ŽIVOT

Na Svjetski dan prava potrošača upozorili na prekomjerno bacanje hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane, a doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem...

Objavljeno 16.03.2021
Ivona Amidžić

Jučer je bio Svjetski dan prava potrošača, a Centar za edukaciju i informiranje potrošača obilježio ga je održivim doručkom s medijima koji su organizirali u sklopu projekta „Smanjimo bacanje hrane za vrijeme pandemije COVID 19”, prenosi Radio Osijek.

Upozorili su na to da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane te istaknuli kako bi doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem. Tanja Popović Filipović istaknula je kako bismo trebali promijeniti obrasce ponašanja pri kupnji hrane – razlikovati oznake „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”, u kupnju krenuti s popisom, ostatak kompostirati ili donirati.

Iako se količina donirane hrane u Hrvatskoj u prošloj godini udvostručila, police nekih socijalnih samoposluga i dalje zjape prazne pa iz Centra pozivaju građane da kontaktiraju humanitarne udruge i preusmjere im svoje viškove. Anamarija Krišto rekla je kako u doniranju hrane prednjače skandinavske zemlje, a Hrvatska je u Europskoj uniji na pretposljednjem mjestu, što dovoljno govori o tome koliko je prostora za pozitivne promjene. Upravo se s ciljem podizanja razine svijesti o problemu prekomjernog bacanja hrane provodi projekt koji je, uz održivi doručak, novinarima predstavljen u Vrtnoj bajci u Čepinu na imanju obitelji Matagić.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

Zadnjih godinu dana, u restoranu se radi na velikom ZAOKRETU te im je želja bila preobraziti se u kvalitetan BISTRO koji bi osim toga nudio wine and deli koncept uz ponajbolju vinsku kartu u gradu i šire

Potpuni zaokret u restoranu Lipov hlad – kušali smo nova jela

Kultni donjogradski restoran, dobro poznat osječanima ali i izvan naše županije godinama je služio tradicionalnu hranu na visokoj razini. Klasični Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Riječ je o sadnji u okviru projekata ozelenjivanja urbanih i periurbanih površina, odnosno gradskih i prigradskih naselja, kako bi se povećala otpornost urbanih sredina na klimatske promjene, ali i povećala bioraznolikost

U Osijeku krenula prva velika sadnja po europskim standardima čak 1700 stabala

Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima