CRNA KRONIKA

Umro je Nikola Mak

Cijeli svoj životni i profesionalni vijek posvetio je Osijeku, promicanju kulture ovoga grada...

    Objavljeno 17.11.2021
    Ivona Amidžić

    Dva dana prije svog rođendana, u 84. godini, umro je Nikola Mak. Cijeli svoj životni i profesionalni vijek posvetio je Osijeku, promicanju kulture ovoga grada, a svoju je misiju vidio u očuvanju njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj, prenosi Radio Osijek.

    Pogreb Nikole Maka bit će u subotu, 20. studenog u 13 sati na Retfalačkom groblju.

    “S tugom u srcu nosimo vijest o odlasku našeg suosnivača, dugogodišnjeg predsjednika, saborskog zastupnika , ali prije svega dobrog duha i otate Nikole Maka. Rođen u Čemincu /Laschkafeld 18.11.1937., odrastao u Osijeku, gdje je završio Pravni fakultet. Jedan od najvećih osječkih kulturnih djelatnika vodio je brojne kulturne ustanove, te pokrenuo mnoge i danas žive festivale. Životno poslanje brige o budućnosti njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj gorilo je u njegovu srcu do posljednjeg dana. Neumornim radom u Njemačkoj zajednici, Savjetu za nacionalne manjine RH, Svjetskom savezu Podunavskih Švaba, Hrvatskom saboru te županijskom Vijeću njemačke nacionalne manjine dao je nemjerljiv obol opstanku i napretku kako njemačke i austrijske nacionalne manjine, tako i nacionalnih manjina uopće. Učili smo i učimo od Vas, dragi otata”.

    “Hvala za svaku riječ, za svaki savjet! Ostat ćete zauvijek u našim srcima, a zlatnim slovima upisani u povijest našeg naroda. Počivao u miru. Ruhe in Frieden”, riječi su kojima je na svom Facebook profilu objavila smrt Nikole Maka Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj.

    Nikola Mak (Nikolaus Mack), pravnik, kulturni organizator i narodni zastupnik (Čeminac, 18. 11. 1937. – Osijek, 16. 11. 2021.). Još kao dijete bio je zatočen u sabirnome logoru za Nijemce u Josipovcu pored Osijeka. Školovao se u Osijeku, gdje je završio i Pravni fakultet. Radni vijek je proveo u Šećerani u Belom Manastiru, Fondu za kulturu Općine Osijek i Dječjem kazalištu Branimira Mihaljevića u Osijeku. Bio je organizator i pokretač brojnih kulturnih manifestacija (Tamburaški festival, memorijali Franjo Krežma i Darko Lukić i dr.). Bio je predsjednik Njemačke (narodnosne) zajednice (a onda i njen dugogodišnji počasni predsjednik), član Glavnoga odbora Svjetskoga saveza Podunavskih Švaba, tajnik Hrvatsko-njemačkoga društva u Osijeku, zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH i predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine te Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije. Od 2003. do 2007. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, kao predstavnik 12 nacionalnih manjina, među kojima i njemačke i austrijske. Za svoj je javni angažman dobio brojna priznanja. Među njima su i Pečat Grada Osijeka za životno djelo i Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke (Bundesverdienstkreuz).

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Bio je zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme

    Preminuo Anto Kovačević

    Preminuo je hrvatski političar, filozof i publicist Anto Kovačević, prenosi Index. Bio je zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nakon objave oglasa stigla mu je poruka nepoznatog počinitelja koji mu je nakon kratkog dogovora oko kupoprodaje oglašenog predmeta, poslao link lažne stranice dostavne službe u koji je oštećeni upisao svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice

    Prodavao igraću konzolu pa mu skinut novac s računa

    Nepoznati počinitelj je 30. travnja 41-godišnjaku putem SMS-a poslao link lažne stranice dostavne službe u koji je upisao svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice nakon čega je s njegovog računa skinut iznos veći od 1.200 eura.

    Netko vam pošalje link putem SMS poruke i vi uplatite tisuće eura!? Pa zar je to moguće?

    Počinitelj je tijekom listopada 2023. godine stupio u kontakt s 33-godišnjakinjom te joj predložio ulaganja putem Interneta kako bi zaradila. Putem interneta je napravila nekoliko uplata, a ukupno 4500 eura...

    Otkriven prevarant