POLITIKA

Preminuo Anto Kovačević

Bio je zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme

  Objavljeno 15.11.2020
  Darija Kovačić

  Preminuo je hrvatski političar, filozof i publicist Anto Kovačević, prenosi Index.

  Bio je zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme. Imao je 68 godina.

  Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 21. ožujka 1952. godine. Studirao je filozofiju u Beču i bio stipendist austrijske vlade, a filozofiju je tamo i doktorirao.

  Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena optužiti Kovačevića te su nakon povratka u Beč austrijskim vlastima rekli da ih je na sve natjerala komunistička vlast u SFRJ.

  Organizacija Amnesty International proglasila je Kovačevića “zatvorenikom savjesti” jer je bio protiv nasilja i jer je bio osuđen zbog svog mišljenja. Kazna mu je izrečena na blagdan Svetog Iva­na, 24. lipnja 1982. i glasila je 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina pa je Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

  Nakon izlaska iz zatvora zaposlio se, zahvaljujući Društvu slovenskih pisaca, na sveučilištu u Ljubljani. Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU). Također je bio zastupnik u Hrvatskom saboru od veljače 2000. do prosinca 2003. godine.

  Za vrijeme svog saborskog mandata, ostao je upamćen po sukobu s tadašnjom zastupnicom HNS-a Vesnom Pusić. Kovačević je tada Pusić rekao:

  “Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić, u ime digniteta ovog sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.”

  Taj njegov istup osudili su čelnici tadašnje lijeve koalicije, kao i feminističke udruge te je Kovačević nakon toga nazivan seksistom.

  Foto: index

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ministar je istaknuo kako se procjenjuje da škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze

  Fuchs: Škole će ostati decentralizirane u odnosu na nove opće mjere

  Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u srijedu da će škole ostati decentralizirane u odnosu na mjere koje Više…

  Velik dio zlostavljanja na radnom mjestu preselio se online

  SSSH: Pandemija koronavirusa dovela do porasta nasilja nad ženama na radnom mjestu

  Covid-19 doveo je do porasta nasilja u obitelji i na radnome mjestu. Napadima i nasilju najizloženiji su radnici koji rade Više…

  Ministar je najavio kako će se oko ilegalnih okupljanja dodatno angažirati policija, civilna zaštita i Državi inspektorat te je pozvao građane da, ako imaju takva saznanja, prijave ilegalne zabave

  Božinović: Ilegalne zabave strogo će se kažnjavati

  Uvođenje novih mjera protiv koronavirusa ovisit će o situaciji s brojem novozaraženih tijekom tjedna, a ilegalni partiji (zabave) strogo će Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ministar je istaknuo kako se procjenjuje da škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze

  Fuchs: Škole će ostati decentralizirane u odnosu na nove opće mjere

  „Svatko zna koliko frustrira kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu"

  Tijesna pobjeda Biljane Borzan: Zabrana ugrađenih kvarova prošla za dva glasa

  Nagradni natječaj za srednjoškolce i studente održava se u sklopu projekta edukacije o lažnim vijestima koji je zastupnik organizirao uz podršku svoje političke grupacije

  Picula pokrenuo natječaj “Kidalicu lažnih vijesti” za srednjoškolce i studente