ŽIVOT

Stožer predstavio opuštenije mjere za dostave, teretane, kladionice i igraonice

Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Stožera Davor Božinović rekao je kako je prva od kategorija koje će popustiti dostava i isporuka hrane, pića, napitaka i slastica iz ugostiteljskih objekata za koje je izrađen precizni epidemiološki okvir.

    Objavljeno 12.02.2021
    Darija Kovačić

    Nacionalni stožer Civilne zaštite predstavio je u petak nove epidemiološke mjere za pet kategorija koje će biti popuštene, uz naglasak da se ne mogu sve mjere odmah popustiti iako je u Hrvatskoj epidemiološka krivulja u silaznom trendu.

    Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Stožera Davor Božinović rekao je kako je prva od kategorija koje će popustiti dostava i isporuka hrane, pića, napitaka i slastica iz ugostiteljskih objekata za koje je izrađen precizni epidemiološki okvir.

    Bez zadržavanja na terasama

    Objašnjeno je da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, a stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

    U radu teretana i fitnes centara potrebno je voditi računa o maksimalnom dozvoljenom broju korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati, a nije moguće koristiti svlačionice i tuševe.

    O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

    Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika te je obvezno korištenje maski.

    “Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, o polaznicima je potrebno voditi evidenciju i mjeriti im temeperaturu prije ulaska u prostor održavanja nastave”, kazao je Božinović.

    Po pitanju dječjih igraonica i radionica, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

    I u igraonicama se mora odražavati razmak, nositi maska, te se mora osigurati dezinficijens za korisnike te se sve sprave i igračke moraju dezinficirati. S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temeperatura.

    Ugostiteljski dio casina i automat klubova ostaje zatvoren

    “Oko rada automat klubova, kasina i uplatnih mjesta za klađenje, za kladionice vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, ovisno o njihovoj veličini, potrebno je ograničiti broj osoba koje ulaze, korisnici trebaju nositi maske i održavati razmak, osoblje je također obvezno koristiti maske, po mogućnosti da se odvoje od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom, te je potrebno dezinficirati prostor”, objasnio je Božinović.

    U automat klubovima broj korisnika se mora ograničiti na jednog na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu.

    Božinović je dodao da ugostiteljski dijelovi kasina i automat klubova moraju biti zatvoreni, a sjedeća mjesta se moraju razdvojiti, metar i pol između stolica te tri metra između stolova.

    Ako postoje sjedeća mjesta moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i pol, a stolovi udaljeni jedni od drugih za tri metra.

    “Postupnost podrazumijeva da ne možemo pustiti sve, i odjednom. Idemo nekim redom vodeći računa o tome da izlazimo i donosimo mjere koje su u korist djece, školama, igraonicama, jer djeci je realno najteže objasniti način na koji živimo”, naglasio je Božinović.

    HZJZ treba propisati što s “cjepivom viška” 

    Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je u Hrvatskoj epidemiološka krivulja i dalje u silaznoj putanju, ali da treba uzeti u obzir da je jučer hospitalizirano 82 građana, te ih 13 stavljeno na respirator.

    “Sve je to ono što nas upozorava da epidemija nije gotova. Tijek krivulje se može promijeniti ukoliko budemo stavljati osobne interese ispred zdravlja nacije”, poručio je Beroš.

    Dodao je kako je jedini put izlaska iz covid-krize pridržavanje epidemioloških mjera i plana i programa cijepljenja.

    “Nemojmo dozvoliti da pojedini slučajevi prekorednog cijepljenja, pogotovo ako je riječ o ljudima bez komorbiditeta i mlađe životne dobi, zasjeni sve ono dobro što smo učinili tijekom pandemije. Molim sve one koji provode cijepljenje da se drže i pridržavaju plana i programa cijepljenja”, naglasio je Beroš.

    Izvijestio je kako je jučer uputio dopis Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da propiše način postupanja s onim cjepivom koje ostane viška, a nema predviđenog zdravstvenog djelatnika ili građanina koji je bio naručen za to cijepljenje.

    “Mislim da takav protokol mora biti napravljen. Moj je dopis jutros otišao prema HZJZ-u i očekujem njihov odgovor”, zaključio je Beroš.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

    Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

    Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

    Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

    Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

    Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

    Zadnjih godinu dana, u restoranu se radi na velikom ZAOKRETU te im je želja bila preobraziti se u kvalitetan BISTRO koji bi osim toga nudio wine and deli koncept uz ponajbolju vinsku kartu u gradu i šire

    Potpuni zaokret u restoranu Lipov hlad – kušali smo nova jela

    Kultni donjogradski restoran, dobro poznat osječanima ali i izvan naše županije godinama je služio tradicionalnu hranu na visokoj razini. Klasični Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

    Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

    Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

    Srce za promjenu – Poziv mladima

    Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

    Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!