ŽIVOT

U tvrtki BB OIL d.o.o. u Bijelom Brdu otvoren pogon za čišćenje, sušenje i skladištenje uljarica

Anušić: "Ovakvi projekti stvaraju dodanu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji, a sjećam se da su prije nekoliko godina svoju priču započeli u jednoj maloj uljari"

Objavljeno 25.03.2022
Ivona Amidžić

Tvrtka BB OIL d.o.o. danas, 24. ožujka 2022. godine u Bijelom Brdu je otvorila novi pogon za čišćenje, sušenje i skladištenje uljarica. Investicija je vrijedna 11,6 milijuna kuna i predstavlja novi iskorak u poslovanju ove tvornice, pokrenute u prosincu 2017. godine kada je u Bijelom Brdu otvoren pogon za preradu ulja i proizvodnju brašna, odnosno preradu prvoklasnih uljarica iz organskog uzgoja.

– Ovakvi projekti stvaraju dodanu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji zbog čega su nam neophodni, a sjećam se da su prije nekoliko godina svoju priču započeli u jednoj maloj uljari. Primjer je ovo koji i drugi mogu slijediti, a o pozitivnoj gospodarskoj slici u našoj županiji govore i brojni podaci poput broja zaposlenih, smanjenju broja nezaposlenih te povećanju obrtničko-poduzetničke aktivnosti. Osječko-baranjska županija uvijek će biti podrška i pomoć svima onima koji započinju s vlastitim projektima, a koji su na korist čitave naše zajednice – kazao je župan Ivan Anušić.

Proizvodnja tvrtke BB OIL d.o.o. počela je u prosincu 2017. godine i od tada bilježi zapažene rezultate u poslovanju, ali i daljnje investiranje u razvoj i proširenje kapaciteta.

– Prije nekoliko godina krenuli smo s projektom uljare, a kroz razvoj businessa shvatili smo da nam je sirovina jedan od ključnih segmenata oko koga se moramo brinuti. Odlučili smo izgraditi sušaru i silos kako bi imali vlastitu sirovinu u kontroliranim uvjetima i standardne kvalitete za isporuke roba koje planiramo proizvoditi i plasirati na europska i svjetska tržišta. Radimo organska ulja i bezgluteinska organska brašna vrhunske kvalitete, a pozicionirali smo se u premium segmentu i da bi mogli zadovoljiti kvalitete svjetskih standarda odlučili smo se na ovaj projekt – ističe Miodrag Borojević, većinski vlasnik i investitor BB OIL-a.

Sadašnji kapacitet sušenja BB OIL-a je 100 tona dnevno, ukupni kapacitet skladištenja (sa silosima i niskopodnim skladištem) je 3.200 tona, a kapacitet uljare je 1.200 tona prerade uljarica.

– Prema sadašnjim kapacitetima imamo prostor i za raditi uslugu za ostale proizvođače iz regije koji se bave uzgojem ekoloških žitarica i uljarica, koje možemo ovdje prerađivati i dalje plasirati na europska tržišta. U pogonu uljare i skladištu u Bijelom Brdu zaposleno je 10 radnika, a već smo krenuli i s investicijom na području Erduta. Za sada smo kupili nešto više od 50 hektara vinograda te proizvodimo vlastito vino. Projektiranje vinarije je pri kraju, a nadamo se da ćemo s lokacijskim i građevinskim dozvolama biti gotovi do početka ljeta te da ćemo krenuti s izgradnjom čiji završetak planiramo do sljedeće berbe, znači do rujna 2024. godine kada očekujem prijem i preradu grožđa u novoj vinariji. Investicija će biti vrijedna 50-60 milijuna kuna – dodao je Borojević.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak čestitala je tvrtki BB Oil na uspješnoj investiciji ne samo za Općinu Erdut, već i za cijelu Osječko-baranjsku županiju.

– Ovo je ulaganje pokazatelj razvoja proizvodnje, posebno u prehrambenoj industriji koja sve više dobiva na značaju, a korak je i prema cilju da Hrvatska postane samodostatna u proizvodnji hrane te da ostvari značajniju poziciju u izvozu. Uz pomoć europskih sredstava koja imamo na raspolaganju, a kroz planove industrijske tranzicije za razdoblje od 2021. do 2027. godine na prostoru panonske Hrvatske, odnosno cijele Slavonije, bit će još mnoštvo prilika za ovakva i slična ulaganja, ne samo u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, već i industriji prerade drveta, metalurškoj industriji, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te razvoju kontinentalnog turizma – zaključila je ministrica Tramišak.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bombe je pronašao oko 10 sati u koritu „Stare Drave“...

Nakon pada vodostaja u Dravi našao devet bombi

Jučer, 20. veljače, oko 10 sati u koritu „Stare Drave“, u Bijelom Brdu 44-godišnji muškarac je, nakon što je opala Više…

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio je da će njegova tvrtka promijeniti ime u Meta...

Zuckerberg: Metaverzum je novo poglavlje interneta

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio je da će njegova tvrtka promijeniti ime u Meta, prenosi Index. Društvena mreža će Više…

Nastavit će suradnju s postojećim kooperantima, a zadržat će i sedamdesetak posto radnika

Osječka se mljekara ne gasi? Od sljedeće godine Meggle navodno preuzima Belje plus

Osječka se mljekara ne gasi – od 1. siječnja 2021., kada Meggle izlazi iz Hrvatske, tvrtku preuzima Belje plus, doznaje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih