ŽIVOT

27 novozaraženih osoba, umrla još jedna pacijentica – Božinović: Ova situacija neće proći brzo

Beroš: U planu je polagano vraćanje u normalu naručenih dijagnostičkih pretraga te prolongacija rada ustanova koje to mogu

    Objavljeno 21.04.2020
    Ivona Amidžić

    Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na redovnoj dnevnoj press konferenciji objavio je nove podatke o koronavirusu u zadnja 24 sata. Od jučer je zabilježeno 27 novozaraženih osoba, što je ukupno 1.908 slučajeva u Hrvatskoj.

    Preminula je još jedna osoba. Radi se o 88-godišnjoj ženi koja je bila hospitalizirana u KB Dubrava. Žena je patila od više kroničnih bolesti. Ukupno je umrlo 48 osoba.

    U zadnja 24 sata testirane su još 664 osobe, što ukupno čini 26.274 osobe. Postotak pozitivnih među testiranima tako iznosi 7,26.

    Hospitalizirano je 317 osoba u ovom trenutku, što je sedam osoba manje nego jučer, a na respiratoru trenutno imamo 18 osoba.

    Nastavak mjera u prometnom kretanju i obrazovanju

    Božinović je pojasnio kako su iz Stožera prije nekoliko dana produžili odluku o zabrani prelaska granica koja je usklađena na razini Europske Unije te dodao kako će i dalje nastaviti pozorno pratiti kakvi se zaključci donose na razini Europe. Dodaje kako, naravno, uvijek ima izuzetaka, ali kako se za iznimke može pobrinuti.

    Na pitanje o azavršetku školske godine i vraćanju natrag u klupe nadovezao se na ono što je rečeno jučer, a to je da online nastava zasad vrlo dobro zadovoljava sve uvjete koji su đacima i studentima trebali biti osigurani te da nema razloga da se i cijela godina ne završi tako.

    Jučer su spomenuti i oni kojima završetak školovanja kod kuće i nije najidealnija opcija, a to su maturanti i djeca s asistentima u učenju. Za njih je rečeno da će, kad za to dođe vrijeme, biti uređeni posebni uvjeti.

    Vlada će izaći s cjelovitom strategijom…

    Božinović napominje kako je i ranije rečeno da će Vlada izaći s jednom cjelovitom strategijom, takozvanim hodogramom, gdje će zatim svi detaljni koraci biti dogovoreni sa strukom. Sve će biti dostupno javnosti u najkraćem mogućem roku nakon dogovora, ali građani moraju shvatiti da ova situacija neće proći brzo kako je i došla.

    “Preporučujemo svima da se pokušaju organizirati na način na koji to traži epidemiološka struka, ovo će potrajati”, naglasio je Božinović.

    “Pratimo niz parametara, u suštini čekamo veće smanjenje broja novooboljelih. U suštini broj bi se trebao smanjivati pet do sedam dana zaredom, ali jako je bitan i trend opadanja”, rekao je Capak o prognozama pandemije i oscilacilacijama broja novooboljelih.

    Beroš je dodao kako je u planu i polagano vraćanje u normalu naručenih dijagnostičkih pretraga te prolongacija rada u ustanovama koje to mogu. “Za liste čekanja imamo jasne parametre, samo trebamo ‘tunirati’ sustav”, dodaje.

    foto: facebook (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

    KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

    Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

    Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

    MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

    Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

    Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

    Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

    Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Temeljni cilj manifestacije je predstavljanje svih srednjih škola i učeničkih domova Osječko-baranjske županije putem informativnih štandova te pružanje svih relevantnih informacija o nastavnim programima i upisima u izravnom kontaktu s učenicima, roditeljima i ostalom zainteresiranom javnošću

    [NAJAVA] Sajam obrazovanja i mogućnosti – kvalitetnim informacijama do najbolje odluke

    Tko još nije probao imat će priliku hodati po gurtni, naučiti žonglirati  ili pogledati Malu predstavu za male legose

    “Zdravko je krenuo” – Međunarodni dan obitelji

    Cilj ovog simpozija je predstaviti i razmijeniti najnovije znanstvene i stručne spoznaje iz urologije i srodnih medicinskih grana kroz sudjelovanje uglednih hrvatskih i inozemnih stručnjaka

    Otvoreni 15. osječki urološki dani u Osijeku