2. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica
Ovim događanjem otvara se sezona roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju
Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Tjednik KRONIKA požeško-slavonska i ŠRD „Londža“ Zarilac organiziraju po drugi puta zanimljivu i vrlo rado prihvaćenu gastro manifestaciju 2. „Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica“ na izletištu i ribnjaku u Zarilcu (nedjelja) 28. travnja. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Pleternica, Grad Požega i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju podržavaju i drugi gradovi, općine, obrti i tvrtke.
Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. Kako smo na 1. natjecanju imali ukupno 66 ekipa natjecatelja sa šireg područja Slavonije, iz susjednih županija, svakako očekujemo ove godine i više ekipa i sa šireg područja Hrvatske. Na samom mjestu događanja organizirat će se i etno sajam lokalnih OPG-ova, proizvođača hrane i domaće radinosti, a bit će i cilj Biciklijade koja starta iz Pleternice a bicikle voze cijele obitelji. Ujedno ovim događanjem otvaramo sezonu roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetnih dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon duge zime.
Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 osoba trebaju donijeti roštilj, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava pet vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta, ražnjića i roštiljske kobasice, ukupno tri kg mesne sirovine, te drva i ugljen za roštilj. Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja, te najbolju prezentaciju roštilja.
od 1000 okupljanje ekipa, uređenje mjesta za roštiljanje,
1100 zaduženje mesa, priređivanje paca, pravljenje mješavine i paljenje roštilja,
1130 doček Biciklijade iz pravca Pleternice
1200 početak roštiljanja mesa, uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve,
1300 ocjenjivanje kvalitete roštilja i objed za ekipe, njihove goste i posjetitelje
1430 proglašenje pobjednika a u nastavku zabava uz TS Satir do večernjih sati.
Foto: Udruga Požeški čuvari baštine & Pixabay (ilustracija)
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?