu Ivana Kušana u 16:00 sati.

Kada je riječ o programu za odrasle, zadnjega dana Festivala u 11:00 sati, Muzejska udruga istočne Hrvatske predstavit će najnovija izdanja slavonskih muzeja. O muzejskom izdavaštvu razgovarat će predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske dr. sc. Marina Vinaj, glavna urednica Glasnika slavonskih muzeja, dr. sc. Mirna Šuljug i Ivana Knežević Križić autorica publikacije 80 godina izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije 1942.-2022.

Zbornik radova Baranja kroz povijest autora Dinka Župana i Stanka Andrića, predstavit će Ivana Šojat. Zbornik je rezultat znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem koji je održan 17. i 18. rujna 2020. u Osijeku.

Potom u 15:00 sati možete istražiti kulturu drevnog Egipta u prvom sveobuhvatnom domaćem znanstvenom pregledu te civilizacije obavijene mistikom! Bogato opremljena knjiga Stari Egipat – Povijest i kultura cijenjenog egiptologa Mladena Tomorada u 16 intrigantnih poglavlja objedinjuje sve aspekte razvoja staroegipatske civilizacije, od njezina nastanka do suvremene percepcije i utjecaja na moderno društvo. Fantastična lektira za sve fanove starog Egipta.

Programski dio ovogodišnjeg Panonskog festivala knjige ima čast zatvoriti Erika Žilić Vincetić i njezin roman Priča o kugi i vještici Agathi. Zaronite u prošlost Osijeka, prošećite unutar zidova osječkog Arhiva i upoznajte prostor kroz neko drugo vrijeme, kroz epidemiju kuge i jedan neobičan misterij. Ovaj intrigantan fantasy roman ostavit će vam slatkasno-gorak okus u ustima.

Sve navedene naslove, ali i brojne druge, kao i prethodnih dana možete po promotivnim cijenama nabaviti na Panonskom festivalu knjige. Iskoristite zadnji dan.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dojmove, emocije i osvrt na proteklih pet dana u nekoliko su rečenica saželi i članovi organizacijskog tima Festivala

Završio je drugi Panonski festival knjige

Kroz pet dana trajanja festivala u dvorani Gradski vrt čak pedeset i pet domaćih nakladnika predstavilo je svoje najnovije i Više…

Na Panonskom festivalu knjige uživajte u novim knjigama, razgovorima s autorima, koncertu, uživajte vikendu!

Diklić, Pavić, Predin i Novak dolaze na predzadnji dan Panonskog festivala knjige!

I predzadnji dan Panonski festival knjige zanimljivim programima privlači djecu i mlade prema Dvorani gradski vrt, ovoga puta predstavom, kvizom Više…

Uz nakladnike oduševljenje Festivalom pokazuju vrećicama punim knjiga i sami posjetitelji, a ako je suditi po do sada viđenom, Panonski festival knjige još se jednom pokazao kao pun pogodak za sve ljubitelje knjiga i čitanja, ali i za one koji će to tek postati.

Na istoku ništa novo, što se nikako ne može reći za program trećeg dana PFK-a!

Panonski festival knjige iz dana u dan donosi brojna programska iznenađenja, goste od književnog i društvenog značaja. Pomno osmišljeni program Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projekt Arbyte 2.0 kao i rad samog kolektiva adresira problem nevidljivosti umjetničkog rada te često neadekvatne uvjete ili nedostatne prostore za rad, koristeći pritom motive gradilišta kao polazišni materijal

Ples sa ciglama u osječkoj Tvđi 

Ove godine ćemo opet učiti francuski na zabavan način, bit ćemo kreativni uz akademske umjetnike, snimat ćemo i gledati filmove, ići na izlete, a ponajviše ćemo se zabavljati, igrati i uživati u ljetu

Kino Urania – I ove godine ljetujemo s Franom

Prvi ovakav event u regiji koji očekuje više od 6000 posjetitelja uz 1000 sudionika. Očekuje vas spektakularnih 3 dana uz mnoge atraktivne programe

[NAJAVA] American week – Bike&Car show u Osijeku (PROGRAM)