KULTURA

22. Osječko ljeto kulture: Najava događanja za Četvrtak, 14.7.2022.

Mostar Sevdah Reunion, Doktori za Baštinu - Festival plesa i izložba Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike nas očekuju danas i ovog vikenda

Objavljeno 14.07.2022
Darija Kovačić

KONCERTNI SPEKTAKL U IZVEDBI LEGENDARNOG MOSTAR SEVDAH REUNIONA

U Osijek nam stiže legendarni Mostar Sevdah Reunion koji će u sklopu Osječkog ljeta kulture održati koncert u Dvorištu Stare pekare u četvrtak, 14. srpnja s početkom u 21 sat.

Jedan od najpoznatijih balkanskih i etno sastava, legendarni Mostar Sevdah Reunion najavljuje koncertni spektakl u Osijeku!  Grupa glazbenika koju ujedinjuje ljubav prema tradicionalnoj glazbi- sevdahu, od svog prvog albuma izdanog 1999. godine s glavnim vokalom Ilijazom Delićem i specijalnom gošćom na albumu – kraljicom romske muzike – Esmom Redžepovom, oduševljavaju publiku diljem Europe i svijeta, gdje god da se pojave.

Spojem izvornih sevdalinki s jazzom, bluesom, soulom i etno glazbom; spojem glazbene tradicije stare 400 godine i suvremenih aranžmanskih rješenja, top kombinacijom mladosti i iskustva, i zaokruženo s jedinstvenim stilom izvođenja, Mostar Sevdah Reunion od svog pojavljivanja na glazbenoj sceni redovni je gost najvećih world music i jazz festivala te velikih koncertnih pozornica.

Kao najdraže nastupe izdvajaju nastup u Londonu u dvorani Queen Elizabeth Hall, (2002 god.) kao i poziv da budu gosti B. B. Kinga na specijalnoj večeri “Blues Around the World” gdje su nastupali zajedno sa najvećim imenima bluesa –  Van Morrisonom, Bill Wymanom, Keb Moom, Marva Wrightom…

Ne propustite ovaj koncertni spektakl okarakteriziran spojem iskustva, mladosti i sevdalijske elegije s balkanskim i romskim furioznim standardima u četvrtak, 14. srpnja u 21.00 sat u Dvorištu Stare pekare!

Ulaz na koncert je SLOBODAN!

 

DOKTORI ZA BAŠTINU
Trodnevna edukativna radionica za djecu i mlade – stvaranje kazališnog igrokaza “Festival plesa”
13.-15.7. / 10.00-11.30 sati/ Muzej Slavonije

 

OTVORENJE IZLOŽBE XIV. MEMORIJAL IVE KERDIĆA –  Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike

U Muzeju likovnih umjetnosti, u četvrtak 14. srpnja, s početkom u 19.00 sati bit će otvorena izložba Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike. Memorijal Ive Kerdića tradicionalna je manifestacija koja se ove godine održava četrnaesti put i jedina je nacionalna izložba koja obuhvaća minijaturno područje kiparstva, dajući pritom priliku umjetnicima koji se ostvaruju u tom području izložiti recentna ostvarenja. Kustosica izložba je Mateja Moser.

Na ovogodišnjem Triennaleu predstavit će se 13 umjetnika u dionici medaljerstva i 27 umjetnika u dionici male plastike. Samostalnom izložbom predstavit će se akademski kipar Janko Petrović, a ove godine priređena je i izložba kipara i medaljera Zdravka Brkića.

Zadnju sekvencu izložbene manifestacije čine studentski radovi, a ove godine predstavljaju se radovi studenata četiriju umjetničkih akademija: Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Službeno otvorenje izložbe u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, a u  sklopu Osječkog ljeta kulture je u četvrtak,  14.7. u 19.00 sati, a izložba će za sve posjetitelje biti otvorena sve do 27. studenoga 2022. godine u radno vrijeme Muzeja likovnih umjetnosti.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture RH, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka kao sastavni program Osječkog ljeta kulture.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Susret ugode će voditi Vlado Pest, veliki zaljubljenik u priče grada Osijeka. Gospodin Pest spaja već duži niz godina, u suradnji s Muzejom Slavonije posjetitelje s raznolikim temama o gradu, kulturi i životu.

Susret ugode u društvu Damira Doležala

Damir Doležal je Osječanin. Školovao se iradni vijek proveo u Osijeku. Po struci jepravnik i u struci je najveći dio Više…

Festival “Orgulje Heferer“ je nacionalni festivalu na kojem mladi, ali i afirmirani domaći i inozemni orguljaši, uz svoje kolege, vokalne i instrumentalne soliste, predstavljaju orguljsku baštinu Hrvatske

Koncert u sklopu Festivala orgulje Heferer

Koncert u sklopu 29. Izdanja Festivala “Orgulje Heferer” će se održati u Muzeju Slavonije,  u četvrtak, 19.10. u 19 sati. Više…

Najavljujemo Vam događanja koja će se u sklopu Osječkog ljeta kulture odvijati u njegovom posljednjem tjednu

[NAJAVA] Posljednji tjedan 23. Osječkog ljeta kulture

Četvrtak, 31.8./19.00 sati/Arheološki muzej Osijek – promocija romana i razgovor s autoricom IVANA ŠOJAT: ROGUS. Književne večeri OLJK-a predstavljaju roman Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova