ŽIVOT

Glavak: Dezinformacije o 5G tehnologiji mogu nanijeti gospodarsku štetu

"Moramo razmišljati na koji će način tehnologija pomoći u potpuno novom oblikovanju naše budućnosti”

    Objavljeno 11.11.2020
    Ivona Amidžić

    Zelena i digitalna tranzicija i jačanje konkurentnosti europske industrije pružaju priliku za otvaranje 700.000 novih radnih mjesta do 2030., istaknula je hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak.

    Glavak je u ponedjeljak sudjelovala na panelu #DigitalBrunch: Europa, konkurentnost i 5G tehnologije, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

    Na panelu su sudjelovali i Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska, Nataša Malić, direktorica Sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu, Nenad Šlibar, glavni direktor za tehniku Tele2/Telemach Hrvatska i Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti – HAKOM.

    Glavak se u svojem obraćanju posebno osvrnula na novu industrijsku strategiju za Europu te dezinformacije u vezi s 5G tehnologijom.

    Kao izvjestiteljica za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o novoj industrijskoj strategiji, Glavak je objasnila što donosi njezina primjena.

    “Strategija će biti motor pokretač konkurentnosti Europe i njene strateške autonomije. Tri su promjene koje će preobraziti industriju EU-a, ojačati mala i srednja poduzeća te omogućiti Europi da postane održiva i konkurentna: zelena i digitalna tranzicija te globalna konkurentnost”, kazala je, po priopćenju Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

    Cilj strategije je dvostruki prijelaz prema klimatskoj neutralnosti i digitalnom liderstvu.

    Mobilizirat će se 100 milijardi eura za pravednu tranziciju regijama s velikim intenzitetom ugljika.

    Primjenom načela kružnoga gospodarstva moguće je do 2030. diljem EU-a otvoriti 700.000 novih radnih mjesta, a u sljedećih pet godina 120 milijuna Europljana morat će se dodatno usavršiti ili prekvalificirati.

    Očekuje se da će takav napredak otvoriti više od milijun radnih mjesta do 2030., a već sada u Europi postoji milijun nepopunjenih radnih mjesta za stručnjake u području digitalne tehnologije, po podacima Europske komisije.

    “U Europskom parlamentu i na Odboru govorimo da Europa mora ubrzati ulaganja u istraživanje i uvođenje novih tehnologija. Pred nama je velik posao za koji je bitno imati jasnu financijsku perspektivu. Moramo razmišljati na koji će način tehnologija pomoći u potpuno novom oblikovanju naše budućnosti”, kazala je Glavak.

    Iako studije na europskoj razini predviđaju da bi primjena 5G tehnologije mogla povećati produktivnost u prosjeku za više od šest posto i to u poljoprivredi, javnom sektoru i proizvodnji, što je posebno važno za Hrvatsku, velik je komunikacijski posao pred onima koji će tu tehnologiju pružati na tržištu.

    Glavak je poručila da o 5G tehnologiji treba govoriti na temelju znanstvenih saznanja i pouzdanih informacija, upozorivši da dezinformacije mogu nanijeti gospodarsku štetu.

    Istaknula je nužnost koordiniranog informacijskog odgovora na razini cijele Europe, koji uključuje jedinstvenu komunikacijsku strategiju koja će građanima pružiti pouzdane informacije o 5G tehnologiji.

    “Umrežavanjem te korištenjem postojećih komunikacijskih kanala i tehnologija trebamo se zajednički suprotstaviti djelovanju aktera koji se protive digitalnom razvoju našeg kontinenta”, poručila je.

    “Dezinformiranje se na začuđujuće i zastrašujuće načine pojavljuje u javnom prostoru. Svjesne toga, 15 država članica, među kojima i Hrvatska, poslalo je pismo Europskoj komisiji u kojem je upozorilo da raste aktivnost tzv. anti-5G pokreta diljem EU-a. Osim dezinformacija, bilo je i slučajeva u kojima je nanesena šteta gospodarskim subjektima. Možda smo podcijenili moć dezinformacija i njihov utjecaj na ljude u ovom području. Ovo je transnacionalno pitanje kojim bi se trebalo baviti na temelju znanstvenih saznanja i pouzdanih informacija”, kazala je Glavak.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Tradicionalno podneblje Hrvatske prožeto je većom potrebom za uzajamnošću, povezivanjem, druženjem, pripadnošću, koje će se u tolikoj mjeri u 2024 godini rastočiti, da ćemo se moći slobodno nazivati državom individualaca kakva su već izgrađena na primjer u državama Skandinavije

    Futurološki pregled 2024 – Izostanak empatije, samodostatnost i individualizam iduće godine dovest će nas do velike sebičnosti i rastakanja društva

    Izostanak empatije, samodostatnost života te ubrzana erozija onoga što nas najviše karakterizira upravo ljudima – a to je naše društveno Više…

    Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

    The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

    Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

    Program je nastao iz uočene potrebe da se djeci u dobi od 6 do 11 godina osigura besplatno pohađanje aktivnog  programa za vrijeme ljetnih praznika, te da se na taj način potakne njihov kvalitetan psihofizički rast i razvoj, stvaranje zdravih navika, socijalizacija, osjetljivost za različitosti, senzibilizacija na vršnjačko nasilje i spremnost na timski rad

    Pametna sportska priča u Osijeku – paralelni svemir u kojemu igraće konzole i usamljenost ne postoje

    Kada u slavonskoj ravnici temperature zakuhaju, a gradovi i sela se isprazne, prava je rijetkost na nekoj urbanoj lokaciji začuti Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    "Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

    Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

    Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

    [NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje

    Završeno je osmo finale izbora za Najljepšu Mamu Hrvatske. Uz tri krune, dodijeljeno je ukupno šest lenti...

    [FOTO] Izabrane najljepše mame Hrvatske