POLITIKA

U ponedjeljak započelo tiskanje 3 milijuna i 870 tisuća glasačkih listića

DIP će sredinom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 1. srpnja, objaviti upute za održavanje izbora koje se odnose na biračke odbore i na same birače

    Objavljeno 22.06.2020
    Ivona Amidžić

    Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je da je u ponedjeljak započelo tiskanje 3 milijuna i 513 tisuća glasačkih listića za parlamentarne izbore te još 357 tisuća listića za izbor zastupnika nacionalnih manjina.

    “Od I. do XI. izborne jedinice tiskat ćemo 3 milijuna i 513 tisuća listića, a svaki od njih košta 1 kunu i 1 lipu, što znači da će za njihovo tiskanje biti potrošena oko 3 milijuna i 550 tisuća kuna”, kazao je Hojski ispred tiskare Narodnih novina.

    Dodao je da će u XII. izbornoj jedinici, gdje se biraju zastupnici nacionalnih manjina, biti tiskano 357 tisuća listića, te da je ukupan trošak tiskanja izbornog materijala oko 4 milijuna i 750 tisuća kuna.

    Hojski: Upute za održavanje izbora sredinom sljedećeg tjedna

    Hojski je najavio i da će DIP sredinom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 1. srpnja, objaviti upute za održavanje izbora koje se odnose na biračke odbore i na same birače.

    “Mi smo trenutno u razgovorima s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, sve upute bit će dane negdje sredinom sljedećeg tjedna, oko 1. srpnja, nekoliko dana prije izbora. Cilj je da ih donesemo u kompletu i za biračke odbore u Hrvatskoj te u inozemstvu, a da bude jasna i precizna uputa i za birače”, kazao je Hojski.

    Istaknuo je da od DIP-a ne treba očekivati da svaki dan komentira zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj, već ćemo jednom uputom dati konkretnu informaciju svima kako se ponašati na sam dan izbora.

    Hojski je podsjetio kako na ovim, kao i na prošlim parlamentarnim izborima te onima za izbor zastupnika za Europski parlament, birači imaju mogućnost davanja preferencijskih glasova kandidatima.

    “Najjednostavnija uputa za glasovanje jest da se zaokruži jedna lista i na toj listi, jedan broj ispred imena i prezimena osobe kojoj želite dati preferirani glas”, kazao je dodavši da u zakonu postoje još neke kombinacije kada je listić važeći ili nevažeći.

    Rekao je da je započela i distribucija glasačkih listića te da je 1. srpnja zadnji rok kada sav izborni materijal mora doći u sjedišta izbornih povjerenstava, odnosno gradska i općinska izborna povjerenstva.

    (Hina)

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasalo je Više…

    "Osječki gradonačelnik Ivan Radić samoinicijativno je svoj saborski mandat prepustio Goranu Ivanoviću Lacu, a sve kako bi se mogao još više posvetiti odgovornoj funkciji vođenja grada Osijeka"

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić više nije saborski zastupnik

    Jučer poslijepodne se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu sastalo predsjedništvo HDZ-a, a nakon sjednice javnost je o odlukama i Više…

    Šimpraga i Filipović su rekli samo "prisežem", a Marin Piletić rekao je: "Tako mi pomogao Sveti Josip Radnik, prisežem"

    Prisegnuli novi ministri: Među njima i “onaj” Filipović, Piletić spominjao sveca…

    U saboru su danas izglasana tri nova ministra: Damir Filipović, Marin Piletić i Anja Šimpraga. Nakon izglasavanja uslijedila je prisega, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde